Pošalji dalje

Obuka u zimskim uvjetima

Stručni instruktorski tim Zapovjedništva specijalnih snaga na širem je području vojarne "Drgomalj" i skijališta Platak tijekom dva tjedna obučavao polaznike iz sastava ZZP-a i Središnjice obavještajnog djelovanja osnovama skijanja. Svrha obuke bila je priprema za daljnja usavršavanja u cilju borbenog djelovanja u zimskim i planinskim, odnosno ekstremnim uvjetima, te osposobljavanje za kretanje na skijama s vojnom opremom po dubokom snijegu i neuređenim stazama...

Satnija za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga tijekom dvotjedne obuke provela je aktivnost Temeljna obuka skijanja. Svrha obuke bila je priprema za daljnja usavršavanja u cilju borbenog djelovanja u zimskim i planinskim, odnosno ekstremnim uvjetima, te da se polaznici kroz cjelovit program tečaja vojnog skijanja potpuno osposobe za kretanje na skijama s vojnom opremom po dubokom snijegu i neuređenim stazama u svim zimskim uvjetima.
Stručni instruktorski tim kroz funkcionalni je program obuke na širem području vojarne "Drgomalj" Delnice i skijališta Platak obučavao polaznike iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice obavještajnog djelovanja radnjama koje podupiru sadržaje temeljnih elemenata skijaških cjelina, a koje se međusobno nadovezuju i nadopunjuju. Svakog radnog dana dominantno se obrađivala po jedna skijaška cjelina i to slijedom od jednostavnijih prema složenijim. Program Temeljne obuke skijanja obuhvaća teme: upoznavanje sa skijaškom opremom, opće pripremne vježbe na snijegu, vježbe na ravnom, penjanje, padanje i ustajanje, klizački korak i kretanje po ravnom, osnovni skijaški stav i spust ravno, izvedba pluga i plužnog stava s pluženjem ravno, plužni zavoj, kosi spust, otklizavanje, zavoj k brijegu te paralelni zavoj od brijega.
Na početku programa Temeljne obuke skijanja polaznici se upoznaju sa skijaškom opremom (skije, pancerice, štapovi i kaciga) te namjenom i načinom korištenja pojedinih dijelova opreme. Slijede opće pripremne radnje vježbi zagrijavanja i istezanja koje prethode skijanju, gdje je koncentracija usmjerena na donje dijelove ekstremiteta jer se puno više koriste u tehnikama skijanja. Vježbe na ravnom provode se u svrhu privikavanja polaznika na statičku i dinamičku ravnotežu na skijama. Slijede vježbe penjanja, padanja i ustajanja, koje uključuju dvije tehnike penjanja uz strminu na skijama – bočno penjanje dokoračnom tehnikom i penjanje "V" raskoračnom tehnikom. Sastavni je dio obuke i upoznavanje polaznika s namjenom i potencijalnim opasnostima korištenja skijaških liftova ili vučnica.
Kako bi se što brže i bolje svladali elementi tehnike skijanja, treba usvojiti određena motorička znanja i vještine te uspješno svladati program obuke. Program obuke skijanja omogućuje i ubrzava proces svladavanja skijaških znanja. Njegova je osnova omogućiti postupnost prilikom učenja skijanja, pri čemu je svaki novi i naučeni element logična osnova za daljnju nadogradnju.
Skijaški elementi i metodičke vježbe dolaze jedni za drugima u logičkom slijedu. Usvajanje i svladavanje skijanja puno je lakše i kvalitetnije uz metodičke upute instruktora skijanja. Vojna obuka skijanja može imati više ciljeva, ali najvažniji je naučiti skijati. To znači da proces učenja i pokazani metodički postupci omogućuju pojedincu da napreduje do mjere koja omogućuje motorički potencijal, interes ili cilj za skijanje. Temeljna obuka skijanja služi kako bi vojnik skijaš usvojio osnovna motorička znanja i elemente skijanja, kako bi se prilagodio novim uvjetima i stekao osnovo znanje o skijanju i snijegu te kako bi svladao osnovne elemente skijaške tehnike koji služe za usvajanje naprednijih elemenata i tehnika skijanja. Vojnici, da bi pravodobno i kvalitetno odradili zadaću na planinskom terenu u zimskim uvjetima, moraju biti dobri skijaši. Vojna obuka skijanja stoga u prvom redu služi kako bi ih osposobila za djelovanje u borbi na planinskom terenu u zimskim uvjetima.

Klaudio Simonović, Foto arhiva ZSS-a

Slični članci

Kraj paklenog tjedna

Hrvatski vojnik nazočio je zadnjem danu jednog od najzahtjevnijih dijelova Temeljne obuke za koju…

Padobranska obuka

Padobranskim skokovima na sinjskom aerodromu dvadesetak je polaznika Temeljne obuke za specijalna…