Pošalji dalje

Budućnost HVU-a: sastavnica Sveučilišta ili samostalno vojno sveučilište

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" organiziran je 11. svibnja povodom obilježavanja 25. obljetnice djelovanja Okrugli stol HVU – od Domovinskog rata do sveučilišne zajednice. O ulozi i važnosti sustava vojne izobrazbe od njezinih početaka, trenutačnom stanju te daljnjoj transformaciji raspravljali su ugledni stručnjaci, znanstvenici, profesori i predavači s fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i s Hrvatskog vojnog učilišta. Okrugli stol organiziran je u dva panela: Izazovi i odgovori kroz godine djelovanja te Razvoj i transformacija HVU-a. Skup je otvorio zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, a uvodno su govorili i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse Zoran Piličić i pomoćnik ministra znanosti Srećko Tomas. Promišljanja vezana uz praksu i razvojne mogućnosti Učilišta izložili su Miroslav Tuđman, umirovljeni general Josip Lucić, brigadir Marinko Lozančić, Ante Nazor, brigadir Mirko Jakopčić, Davor Petrinović, Ozren Žunec i brigadir Andrija Platužić.

Otvarajući skup general Barić podsjetio je da je HVU započeo rad u ratnim uvjetima. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da za razvoj sustava vojnog školovanja postoji zainteresiranost i vojne i civilne znanstvene zajednice. Napomenuo je da je sustav prošao razne transformacije, proces još traje, a od skupa očekuje da će iznjedriti smjernice vezane uz budući razvoj HVU-a. Istaknuo je da sustav vojno-civilnog školovanja ima specifičnosti i posebne zahtjeve i mora odgovoriti na izazove pred kojima se nalazi vojna organizacija.

Rektor Boras istaknuo je da će HVU u daljnjoj transformaciji imati čvrstu potporu Sveučilišta, uz napomenu kako su se dragocjena suradnja i međusobno povjerenje najbolje pokazali na primjeru ustroja dvaju sadašnjih programa: Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo. Rekao je da postoji jednaka vizija onog što se želi u budućnosti, a to su postizanje vrhunske kvalitete obrazovanja i uklapanje u cjelokupan javnoobrazovni sustav. Cilj je onima koji završe obrazovanje na HVU-u omogućiti dobivanje i civilnih akademskih naslova koji će biti priznati i u Hrvatskoj i u ostatku Europe. "Za to imamo snage uz zajednički napor," poručio je rektor Boras.

U stručnim su izlaganjima na obama panelima istaknuta stajališta o tome u kojem bi smjeru trebala ići transformacija HVU-a: kao samostalno vojno sveučilište – središte izvrsnosti vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća ili kao dio Sveučilišta. S obzirom na to da je rasprava na Okruglom stolu donijela brojne dragocjene smjernice, istaknuto je kako je ona pravi početak velikog projekta, a sudionici su pozvani da svojim promišljanjima pridonesu usmjeravanju i razvoju znanstveno-istraživačkog rada i unapređenju visokog školstva na HVU-u. 

OJI

 

Slični članci

Dan otvorenih vrata HVU-a

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" 13. siječnja 2018. održan je Dan otvorenih vrata…