Goloruki ispred tenkova

U spomen na događaj kad je zaustavljena neprijateljska tenkovska kolona, kao i u znak sjećanja na brojne Međimurce, njih 1500, koji su sudjelujući u postrojbama vojske i policije branili Hrvatsku a mnogi i ginuli za nju, u Čakovcu je u ožujku 2020. postavljen tenk T-55, donacija Hrvatske vojske

Tijekom prve polovine 1991. godine jugoslavenska vojska, koja se formalno još uvijek pokušavala deklarirati kao narodna, sve je češće otkrivala svoje pravo lice, jasno pokazivala stvarne interese i namjere. Jugoslavenska je narodna armija bila neprijateljska sila koja u tom vremenu još nije bila izbačena izvan granica Republike Hrvatske i koja je unutar Hrvatske, iz kasarni koje su bile razasute u gradovima širom zemlje, razarala i prijetila otvoreno stajući na stranu velikosrpskih ciljeva i zalažući se za njih. Odluke o neovisnosti koje su parlamenti Slovenije i Hrvatske donijeli 25. lipnja 1991. bile su dodatni razlog eksplozija demonstracije sile i pregrupiranja snaga JNA.

U pokušaju sprečavanja odvajanja Hrvatske i Slovenije od SFRJ, jugoarmija počinje vojne manevre i operacije, a jedna od vojarni iz kojih tenkovi kreću prema Sloveniji vojarna je u Varaždinu. Koloni oklopnih vozila koja je 28. lipnja izišla iz nje cilj je bio stići na granični prijelaz u Gornjoj Radgoni, no dok je prolazila čakovečkom magistralom, u Murskom Središću zaustavili su je nenaoružani mještani i radnici GK Međimurje prepriječivši joj se na putu. Bio je to čin otpora koji su hrvatski građani pružili jugoslavenskoj vojsci i jasan stav protiv rata, ratnih prijetnji i agresije JNA na Republiku Hrvatsku.

U spomen na taj događaj kad je zaustavljena neprijateljska tenkovska kolona, kao i u znak sjećanja na brojne Međimurce, njih 1500, koji su sudjelujući u postrojbama vojske i policije branili Hrvatsku a mnogi i ginuli za nju, u Čakovcu je u ožujku 2020. postavljen tenk T-55, donacija Hrvatske vojske.


 Na spomen-ploči postavljenoj uz izloženi tenk T-55 piše:

“Spomen obilježje Tenku T-55 koji je sudjelovao u Domovinskom ratu, u obrani Republike Hrvatske (1991. – 1995.)

U spomen na 28. lipnja 1991., kad su na čakovečkoj magistrali građani Čakovca i radnici GK Međimurja spontano zaustavili dio tenkovske kolone JNA koja se kretala prema Murskom Središću i Republici Sloveniji. Oko tisuću građana Čakovca tada je diglo svoj glas protiv rata i agresije JNA na Republiku Hrvatsku.”

Spomen-obilježje postavio je u ožujku 2020. godine Grad Čakovec, hrvatski branitelji i dragovoljci Domovinskog rata Grada Čakovca te pripadnici Hrvatske vojske.

Lada Puljizević

Mladen Čobanović