Broj 491, siječanj 2016.

Broj 491, siječanj 2016.

U broju donosimo razgovor s ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR ) dr.sc. Antom Nazorom u prigodi nedavnog obilježavanja desete godišnjice postojanja ovog centra.
Nacionalna garda Minnesote i OSRH već 20 godina surađuju kroz tzv. State Partnership Program u sklopu kojeg su održane brojne zajedničke aktivnosti i  vojne vježbe...U ovom broju donosimo presjek ove iznimno uspješne suradnje.
Brigadir Ivan Selak sigurno je jedan od najzanimljivijih sugovornika vezano uz zanimanje pilota. Osim što je ratni pilot, nastavnik i instruktor, on je i probni pilot, postigao je zapravo sve što je moguće za pilota lovačkog aviona. O njegovom bogatom letačkom iskustvu pročitajte u broju koji je pred vama...

Pogledaj
Broj 492, siječanj 2016.

Broj 492, siječanj 2016.

U broju donosimo razgovor s vojnim ordinarijem u RH mons. Jurjem Jezerincem o duhovnoj skrbi u vojno-redarstvenim snagama. Pratili smo i obilježavanje 23. godišnjice VRO Maslenica, ključne operacije za daljnja vojna djelovanja. Donosimo i reportažu o pripremama za prihvat helikoptera Kiowa Warrior u 93. zb Zemunik. Razgovarali smo i s brigadirom Mijom Kožićem, načelnikom Odjela za borbenu spremnost u Operativnoj upravi GS OSRH o ocjenjivanju spremnosti i sposobnosti OSRH. Donosimo i presjek postignuća OSRH u 2015. godini.  Potražite i niz zanimljivih tema u vojno-stručnom dijelu časopisa, a posebno izdvajamo  postignuća HS Produkta, svjetski uglednoj i etabliranoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju streljačkog naoružanja.

Pogledaj
Broj 493, veljača 2016.

Broj 493, veljača 2016.

U ovom broju izdvajamo dodjelu nagrade Ponos Hrvatske koju su primili i članovi posade broda HRM-a "Andrija Mohorovičić" za sudjelovanje u humanitarnoj operaciji EU-a Triton te mladi mornar Toni Čančar koji je na pulskom području spasio djevojčicu iz mora...
S dubinskim izvidnicima Središnjice za obavještajno djelovanje boravili smo na Velebitu tijekom njihova dnevno-noćnog uvježbavanja. Predstavljamo Počasnu satniju Počasno-zaštitne bojne koja izvodi vojno-akrobatsku ceremoniju. Razgovarali smo s djelatnicima Odjela za izdvajanje i tranziciju koji pružaju stručnu pomoć na putu do nove karijere. U vojnostručnom dijelu izdvajamo posjet tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. i temu generalne revizije tenkova...

Pogledaj
Broj 494, veljača 2016.

Broj 494, veljača 2016.

U ovom broju donosimo razgovor s prvim dočasnikom Savezničkog zapovjedništva za operacije časničkim namjesnikom Davorom Petekom. Pročitajte reportažu s uvježbavanja 3. satnije bojne Gromovi na simulatoru tijekom kojeg je prolazila razne incidente, taktike, tehnike i procedure mehaniziranog voda u provedbi napadnih operacija... Vježba koju su uspješno proveli pripadnici Voda NBKO iz sastava Zapovjedne satnije Gardijske motorizirane brigade bila je završni dio devetotjedne specijalističke obuke kojom se Vod priprema za sudjelovanje u Borbenoj grupi mehaniziranog pješaštva. Nema ni jedne druge metode koja može pomoći pacijentu koji je žrtva ronilačkog incidenta osim tretmana u barokomori... Pročitajte zanimljivu reportažu o vrijednim djelatnicima Zavoda za pomorsku medicinu.

Pogledaj
Broj 495, ožujak 2016.

Broj 495, ožujak 2016.

Novi broj donosi reportaže s primopredaje dužnosti načelnika GS OSRH te ređenja novog vojnog ordinarija. Ministar obrane posjetio je u Splitu pripadnike HRM-a, a tijekom posjeta Kosovu obišao je i naše pripadnike koji sudjeluju u operaciji KFOR. Za pripadnike 4. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora organiziran je svečani ispraćaj na Plesu.
Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja je nakon uspješnih vojnih operacija mirnim putem reintegrirala preostali dio svojeg okupiranog teritorija. Predstavljamo knjigu koja govori o mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja.
Donosimo tekst s metodsko-pokazne vježbe ukrcaja tenkova M-84 i borbenih vozila pješaštva na brodove HRM-a. Pripadnici bojne Vukovi uspješno su proveli još jedan ciklus obuke u sklopu pripreme za EUBG.

Pogledaj
Broj 496, ožujak 2016.

Broj 496, ožujak 2016.

Satnija specijalne Vojne policije zaokružila je na terenskoj obuci na vježbalištima vojarne "Josip Jović" na Udbini prvi ovogodišnji tromjesečni obučni ciklus. Donosimo vam reportažu sa završne vježbe tijekom koje su pripadnici Satnije demonstrirali svoje vještine…
Akrobatska grupa "Krila Oluje" započela je uvježbavanje letačkog programa za nastupe u 2016. godini. Službeno predstavljanje očekuje se u svibnju, a sudeći prema najavama, bit će to novi iskorak u razvoju "Krila Oluje"...
Višerodna taktička vježba s bojnim gađanjem koju su na Crvenoj zemlji tijekom ožujka proveli pripadnici 2. satnije 2. bojne Gromovi GMTBR-a završni je dio obučnog ciklusa...
Redakcija Hrvatskog vojnika želi vam sretan i radostan Uskrs.

Pogledaj
Broj 497, travanj 2016.

Broj 497, travanj 2016.

U ovom vam broju donosimo razgovor s prvim dočasnikom OSRH časničkim namjesnikom Dominikom Banom u kojem je na poseban način apostrofirana vrijednost i važnost koju dočasnici imaju u cjelokupnom obučnom procesu u postrojbama.
Proglašenje najboljeg vojnika i dočasnika mjeseca pokazalo je kako je velik broj onih koji na iznimno visokoj razini pristupaju postavljenim zadaćama. Predstavljamo vam najbolje za mjesec veljaču.
Donosimo i prilog s obilježavanja 25. godišnjice akcije Plitvice u kojoj je život položio prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović i koja je navijestila sve tragične događaje koji su vrlo brzo uslijedili.
Pročitajte i podsjetnik na neke od najvažnijih događaja koji su obilježili sedam godina članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Pogledaj
Broj 498, travanj 2016.

Broj 498, travanj 2016.

U ovom broju predstavljamo desetnika Zdenka Mirta, savate boksača i pripadnika specijalne Vojne policije, koji je aktualni državni prvak te brončani u Europi. Najbolji ročnik prvog naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u 2016. godini je Vilson Skoko koji je titulu zasluženo osvojio na natjecanju održanom na vojnom poligonu "Gašinci". Pripadnici bojne Gromovi provodili su vježbu na zemljištu kao završnu pripremu za nadolazeću vježbu Spremnost 16. Štokholmski institut za međunarodna mirovna istraživanja (SIPRI) objavio je početkom travnja redovito izvješće o obrambenoj potrošnji svjetskih zemalja i regija, ovaj put za 2015. godinu...

Pogledaj
Broj 499, svibanj 2016.

Broj 499, svibanj 2016.

U ovom broju pratili smo obilježavanje obljetnice VRO Bljesak u Okučanima. Donosimo i reportažu o pripadnicima Hrvatske ratne mornarice koji su proveli taktičku vježbu topničkog bojnog gađanja na površinski cilj u svrhu provjere uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi u pripremi i provedbi borbenih djelovanja na moru.
Na 17. prvenstvu OSRH u krosu, na kojem su sudjelovala 94 natjecatelja iz više ustrojstvenih cjelina, najviše su razloga za zadovoljstvo imali pripadnici Gardijske motorizirane brigade o čemu detaljnije možete pročitati u ovom broju...
Službeno krštenje plovila "Sea Hunter" 7. travnja u Portlandu označilo je formalni prelazak iz faze dizajniranja i konstrukcije tog lovca na podmornice koju je vodila DARPA na fazu ispitivanja na otvorenom moru...

Pogledaj
Broj 500, svibanj 2016.

Broj 500, svibanj 2016.

Obilježavanje 25. obljetnice OSRH jedinstvena je prigoda podsjetiti na dane i događaje na koje smo s pravom ponosni u razvojnom putu naših Oružanih snaga.  Baštinici smo pobjedničke vojske koja je uspjela u svojoj najvažnijoj zadaći – obrani domovine, ali koja se nakon Domovinskog rata razvila u modernu i respektabilnu silu. Upravo stoga, u  ovom našem  jubilarnom 500. broju odstupili smo od uobičajenog rasporeda tema i gotovo ga u cijelosti posvetili ovoj vrijednoj obljetnici.
Donosimo vam razgovor s predsjednicom RH i vrhovnom zapovjednicom OSRH Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom obrane Josipom Buljevićem i načelnikom Glavnog stožera general-pukovnikom Mirkom Šundovom te kratak presjek razvojnog puta OSRH, ali i reportaže s aktualnih uvježbavanja naših postrojbi.
Zahvaljujući svima vama koji ste dali svoj doprinos u stvaranju i razvoju naše vojske, vaš i naš časopis s ponosom nosi ime Hrvatski vojnik.

Pogledaj