Pošalji dalje

Izaslanstvo Republike Indonezije posjetilo MORH

Izaslanstvo Republike Indonezije posjetilo je 3. srpnja Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, gdje je održan tematski sastanak iz područja kibernetičke sigurnosti i kibernetičke obrane. Uz članove indonezijskog izaslanstva, sastanku su nazočili predstavnici MORH-a i Hrvatske vojske. Prikazana su postignuća na području kibernetičke sigurnosti i kibernetičke obrane s ciljem postizanja kibernetičke otpornosti te je razmatrano polje informacijskih i komunikacijskih znanosti s posebnim naglaskom na kibernetičkoj sigurnosti. 

Indonezijsko izaslanstvo vodio je brigadir Dominggus Pakel, a hrvatsko brigadir Bruno Bešker, načelnik Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a.

Radni program obuhvatio je područje informacijske sigurnosti te njezino vrednovanje. U okviru prvog područja prezentiran je Zakon o informacijskoj sigurnosti Republike Hrvatske te Nacionalna strategija kibernetičke sigurnosti RH. Prezentirani su i protumačeni temeljni pojmovi iz područja kibernetičke sigurnosti, kao osnovica za razumijevanje i daljnji rad. Nazočni su upoznati s radom Europske obrambene agencije (European Defence Agency – EDA), te s projektom Trajna strukturirana suradnja (Permanent Structured Cooperation – PESCO), koji se odvija u okviru Europske unije, a u kojem aktivno sudjeluju Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska. 

Unutar područja vrednovanja kibernetičke sigurnosti prikazane su postavke na osnovi kojih je razmotrena postignuta razina kibernetičke sigurnosti i kibernetičke obrane na nacionalnoj razini, utemeljena na modelima NATO-a. To su Obveza kibernetičke obrane (Cyber Defence Pledge) koja se, temeljem NATO-ova samita u Varšavi, na nacionalnoj razini provodi od 2016. godine. Predstavljen je i Model zrelosti kibernetičkih sposobnosti (Cyber Capability Maturity Model – C2M2), koji je 2016. primijenjen u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci u sklopu Američko-jadranske povelje (A-5).

Indonezijsko izaslanstvo posjetilo je i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje se upoznalo s razvojnim projektom Simulator kibernetičkog sukoba (Cyber Conflict Simulator), kao primjerom suradnje tijela državne uprave, Europske unije, akademske zajednice i industrije Republike Hrvatske.

Zaključeno je kako postoji mogućnost suradnje dvaju ministarstava obrane na području kibernetičke sigurnosti i kibernetičke obrane.

Slični članci

Odgovor na cyber prijetnje

Nakon napada u Estoniji 2007. godine, NATO neprestano povećava kapacitete cyber obrane, i one i na…