Pošalji dalje

Ministar Krstičević i načelnik GS OSRH u Afganistanu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević doputovao je u službeni posjet Islamskoj Republici Afganistan na čelu izaslanstva u kojem su načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić te pomoćnik ministra Nikola Brzica. U Kabulu ih je dočekao brigadir Dražen Sebastijan, zapovjednik  5. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiji Odlučna potpora (Resolute Support). Prvog dana posjeta hrvatski ministar obrane susreo se u Zapovjedništvu misije s pripadnicima 5. HRVCON-a raspoređenim na zapovjedne dužnosti koji su ga upoznali sa svojim zadaćama u misiji. Ministar je u obraćanju pripadnicima kontingenta istaknuo kako je 2017. godina hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika i da će napori Ministarstva obrane biti usmjereni na podizanje kvalitete života i rada pripadnika Oružanih snaga RH.
Zadaće koje obavljaju hrvatski časnici u stožeru misije složene su i odgovorne, a o njihovu kvalitetnom radu govorio je i zamjenik zapovjednika misije Odlučna potpora general-pukovnik Sandy Storrie s kojim se ministar Krstičević s izaslanstvom susreo nakon dolasku u Kabul.
Ministar obrane RH sastao se i s ministrom obrane Afganistana Abdulahom Khanom Habbibijem. Dvojica ministara razgovarala su o značaju doprinosa koji međunarodna zajednica daje u izgradnji afganistanskih institucija i izgradnji stabilnosti i sigurnosti u toj zemlji. Ministar Habbibi zahvalio je hrvatskom kolegi na vidljivu doprinosu pripadnika Oružanih snaga RH u postizanju ovih ciljeva.
"Ponosan sam na riječi pohvale za pripadnike hrvatskog kontingenta koje sam čuo i od afganistanskog kolege, ali i dužnosnika misije Odlučna potpora. S ponosom mogu reći kako su hrvatski vojnici odavno postali brend, a Hrvatska od primateljice mirovnih snaga i humanitarne pomoći postala vjerodostojna i pouzdana pružateljica razvojne suradnje, čime značajno pridonosi globalnoj sigurnosti i stabilnosti. Smatram da oružane snage moraju sudjelovati u ovakvim operacijama i misijama, jer to podiže razinu sposobnosti,” rekao je ministar Krstičević nakon susreta, naglasivši kako je strateški usmjerena razvojna suradnja Afganistana i Hrvatske u pravilu prvi korak u jačanju političkih i gospodarskih odnosa.
"Na sastanku smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i doprinosu koji saveznici i koalicijske snage ulažu u izgradnju institucija kako bi se osigurala stabilnost Afganistana. Drago mi je da pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske tim naporima daju značajan doprinos,” rekao je nakon sastanka načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov.
 Ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima će idućih dana nastaviti boravak u Afganistanu posjetom svim sastavnicama 5. hrvatskog kontingenta misije Odlučna potpora.

OJI

Slični članci