Pošalji dalje

Padobranska obuka

Padobranskim skokovima na sinjskom aerodromu dvadesetak je polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja te Središnjice za obavještajno djelovanje i Vojne policije završilo sredinom svibnja dvotjednu temeljnu padobransku obuku. Riječ je o obliku obuke koji se provodi jednom godišnje, a njegov praktični dio obuhvaća pet padobranskih skokova, od čega jedan noćni, s opremom i naoružanjem...

Padobranskim skokovima na sinjskom aerodromu dvadesetak polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja te Središnjice za obavještajno djelovanje i Vojne policije završilo je sredinom svibnja dvotjednu temeljnu padobransku obuku. Počelo je na Udbini, u vojarni "Josip Jović", gdje su polaznici padobranske obuke uz pomoć instruktora Zapovjedništva specijalnih snaga, koje je i nositelj obuke, krenuli od početka i prvih, nužnih zemaljskih priprema.
Instruktor 1. klase iz Grupe za obuku ZSS-a, zapovjednik obuke i rukovoditelj skokova, kaže: "Prvi smo dio obavili na Udbini i ondje smo odradili zemaljske pripreme koje su obuhvatile sva predavanja, uvježbavanja prinudnih postupaka, pripremne radnje na zemlji, pakiranje padobrana i ostalo," – a onda se krenulo prema Sinju i praktičnom dijelu obuke gdje su polaznici trebali primijeniti stečena znanja i iskusiti stvarnost padobranskog skoka. Instruktor objašnjava: "Drugi dio, praktični, provodimo u Sinju. Ovaj dio obuke obuhvaća pet padobranskih skokova, od čega je jedan noćni, s opremom i naoružanjem," pa naglašava: "Proizvod temeljne padobranske obuke je vojni padobranac koji može izvršiti skok bilo na vježbi, bilo na borbenoj zadaći, sa svom svojom opremom, danju i noću." I, po svemu što smo vidjeli posjetivši ih zadnjih dana obuke, njezin je cilj ostvaren.
Temeljna padobranska obuka dio je redovitih godišnjih aktivnosti koje provode instruktori ZSS-a. Na ovogodišnjoj su sudjelovali i pripadnici SOD-a koji su u programu obuke za instruktora pa su, kao pomoćni instruktori, odrađivali svoje stažiranje.
Riječ je o obliku obuke koji se provodi jednom godišnje, ali iskažu li neke postrojbe potrebu za dodatnim obučavanjem, može se organizirati i u dodatnim terminima. Najveći dio polaznika čine oni koji su na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja, komando obuci. Komando obuka je u tijeku, završio je selekcijski i opći dio, sad se provodi padobranska, a nakon toga slijedi komando u punom opsegu.


Temeljna padobranska obuka traje dva tjedna. Prvi dio obuhvaća zemaljske pripreme: predavanja, prinudne postupke, pripremne radnje na zemlji, pakiranje padobrana. Drugi, praktični dio, obuhvaća pet padobranskih skokova, od čega je jedan noćni, s opremom i naoružanjem. Proizvod temeljne padobranske obuke je vojni padobranac koji može izvršiti skok bilo na vježbi, bilo na borbenoj zadaći, sa svom svojom opremom, danju i noću.


Instruktor 1. klase, zapovjednik obuke i rukovoditelj skokova
Obuka u ovakvom obliku provodi se jednom godišnje. Prema potrebi, ako neke postrojbe iskažu potrebu za dodatnim obučavanjem, može se organizirati i u dodatnim terminima. Najveći dio polaznika čine oni koji su na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja, komando obuci. Komando obuka je u tijeku, završio je selekcijski i opći dio, sad provodimo padobransku, a nakon toga slijedi komando u punom opsegu.


Lada Puljizević, Foto Tomislav BrandtSlični članci

Kraj paklenog tjedna

Hrvatski vojnik nazočio je zadnjem danu jednog od najzahtjevnijih dijelova Temeljne obuke za koju…

Obuka pirotehničara

Kruna obuke bila je vježba s bojnim minsko-eksplozivnim sredstvima koja je provedena na poligona s…