Pošalji dalje

Svečana akademija povodom 26. obljetnice Glavnog stožera OSRH

”Biti vojnik danas je sve popularnije,” istaknuto je, među ostalim, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera OSRH 17. listopada u velikoj dvorani Doma HV-a "Zvonimir"

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GS-a.
Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svojem vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. "Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća. Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar. Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin,” poručio je Krstičević, zaključivši: "Biti vojnik danas je sve popularnije. Ovih dana primili smo treći naraštaj dragovoljnih ročnika ove godine, i to prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine. U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kad vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća.”
I ovom je prigodom ministar Krstičević naglasio važnost suradnje Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH: "Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i iduće projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način. Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom pridonositi snazi jedine nam domovine Hrvatske."
General zbora Mirko Šundov u svojem je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. "Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskog naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svojem vremenu dali velik doprinos njihovu razvoju. Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, u zemlji i širom svijeta.”
U izjavi za medije ministar Krstičević osvrnuo se na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila velik iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. "Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto. Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna.” Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donesena i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj, dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnosti. "Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života,” poručio je ministar Krstičević. Istaknuo je pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine, kao što su imenovanje dvorana po zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče. ”Oružane snage pomažu civilnom stanovništvu, posebno u borbi protiv požara i poplava,” rekao je ministar zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.
U sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OSRH i Klapa "Sveti Juraj" HRM-a te solistica Barbara Suhodolčan.


Na svečanoj akademiji uručena su odlikovanja, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima OSRH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika. Načelnik GS-a OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane pohvalio je i nagradio osam djelatnica i djelatnika.


Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OSRH izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo je vijenac na grob bivšeg načelnika GS-a stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.
Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH, koje je predvodio načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobove bivših načelnika GS-a, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka. Uoči svečane akademije u kapelici sv. Ivana Pavla II. služena je misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo.


OJI, snimio: Josip KOPI

Slični članci