Pošalji dalje

Isporuka vozila Ajax

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je 18. rujna da je tvrtka General Dynamics predala prva dva oklopljena vozila tipa Ares iz programa Ajax. Ministrica obrane Harriet Baldwin u Walesu je nazočila završnoj fazi testiranja prije isporuke.
Program je vrijedan 4,5 milijarde funti, a testirana vozila proizvedena su u tvornici u Merthyr Tydifillu, Wales. Vozila će prije konačne primopredaje Britanskoj kopnenoj vojsci proći primopredajna ispitivanja.

(Foto: General Dynamics)

Šest inačica programa Ajax: Athena, Ajax, Ares, Apollo, Atlas i Argus bit će u uporabi od 2020., pokrivajući puni spektar srednje oklopljenih vozila i njihovih sposobnosti.
Spektar različitih inačica Ajaxa činit će osnovu modernizacije borbenog dijela Britanske kopnene vojske, omogućujući umreženo ratovanje i puni spektar operacija. Namijenjeni su za sudjelovanje u združenim i multinacionalnim postrojbama u operativnom okruženju budućnosti.
Tijekom sajma DSEI najavljen je i početak testiranja bojnim gađanjem na Ajaxu, uključujući testiranje topa CT40, strojnica s vanjskim punjenjem i bacača dimnih granata.

Marko ŠKOVRLJ