Pošalji dalje

Najava početka nove protupožarne sezone

Uoči početka protupožarne sezone 2017., u splitskim Divuljama provedena je vježba protupožarnih snaga na kojoj su sudjelovali protupožarni zrakoplovi HRZ-a i PZO-a Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802 te transportni helikopter. Prikazane su sposobnosti desantiranja pripadnika državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi, kao i ispuštanje vodenih bombi, helikoptersko izvlačenje ozlijeđenog desantiranog vatrogasca...

U vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama provedena je 2. lipnja, uoči početka protupožarne sezone 2017., vježba zračnih protupožarnih snaga te prikazan taktičko-tehnički zbor Divulje 2017.
Divulje su tom prilikom posjetili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske brigadir Damir Terzić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i drugi.
U pokaznoj vježbi zračnih protupožarnih snaga sudjelovali su protupožarni zrakoplovi HRZ-a i PZO-a Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802 te transportni helikopter. Prikazano je desantiranje pripadnika državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi, ispuštanje vodenih bombi i izvlačenje ozlijeđenog desantiranog vatrogasca uz pomoć helikoptera.

Povodom početka ovogodišnje protupožarne sezone, u prostorima Državne intervencijske vatrogasne postrojbe u suradnji s DUZS-om održana je i stručna radionica pod nazivom Gašenje požara na otvorenom prostoru PP zrakoplovima, koju su otvorili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan. Na stručnoj radionici sudjelovao je i zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković koji je održao prezentaciju Taktička uporaba zračnih snaga u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru. Svrha radionice bila je upoznavanje vatrogasnih zapovjednika s odredbama novog Sporazuma o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Radionici su nazočili predstavnici Sektora za vatrogastvo i Vatrogasnog operativnog središta DUZS-a, županijski vatrogasni zapovjednici te zapovjednici javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi osposobljeni za komunikaciju s pilotima zrakoplova, predstavnici GS OSRH te piloti zrakoplova i helikoptera.


U okviru programa predstavljanja ovogodišnje protupožarne sezone prikazan je dio kopnenih, pomorskih i zračnih protupožarnih snaga, opreme i tehnike koji će se, temeljem Vladina Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2017. godini, koristiti u gašenju požara otvorenog prostora na području Republike Hrvatske.


OJI, Foto: DUZS
Slični članci

Udar 17

Najveća godišnja vježba Hrvatske kopnene vojske ove je godine bila vjerojatno najimpresivnija prvi…

Vojna vježba Kupa 17

Na vojnom vježbalištu na rijeci kod Karlovca obučne skupine pokazale su operativnu sposobnost u su…