25. susreti za Rudija – puno više od aeromitinga

Manifestacija u Gupčevu kraju posveta je velikom čovjeku i pilotu, heroju Domovinskog rata. Za HRZ ona je podsjetnik na same korijene našeg modernog ratnog zrakoplovstva

Ako je 12. prosinca svake godine Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, onda slobodno možemo reći da je dan na koji se svake godine održava aeromiting u čast Rudolfa Perešina – praznik hrvatskog zrakoplovstva. Susreti za Rudija, 11. rujna ove godine, došli su do svojeg jubilarnog 25. izdanja i još su jednom potvrdili da su posebni iz više razloga. Prije svega, posveta su velikom čovjeku i pilotu, heroju Domovinskog rata. Nadalje, prava su poslastica za hrvatske ljubitelje zrakoplovstva i zrakoplovne tehnike, pružaju im priliku da u jedinstvenom ambijentu Gupčeva kraja vide najbolje vojne i civilne pilote i njihove letjelice. Za HRZ manifestacija znači promociju, ali i podsjetnik na same korijene našeg modernog ratnog zrakoplovstva. Otvorivši 25. Susrete za Rudija, izaslanik Predsjednika Republike i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec istaknuo je da je Rudolf Perešin postavio standarde po kojima hrvatski zrakoplovci žive danas i živjet će zauvijek. I, ne treba zaboraviti, Susreti za Rudija uključuju i niz drugih obrazovnih i zabavnih sadržaja, sportske igre, koncerte, predavanja, umjetničke kolonije… Uz sve dostojanstvo, uz svu tugu koju donosi sjećanje na pogibiju Rudolfa Perešina u akciji Bljesak 2. svibnja 1995., tu je i sjećanje koje izaziva ponos, sjećanje na njegov herojski čin iz listopada 1991. kad je avionom MiG-21 oznake 26112 iz Bihaća preletio u Klagenfurt. Jednako ponosne emocije izaziva i sjećanje na dane u kojima je sudjelovao u utemeljenju lovačke komponente HRZ-a, na sve akcije koje je kao borbeni pilot izveo u Domovinskom ratu. 

Otvorivši 25. Susrete za Rudija, izaslanik Predsjednika Republike i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec istaknuo je da je Rudolf Perešin postavio standarde po kojima hrvatski zrakoplovci žive danas i živjet će zauvijek

“Simbol njegova domoljublja”

Uoči aeromitinga, u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici služena je sveta misa. U sklopu Susreta održana je i prezentacija zanimanja vojni pilot za učenike osnovnih škola. Svečano otvorenje 25. Susreta za Rudija održano je u Spomen-parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici. Tamošnja bista s likom Rudolfa Perešina postavljena je 1999. godine, a 2004. “pridodan” je i atraktivan eksponat – HRZ-ov MiG-21, kao i infoploča na kojoj je ukratko opisan život stožernog brigadira Perešina. Počast pokojnom heroju uz članove obitelji i generala Križanca odali su i izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, predstavnici Hrvatskog sabora, ministarstava, Vojnodiplomatskog zbora, tijela lokalne i područne samouprave, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, zrakoplovnih udruga te mnogi drugi poštovatelji i ljubitelji zrakoplovstva iz cijele Hrvatske. Državni tajnik Zdravko Jakop istaknuo je da pamtimo Rudolfa Perešina kao čovjeka koji nam je svojim životom i svojom žrtvom pokazao kako ne postoji ništa vrednije od slobode, kako slobodu nitko ne daruje, već se srcem, znanjem, ustrajnošću osvaja i predaje budućim naraštajima! “Mi u Ministarstvu obrane bili smo osobito počašćeni kad smo mogli ispuniti jedan od naših ciljeva – i vratiti iz Austrije Rudijev avion! I on je simbol njegova djelovanja, njegova domoljublja,“ zaključio je državni tajnik, zahvalivši Rudolfovoj supruzi Ljerki Perešin na njezinu velikom doprinosu u procesu vraćanja aviona.

Tijekom gotovo cijelog aeromitinga, sudionike i sve gledatelje “raštrkane” širom Gupčeva kraja poslužilo je ono najvažnije – vrijeme. Bilo je sunčano, tek uz nešto svijetlih, neprijetećih oblaka. Središnji prostor za gledanje, kao i uvijek, bio je zagorski breg na kojem je smješten barokni dvorac obitelji Oršić iz XVIII. stoljeća s Muzejem seljačkih buna, a u podnožju je spomenik velikom Matiji Gupcu. Pogled na zrakoplove s te lokacije iznimno je jasan, a organizatori na čelu s Općinom Gornja Stubica i Zagrebačkim zrakoplovno-tehničkim savezom Rudolfa Perešina potrudili su se za jednu pravu dostojanstvenu manifestaciju na kojoj su se skupili zrakoplovni entuzijasti, ali i mnoge obitelji s djecom. Svi dijelovi letačkog programa bili su popraćeni informacijama stručnih komentatora iz civilnog zrakoplovstva, ali i HRZ-a. Štoviše, svaki je zrakoplov ili pilota pratila i prigodna glazba. Već uobičajeno, počelo je sa “skupom” civilnih zrakoplova, bili su to Sinus 9A-UGG, Eurostar 9A – UJN i Savannah 9A-DIS, s tim da je potonjim upravljala još jedna pilotska  legenda HRZ-a umirovljeni pukovnik Ivica Ivandić. Slijedio je Beechcraft  S24, a zatim Cessna C-172 s prvom civilnom pilotkinjom na Susretima za Rudija – Majom Pađen.

Akrobatski maksimum

A onda je došao red na vojni, ipak najatraktivniji dio. Kad se začuo gromoglasni zvuk MiG-a 21 popraćen pjesmom Thundestruck grupe AC/DC, i oni gledatelji koji su bili zabavljeni užinom ili su se držali hladovine ispod drveća pojurili su vidjeti glasovitu HRZ-ovu letjelicu koja će uskoro u više no zasluženu mirovinu. Možda i simbolično, slijedila je trenutačno najmodernija HRZ-ova letjelica UH-60 Black Hawk, čijoj su atraktivnosti pridonijeli i padobranci iz Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH. Naravno, nije nedostajalo niti međunarodnog “štiha”, prvi ga je dao Pilatus PC-9 iz Slovenske vojske, a iz iste zemlje došao je i Eurocopter Cougar. U međuvremenu, pilot Kristian Kraljić zaista je oduševio u kokpitu helikoptera Bell 206 hrvatskog MUP-a, činilo se kao da je izvlačio akrobatski maksimum iz letjelice i za to je dobio ovacije publike. Isto važi i za demonstracijskog pilota Mađarskog ratnog zrakoplovstva – izvanredni Máté Majerik upravljao je najmoćnijom letjelicom na ovogodišnjim Susretima – višenamjenskim borbenim avionom JAS 39 Gripen. Doduše, program je imao pomoć dimnog traga, ali Gripen je ipak gromoglasni avion 4. generacije koji još uvijek ima moderan izgled, a pilot je neobično iskusan u letačkim bravurama. A za kraj – još jednom hrvatski MiG-21. U kabini je bio zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila HRZ-a pukovnik Zvonimir Milatović i s nekoliko je preleta oduševio publiku, a i pobijedio u utrci s nevremenom koje je uskoro zacrnilo zagorsko nebo. Letački program ispunjen je u potpunosti!

Uskoro Spomen-hiža

Organizatorskoj ekipi možemo jedino čestitati! Susreti za Rudija svake godine izgledaju bolje, nije im naštetilo ni razdoblje pandemije. Svatko tko u uživa u promatranju letjelica svakako će zaželjeti da letački program bude i dulji od dvosatnog. Ono što mnogi sigurno iščekuju jest i prvi nastup aviona Rafale s oznakama HRZ-a. No, već smo rekli, Susreti za Rudija puno su više od aeromitinga, baš kao što je i Rudolf Perešin bio puno više od “običnog pilota”. Nadamo se da će uskoro biti otvorena i Spomen-hiža Rudolfa Perešina u mjestu Jakšinec, pokraj kapele sv. Katarine. Prema informacijama koje je iznio načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, preostaje još unutarnje uređenje.To će biti još jedno mjesto u kojem će hrvatski, ali i strani posjetitelji, moći saznati tko je bio i kako je živio stožerni brigadir Rudolf Perešin.


Organizatori 25. Susreta za Rudija su Općina Gornja Stubica i Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolfa Perešina, a suorganizatori Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica te Muzej seljačkih buna.


 Tekst: Domagoj Vlahović 

foto: Tomislav Brandt