Pošalji dalje

Spremni za sve izazove

Oklopna bojna Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) provodila je na poligonu ”Eugen Kvaternik“ uvježbavanja i bojna gađanja s tenkovskim posadama i vodovima. Završnica je to priprema tenkovskih vodova 1. i 2. tenkovske satnije Oklopne bojne za vježbe Brave Warrior 17 u Mađarskoj te Saber Guardian 17 u Rumunjskoj koje će se održavati tijekom srpnja 2017.

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju, od 5. do 9. lipnja,  Oklopna bojna Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) provodila je uvježbavanja i bojna gađanja s tenkovskim posadama i vodovima. Vježbi i jednom dijelu gađanja nazočio je i zapovjednik Gardijske oklopno- mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak. Za posade osam tenkova, Zapovjedništvo i prateće ljudstvo bili su to dani u kojima nije bilo odmora – sve je moralo biti uvježbano, koordinirano, dobro organizirano i besprijekorno provedeno. Prema riječima zapovjednika Oklopne bojne, bojnika Ivana Stipića, prvo je provedeno bojno gađanje Tenk u napadu i tenk u obrani s osam posada, što je bio preduvjet za događanje dan poslije, 9. lipnja, kad je izvedeno gađanje Tenskovski vod u obrani, tenkovski vod u napadu.
Uz uvježbavanje Zapovjedništva OKB-a i zapovjednika tenkovskih satnija u planiranju, organizaciji i provedbi bojnih gađanja tenkovskih vodova te Zapovjedništva Bojne u pružanju potpore, ovo je bila prilika i za provjeru osposobljenosti zapovjednika tenkovskih vodova u samostalnom rješavanju taktičkih i paljbenih zadaća u različitim zemljišnim i vremenskim uvjetima, pravilnom korištenju paljbenih mogućnosti, oružja u borbenom djelovanju te vještom kombiniranju manevra i paljbe.

Bojnik Ivan Stipić ističe važnost ovog uvježbavanja i postignutih dobrih rezultata te planove Oklopne bojne za blisku budućnost. ”Zadaće se provode zbog pripreme tenkovskih vodova iz 1. i 2. tenkovske satnije Oklopne bojne za vježbe Brave Warrior 17 u Mađarskoj te Saber Guardian 17 u Rumunjskoj na koje ćemo vodove uputiti početkom srpnja. Na tim vježbama, koje traju od 5. do 22. srpnja, naši tenkovski vodovi provodit će aktivnosti u međunarodnom okruženju.“
Vodovi se u Rumunjsku upućuju željezničkim putem i nakon ukrcaja koji će biti na području Zagreba, kretat će se preko Republike Mađarske do rumunjskog poligona ”Cincu” gdje će provoditi uvježbavanja, bojna gađanja i na kraju samu taktičku vježbu s međunarodnim snagama. Tim će vodom zapovijedati natporučnik Branko Lukač koji je tijekom uvježbavanja i gađanja na slunjskom poligonu vodio tenkovski vod.
Vod koji ide u Mađarsku ukrcat će se na labudice u vojarni 3. gardijske brigade Kune u Đakovu i bit će prevezen na mađarski vojni poligon ”Varpalota”, i oni će, kako kaže bojnik Ivan Stipić, od 4. do 22. srpnja ondje provoditi uvježbavanja, taktičke vježbe, bojna gađanja. ”Naš vod bit će pridodan američkoj satniji 4-10  Cavalry Regiment, odnosno u sastav njihove satnije M1A2, tenkovske satnije Abramsa. S njima će provoditi sve zadaće uvježbavanja, tako da ćemo tamo izvršiti provjeru interoperabilnosti i mogućnosti sudjelovanja s koalicijskim snagama u svim zadaćama obrambenih operacija.”


Ističući zadovoljstvo zalaganjem i trudom svih pripadnika koji su pridonijeli odličnim rezultatima vježbe, nazočnošću zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadnog generala Denisa Tretinjaka te zapovjednicima tenkovskih satnija, satnicima Antom Kneževićem i Daliborom Vujićem, zapovjednik Oklopne bojne bojnik Ivan Stipić na kraju je zaključio: ”Od početka godine mi provodimo ozbiljne pripreme koje su obuhvatile sve: od početne obuke pojedinaca, posada do vodova. Proveli smo ocjenjivanje tih razina i time smo stvorili preduvjete za teren i provedbu bojnog gađanja. Zadovoljan sam provedbom gađanja i prikazanim taktičkim radom, pristupom zadaći, uspjehom paljbi i manevrima i možemo reći kako smo spremni za predstojeće zadaće koje nas očekuju na skorim vježbama.”


Lada Puljizević, Foto: Tomislav Brandt
Slični članci

Udar 17

Najveća godišnja vježba Hrvatske kopnene vojske ove je godine bila vjerojatno najimpresivnija prvi…

Vojna vježba Kupa 17

Na vojnom vježbalištu na rijeci kod Karlovca obučne skupine pokazale su operativnu sposobnost u su…