Pošalji dalje

Predsjednica Republike Hrvatske posjetila kadete na Zimskom kampu

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 8. veljače kadete Hrvatskog vojnog učilišta koji od 29. siječnja do 10. veljače provode obuku na Zimskom kampu u vojarni "Josip Jović" na Udbini. U pratnji Predsjednice bili su načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" general-pukovnik Slavko Barić. Pukovnik Tomislav Kasumović, zapovjednik Kadetske bojne HVU-a, upoznao je Predsjednicu s ciljevima i zadaćama kampova za kadete koje provodi Kadetska bojna u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga te prezentirao dnevne aktivnosti kadeta koji se trenutačno obučavaju u Zimskom kampu 2 i Zimskom kampu 3. U tijeku je provedba obuke kadeta druge godine vojnih studija u sklopu Zimskog kampa 2 i kadeta treće godine u sklopu Zimskog kampa 3. Na kampovima ukupno sudjeluje 157 kadetkinja i kadeta.

Zimski kampovi 2 i 3 vrhunac su dosadašnje vojne obuke kadeta. Objedinjuju vojna znanja usvojena tijekom prethodnih kampova i nadograđuju ih intenzivnom obukom preživljavanja i ratovanja u zimskim uvjetima. Kadeti treće godine stavljaju se u uloge zapovjednika te planiraju, organiziraju, provode, nadziru, donose odluke, izvješćuju o provedbi zadaće, kako bi se što bolje pripremili za preuzimanje časničkih dužnosti.

Tijekom posjeta Predsjednica je imala priliku vidjeti kako se u realnim uvjetima obučavaju kadeti. Na jednoj radnoj točki vidjela je kako provode patrol-baze, izrađuju zaklone i skloništa, pale i održavaju vatru te organiziraju život i rad u improviziranim skloništima u zimskim uvjetima, a na sljedećoj je nazočila praktičnom prikazu borbenog izviđanja i napada na protivnički položaj. Predsjednica je čestitala kadetima na odlično obavljenoj zadaći. Viđene uvjete obuke usporedila je s preduputnom obukom na kojoj je i sama sudjelovala dok je radila u NATO-u, što je iznimno bitno kako bi mogli usavršiti obuku te uvjete rada i djelovanja. Posebno je naglasila važnost takvog provođenja obuke, ne samo stoga što uče kako preživjeti i ratovati u surovim zimskim uvjetima, nego i zbog promicanja timskog rada i važnosti mogućnosti oslanjanja jednih na druge kako bi mogli preduhitriti i rješavati probleme.
Predsjednica je na kraju posjeta izjavila: "Gledajući njih i zanos i elan s kojim su noć proveli na zimskim temperaturama, mogu reći da Hrvatska jest u sigurnim rukama", te zaključila  da su naše kadetkinje i kadeti vrlo solidna buduća profesionalna baza naših Oružanih snaga.

OJI
Foto Stjepan Brigljević

Slični članci

CEFME Junior 2017

Međunarodna konferencija mladih vojnih znanstvenika održana je ove godine na Hrvatskom vojnom "Dr.…