Pošalji dalje

Međunarodna vojna vježba Eagle 6

Međunarodna vojna vježba Eagle 6 provedena je od 27. travnja do 13. svibnja u Republici Kosovu. Uz Kosovske snage sigurnosti, civilnu policiju, Crveni križ Kosova te Agenciju za zaštitu i spašavanje Republike Kosova, na vježbi su sudjelovali i partnerski timovi oružanih snaga SAD-a, odnosno Nacionalne garde Iowe, oružanih snaga Velike Britanije, Crne Gore, Albanije, Turske i Republike Hrvatske.

Hrvatsku su predstavljali CIMIC tim BGMP na čelu s bojnikom Daliborom Borkovićem, LNO časnik u zapovjedništvu operativne razine satnik Zlatko Nakić te nadzorni časnik-instruktor (OC/T) u TRADOC-u, ujedno voditelj tima bojnik Danko Vuk.

Scenarij vježbe uključivao je ugrozu od poplave na području koje je dodatno opterećeno intenzivnim aktivnostima kriminalnih skupina. Podijeljena je na dva dijela: academy week i vježba na zemljištu (FTX).

Hrvatski tim djelovao je zajednički s CIMIC timom KSF-a, a djelovanje je bilo prije svega mentorskog tipa. Hrvatski časnici i dočasnici prenosili su tako svoja znanja i iskustva stečena u mirovnim misijama na području civilno-vojne suradnje.

Rad i zalaganje hrvatskog tima prepoznati su na svim razinama. Primio je brojne pohvale, među ostalim, ministra KSF-a i načelnika GS-a KSF-a; zapovjednika NG-a Iowe general-bojnika Tima Orra; zamjenika zapovjednika NATO vođene misije KFOR brigadnog generala Jánosza Csombóka te voditelja NATO-ova savjetničkog tima NALT Kosovo brigadnog generala Ralfa Hoffmanna.

Na Danu uvaženih gostiju pripadnike OSRH posjetili su vojna izaslanica RH u Skoplju brigadirka Marijana Pleša Čadonić i zapovjednik Središta za Međunarodne vojne operacije pukovnik Ivan Miloš.

Slični članci

Vježba Saber Strike 18

Združenim djelovanjem NATO-ovih snaga koje se nalaze u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u te…