Pošalji dalje

Vatreni zid 16

Riječ je o prvoj vježbi s topničkim bojnim gađanjima koja se provodi sukladno NATO-ovim prihvaćenim procedurama. Sudjelovale su topničke postrojbe razine bitnica/vod, postrojba veze, inženjerijska postrojba, NBKO postrojbe, postrojbe ZzP-a i Vojne policije...

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" provedena je od 24. do 30. listopada iznimno atraktivna vojna vježba s bojnim gađanjima topničkih postrojbi Hrvatske kopnene vojske pod nazivom Vatreni zid 16. Cilj vježbe bio je prikazati uvježbanost i osposobljenost topničkih postrojbi HKoV-a u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi borbenih zadaća kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje.
Uza sve potrebne mjere opreza, Slunj je 27. listopada izgledao kao prava bojišnica. Tog je dana, naime, pred medijima i uvaženim gostima održan završni prikaz vježbe. Na poligonu je vladala tišina, a zatim su glavnu riječ preuzeli topnici i svi oni u potpori bez kojih gađanje ne bi bilo uspješno provedeno. Vrlo precizni pogoci odzvanjali su poligonom, a vremenski uvjeti dobro su poslužili pripadnicima OSRH koji su imali sjajnu priliku pokazati svu svoju snagu i moć, kao i osposobljenost te su za to na kraju zaslužili i gromoglasan pljesak promatrača.
Glavni nositelj vježbe bila je Topničko-raketna pukovnija HKoV-a, a vježbom je zapovijedao zapovjednik TRP-a brigadir Tomislav Pavičić. "Danas su provedena bojna gađanja koja su pokazala da su sve postrojbe obučene i spremne za provedbu zadaća. Vježba je prošla sukladno planovima te smo željeli pokazati koliko smo u ovom trenutku sposobni staviti u uporabu sva naša oružna sredstva koja koristimo. Pritom su sva sredstva pokazala da su ispravna, precizna, a svi ciljevi koje smo planirali pogoditi pogođeni su," izjavio je brigadir Pavičić nakon vježbe i izrazio zadovoljstvo prikazanim sposobnostima.
Na vojnoj vježbi provodila su se bojna gađanja iz četiriju sustava vatrene potpore kopnenih snaga: minobacača 120 mm M75, haubica 122 mm D30, samohodnih haubica SH 122 mm 2S1 (Gvozdika) i SVLR-a 122 mm M92 Vulkan. Nakon završnog prikaza, direktor vježbe pukovnik Marijan Cikuš, voditelj Odsjeka S3 Topničko-raketne pukovnije, istaknuo je da je u vježbi sudjelovalo oko 300 pripadnika OSRH i to sa sredstvima na kojima su se uvježbavali šest mjeseci uoči vježbe. Riječ je bila o prvoj vježbi s topničkim bojnim gađanjima koja se provodila sukladno NATO-ovim prihvaćenim procedurama, a u njoj su sudjelovale topničke postrojbe razine bitnica/vod, postrojba veze, inženjerijska postrojba, NBKO postrojbe, postrojbe ZzP-a i Vojne policije.


vojnik Mišel Maciček, vezist, Satnija veze, Topničko-raketna pukovnija Bjelovar
"Mogu reći da je vježba dobro prošla. Moj glavni zadatak bio je prenošenje opisa ciljeva i prenošenje zapovijedi o tome koji se cilj gađa, kao i njegove koordinate. Na kraju su rezultati gađanja bili vrlo dobri, kao i sama vidljivost, te možemo reći da su vremenski uvjeti išli u prilog sudionicima vježbe," rekao je vezist Mišel Maciček.


Konferencija Združena Vatrena potpora 16
Vježba od iduće godine dobiva međunarodni karakter, kad se očekuje i aktivno sudjelovanje postrojbi kopnene vojske i ratnog zrakoplovstva. U sklopu vježbe održana je stoga 27. listopada i međunarodna konferencija Združena Vatrena potpora 16. Uz predstavnike OSRH, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Slovenske vojske, OS-a Njemačke, vojni izaslanik SAD-a te zapovjednik USAGOS-a, Ramstein, koji su ujedno imali priliku promatrati vježbu. "Oni su ovamo došli u prvom redu zbog aktivnosti koja se tiče združivanja vatrene potpore kopnene vojske, topništva, s vatrenom potporom koju mogu pružiti zrakoplovstvo i mornarica," zaključio je zapovjednik TRP-a i zapovjednik vježbe brigadir Tomislav Pavičić.


Petra Kostanjšak, Foto: Josip Kopi
Slični članci

Udar 17

Najveća godišnja vježba Hrvatske kopnene vojske ove je godine bila vjerojatno najimpresivnija prvi…

Vojna vježba Kupa 17

Na vojnom vježbalištu na rijeci kod Karlovca obučne skupine pokazale su operativnu sposobnost u su…

Vježba Sava Star 17

Na vojnom poligonu "Crvena zemlja" provodila se od 11. do 19. rujna vojna vježba na kojoj OSRH i i…