Pošalji dalje

HVU – jedina organizacija posvećena cjeloživotnom vojnom obrazovanju

"HVU je danas u novoj fazi razvoja jer imamo obrazovni sustav povezan sa sveučilišnom zajednicom i usklađen s bolonjskim procesom. Pokazali ste da ste spremni na nove izazove. Razvijajte se i dalje, i ono što je važno, danas u svjetlu brzih promjena, prilagođavajte se," zaključio je ministar obrane Damir Krstičević i pritom svima poželio puno uspjeha u budućem radu

Iza Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" 25 je godina rada, napora i zalaganja kako bi iz učionica te vojnoobrazovne ustanove svake godine izišle na stotine pripadnika OSRH s novousvojenim znanjima, vrijednostima i vještinama. Pod motom Znanje je moć, Učilište djeluje i danas, kad uz postojeće programe nudi i sveučilišne programe za izobrazbu mladih časnica i časnika.
Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održana je 20. prosinca u Velikoj dvorani Časničkog doma na HVU-u, a nazočili su joj predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Romić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić, predstavnici sveučilišne zajednice te ostali visoki civilni i vojni uzvanici. Svečanosti su, uz bivše i sadašnje djelatnike HVU-a, nazočili i članovi obitelji hrvatskih velikana čija imena nose sastavnice HVU-a: obitelji Tuđman, Bobetko, Zadro, Matijaš i Tomljanović.
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što kao vrhovna zapovjednica OSRH može čestitati 25. obljetnicu osnivanja Učilišta, koje od 2015., kako je naglasila: "Primjereno nosi ime prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana, vizionara hrvatske državnosti." "Takvo vizionarstvo neka i vama na HVU-u bude misao vodilja. Na vama je golema odgovornost za buduće naraštaje Oružanih snaga, a time i za budućnost naše domovine," rekla je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši važne promjene koje su se dogodile na HVU-u zadnjih godina s razvojem i akreditacijom sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Dodala je kako vjeruje da će se taj proces nastaviti jednakom, ako ne i većom brzinom, jer predstavlja istinsku dodanu vrijednost sustava vojne izobrazbe.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u ime predsjednika Vlade RH i u svoje ime čestitao je 25. obljetnicu osnutka HVU-a i njegova doprinosa u jačanju razvoja hrvatskih Oružanih snaga i Ministarstva obrane. "Uloga Hrvatskog vojnog učilišta iznimno je važna u stvaranju suvremenih hrvatskih Oružanih snaga," istaknuo je ministar te dodao da Učilište i dalje mora pratiti trendove i razvoj tehnologije, prilagođavati svoje programe i sadržaje uz primjenu najboljih svjetskih iskustava. "HVU je danas u novoj fazi razvoja jer imamo obrazovni sustav povezan sa sveučilišnom zajednicom i usklađen s bolonjskim procesom. Pokazali ste da ste spremni na nove izazove. Razvijajte se i dalje, i ono što je važno, danas u svjetlu brzih promjena, prilagođavajte se," zaključio je ministar i pritom poželio puno uspjeha u budućem radu.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov čestitao je te istaknuo kako je tijekom 25 godina HVU izrastao u odgojno-obrazovnu instituciju na koju su svi ponosni. "Danas, zahvaljujući osposobljavanju polaznika na HVU-u, naši pripadnici širom svijeta stoje rame uz rame s pripadnicima savezničkih i partnerskih oružanih snaga u operacijama i misijama potpore miru, uspješno provodeći zadaće na temelju suvremene obuke i iskustava iz Domovinskog rata," naglasio je general Šundov. U svojem je obraćanju general-pukovnik Slavko Barić uputio iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u procesu stvaranja HVU-a i svima koji nastavljaju izgradnju započetog te transformaciju HVU-a kao suvremene sastavnice sveučilišne zajednice. "HVU je danas jedina organizacija u Republici Hrvatskoj posvećena izobrazbi kadeta i cjeloživotnom obrazovanju vojnih osoba. Sljedeći korak treba biti pretvaranje HVU-a u krovnu instituciju za edukaciju profesionalnog osoblja na svim područjima nacionalne sigurnosti," poručio je general Barić te još jednom zahvalio svim dosadašnjim i sadašnjim djelatnicima HVU-a na njihovu doprinosu. Tom su prigodom uručena odlikovanja, nagrade i pohvale pripadnicima i djelatnicima HVU-a.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano otvorila Kadetski klub
Uoči središnje svečanosti, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je prostore Kadetskog kluba na HVU-u. Dobrodošlicu u ime svih kadeta poželio joj je kadet Anto Tomić, predsjednik Kadetskog zbora. Kadeti su Zbor osnovali prije godinu dana kako bi kroz njega radili na poboljšanju svojeg života i slobodnog vremena. To je urodilo sjajnim rezultatom – otvorenjem Kadetskog kluba.
Zgrada u kojoj se nalazi Klub bila je radionica još iz doba Austro-Ugarske, objasnili su kadeti Predsjednici dok su je vodili kroz prostor Kluba i opisivali kako su tekli radovi na uređenju. Kadeti su prije samih radova očistili prostore, a zatim su nakon posla, koji su obavili pripadnici Zapovjedništva za potporu, uredili interijer. No, kažu, to nije kraj jer će i dalje nastaviti dorađivati i dotjerivati prostor.
Taj su lijep i ugodan prostor u koji je uloženo puno rada kadeti nazvali Četiri stupa. Naziv je, kažu, prikladan zbog četiri uočljiva stupa u prostoru, ali i zato jer se koncept razvoja časnika u Kadetskoj bojni bazira na četirima stupovima: akademskom, vojnom, psihofizičkom i moralno-etičkom, a sve to odlikuje pravog časnika. Prostor Kadetskog kluba, naravno, prožima vojna tematika pa tako dijelovi tenka čine potporni dio stolova, a tu su i jastuci za sjedenje u maskirnoj varijanti. Kadeti su svojom kreativnošću doista napravili nešto jedinstveno u svijetu, a potvrdila je to i Predsjednica koja je rekla da nikad ništa slično nije vidjela. Kadeti su Predsjednici simbolično uručili ključ svojeg Kluba i rekli kako je uvijek dobrodošla tamo, a zatim je zamolili da im ukaže tu čast i prva se upiše u knjigu dojmova. U knjizi dojmova Predsjednica je kadetima poželjela još puno sretnih i plodonosnih trenutaka u duhu zajedništva.
Prostore je zatim blagoslovio vojni biskup mons. Jure Bogdan koji je tog dana, uoči središnje svečanosti, na Učilištu predvodio misu zornicu u povodu obilježavanja velike obljetnice.


Premijera dokumentarnog filma
U sklopu središnje svečanosti obilježavanja 25 godina HVU-a, premijerno je prikazan dokumentarni film te postavljena izložba fotografija Od Domovinskog rata do sveučilišne zajednice, kao i izložba akvarela Zvjezdane Marguš-Prohaske.
Iznimno zanimljivim i sadržajnim dokumentarnim filmom nastalim u vlastitoj produkciji sažeto je prikazan osnutak, rad i djelovanje Hrvatskog vojnog učilišta. Film prikazuje život i rad HVU-a od brzih praktičnih tečajeva izobrazbe časnika i dočasnika za zapovjedne dužnosti u Domovinskom ratu, razvoj vojnog školstva kroz slijedno rastuće izobrazbe od Dočasničke, Časničke, Zapovjedno-stožerne i Ratne škole, Središta za strane jezike pa sve do integriranja Učilišta u sveučilišnu zajednicu osnivanjem vojnih studijskih programa. Dodatnu vrijednost daju izjave djelatnih i umirovljenih generala koji kao svjedoci vremena u filmu iznose niz zanimljivih informacija i razmišljanja koja osvjetljavaju zadaću i misiju Hrvatskog vojnog učilišta u razdoblju njihova rada i djelovanja. Film je snimala i montirala Anela Stubičar, a scenarij i režiju potpisuje Miljenko Majnarić.


Tijekom 25 godina postojanja HVU-a, kroz njegove su tečajeve i vojne škole prošla ukupno 41 794 polaznika, te 292 strana polaznika.


Povijesni osvrt na razvoj sustava vojne izobrazbe na HVU-u

Vojna izobrazba za potrebe Hrvatske vojske započela je u listopadu 1991. godine provedbom kratkih tečajeva za pripadnike Zbora narodne garde koji su uglavnom dolazili s bojišta i koji su se nakon provedene izobrazbe vraćali u svoje postrojbe. Časnički centar, u kojem su se počeli razvijati institucionalni oblici izobrazbe, ustrojen je u prosincu 1991. godine, a poslije je preimenovan u Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski".
U sastavu HVU-a prvo je 1992. ustrojena Dočasnička škola, a zatim iste godine i mornarički i zrakoplovni nastavni centri u sastavu HRM-a i HRZ-a i PZO-a. Zapovjedno-stožerna škola "Blago Zadro" ustrojena je 1993., Škola stranih jezika 1995., a Ratna škola "Ban Josip Jelačić", kao najviša razina vojne izobrazbe, ustrojena je 1998. godine.

Ratno razdoblje 1991. – 1996.
Težište je bilo na pripremi, organizaciji i provedbi borbenih operacija na ratištu. Sustav izobrazbe bio je u izravnoj potpori provedbe operacija. Izobrazba je bila u odgovornosti grana na taktičkoj razini, a na operativno-strategijskoj u odgovornosti Glavnog stožera HV-a na HVU-u.

Razdoblje 1996. – 2002.
Razdoblje u kojem se sustav izobrazbe okrupnjava i organizira u tri granska učilišta (kopnena vojska, mornarica i zrakoplovstvo) na taktičkoj razini, škole na operativno-strategijskoj razini (Zapovjedno-stožerna škola, Ratna škola) i Škola stranih jezika (engleski, njemački, francuski i talijanski). Intenzivno su provođeni programi koji su znatno utjecali na promjenu načina promišljanja, organizaciju i provedbu sustava slijedno rastuće izobrazbe i uspostavu sustava borbeno usredotočene obuke.

Razdoblje 2002. – 2007.
Sustav izobrazbe bio je organiziran na granskoj razini (zapovjedništva za izobrazbu i obuku HKoV-a, HRM-a te HRZ-a i PZO-a) te na operativno-strategijskoj razini (Zapovjedništvo za združenu izobrazbu i obuku – ZSŠ, RŠ, ŠSJ). Glavno je obilježje te faze organizacija i provedba izobrazbe na razini grana (Zapovjedništvo za izobrazbu i obuku) i združenoj razini (Zapovjedništvo za združenu izobrazbu i obuku). U tom razdoblju započinje provedba izobrazbe kadeta u suradnji sa sveučilištima u Zagrebu i Splitu. Vojnoobrazovni sustav definiran je odrednicama Dugoročnog plana razvoja OSRH i usvojen je Koncept izobrazbe.
 
Razdoblje 2007. – 2012.
Krajem 2007. započeo je preustroj kojim se sustav izobrazbe ponovno organizira i provodi u jedinstvenoj ustanovi, HVU-u "Petar Zrinski", ali s novom, manjom i racionalnijom organizacijskom strukturom i s manje osoblja. Glavno je obilježje izrada novih programa, nastavak provedbe izobrazbe kadeta, integracija i razvoj sustava civilno-vojnog školovanja, intenziviranje modernizacije učioničkih i smještajnih kapaciteta, primjena novih nastavnih metoda i provedba specijalističkog dijela izobrazbe u suradnji s obučnim postrojbama i središtima za obuku HKoV-a i središtima za obuku HRM-a, HRZ-a i PZO-a te Zapovjedništva za potporu. Usvajanjem Koncepta izobrazbe za potrebe OSRH 2007. godine, izvršena je prilagodba sustava školovanja na HVU-u i otad se svi programi izvode u skladu sa zahtjevima koji su definirani tim dokumentom.
 
Razdoblje 2012. – 2014.
HVU se nastavlja razvijati prateći potrebe kao i strateške planske dokumente OSRH i MORH-a, pri čemu se naglasak stavlja i na aktivnosti vezane uz pokretanje novih sveučilišnih studijskih programa. U tom je razdoblju i završen postupak akreditacije novih sveučilišnih studijskih programa. Preddiplomski studijski program Vojno inženjerstvo i preddiplomski studijski program Vojno vođenje i upravljanje upisani su u Upisnik studijskih programa pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Čvršće povezivanje HVU-a sa sveučilišnom zajednicom dio je transformacije sustava vojnog školovanja.

Razdoblje 2014. – 2016.
Na HVU-u je započela provedba novih sveučilišnih studijskih programa za potrebe MORH-a i OSRH – Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo. Osnovan je Centar za obrambene i strateške studije "Janko Bobetko" kao referentno mjesto za vojne i strateške analize. Ustrojbenim promjenama Škola stranih jezika postaje Središte za strane jezike "Katarina Zrinska".


Petra Kostanjšak, Stjepan Brigljević, Marija Sever
Slični članci

CEFME Junior 2017

Međunarodna konferencija mladih vojnih znanstvenika održana je ove godine na Hrvatskom vojnom "Dr.…

15 godina ZzP-a

"Logistički sustav i dalje mora biti jedno od prioritetnih područja razvoja i ulaganja MORH-a i je…