Izazovna S.E.R.E. obuka najviše razine

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju od 6. do 18. rujna provedena je osma S.E.R.E. obuka razine C, a završilo ju je jedanaest polaznika

U povijesti ratovanja niz je primjera koji ukazuju na činjenicu da izolacijski incidenti lako mogu dobiti međunarodni karakter u kojima protivničke snage nastoje izolirano, a posebno zarobljeno osoblje iskoristiti u svrhu postizanja vojnih, ali i političkih ciljeva. Izolacija pripadnika vlastitih snaga tijekom provedbe operacija danas je osobito vidljiva zbog širenja tehnologije i iako je najčešće riječ o malobrojnim slučajevima, koji se često rješavaju na taktičkoj razini, utjecaj svakog izolacijskog incidenta može se lako proširiti i imati operativne, a često i strateške učinke. NATO savez još 2008. godine, objavom prve PR doktrine, službeno prepoznaje da izolacijski incidenti tijekom provedbe operacija mogu imati značajan negativan učinak na operativnu sposobnost i moral snaga i službeno obvezuje zemlje članice na interoperabilnost tijekom pripreme, planiranja i sudjelovanja u operacijama vezano uz povratak izoliranog osoblja.

Obuka preživljavanje, izbjegavanje/bijeg, otpor, izvlačenje (Survival Evasion/Escape Resistance Extraction) sastavni je dio sustava NATO Personnel Recovery (PR) čiji je cilj povećati vjerojatnost uspjeha preživljavanja i otpora iskorištavanju u neprijateljskom okružju. Obuka S.E.R.E. provodi se na razinama A, B i C (nizak, umjeren i visoko procijenjen rizik od izolacije i/ili iskorištavanja), a namijenjena je ponajprije pripadnicima OSRH koji se upućuju u područje operacija na dužnosti povećanog rizika od izolacije i/ili zarobljavanja – vojnim pilotima i zrakoplovnim posadama, pripadnicima specijalnih snaga i postrojbi za dubinsko izviđanje, CIMIC i PSYOPS timovima. Završetkom ove obuke polaznici stječu potrebna znanja u primjeni tehnika preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja, kao i sposobnosti potrebne za preživljavanje i kretanje protiv neprijateljske potrage, otpor iskorištavanju u svim situacijama zarobljeništva, improvizaciju i korištenje osobne opreme i prirodnog okoliša kako bi se povećao uspjeh izvlačenja.

Iskusan instruktorski tim

Razvoj S.E.R.E. obuke za pripadnike OSRH koji sudjeluju u misiji ISAF/RSM počinje 2013. Središte za međunarodne vojne operacije 2014. godine dobiva zapovijed za izradu obučne dokumentacije te je prva S.E.R.E. obuka razine C provedena godinu dana poslije. Republika Hrvatska 2017. godine prihvatila je STANAG 7196 kojim su detaljizirani standardi obuke te je OSRH prihvatio Cilj sposobnosti Personnel Recovery s rokom implementacije 2025. godine. Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju od 6. do 18. rujna 2020. provedena je osma S.E.R.E. obuka razine C. Obuku je završilo jedanaest polaznika, a vodila ju je bojnica Renata Koković-Novosel s timom iskusnih instruktora, koji su znanja i vještine stekli na raznim međunarodnim aktivnostima, te suradnicima iz HRZ-a i Vojnoobavještajne satnije GOMBR-a i Vojnoobavještajne satnije GMBR-a. Središte za međunarodne vojne operacije ”Josip Briški“ u 2020. godini provelo je četiri obuke razine A, jednu obuku obučavatelja razine A, četiri obuke razine B, te jednu obuku razine C, a zbog pandemije koronavirusa broj obuka je smanjen.

Instruktorski tim S.E.R.E. obuke Središta za međunarodne vojne operacije ”Josip Briški“ znanja, iskustva i vještine kroz godine stječe na brojnim međunarodnim instruktorskim tečajevima: S.E.R.E. Resistance Instructor Course koji provodi Royal Netherland Air Force S.E.R.E. School, a omogućuje stjecanje znanja i vještine iz faze otpora, poput metoda ispitivanja i postupanja sa zarobljenicima nakon zarobljeništva; Escaping Restraints Instructor Course koji provodi Royal Norwegian Air Force S.E.R.E. School, a omogućuje stjecanje znanja bijega iz zarobljeništva, International S.E.R.E. Instructor Training Event (Junior S.E.R.E. Instructor Course) koji provodi Operations Support Wing, Forsvaret, a svi su instruktori i nacionalno certificirani.

Bivši Tigar na obuci

 Instruktorski tim značajno je početkom 2020. ojačan prvim i trenutačno jedinim S.E.R.E. specijalistom u OSRH. U lipnju 2019. SMVO ”Josip Briški“ provodi predselekciju za pripadnike HKoV-a za upućivanje na obuku za S.E.R.E. specijalista. Nakon završne selekcije troje predloženih dočasnika, konačan odabir proveo je ODC, te je potencijalni S.E.R.E. specijalist, bivši pripadnik 1. mb Tigrovi upućen na intenzivnu S.E.R.E. specijalistička obuku koju provodi 66th Training Squadron u zračnoj bazi Fairchild u SAD-u u trajanju od šest mjeseci. Obuka je bila podijeljena u deset faza koje polaznike stavljaju u razne uvjete i okruženja poput pustinja, oceana, tropskih kišnih šuma, ekstremnih hladnoća i vrućina, što je uzrokovalo visok psihofizički stres. Trajanje faze ovisilo je o njezinoj težini, pa je, primjerice, preživljavanje na oceanu trajalo dva tjedna, a preživljavanje u pustinji četiri dana.

Obuka je, osim stjecanja praktičnih vještina, polaznicima pružila i stjecanje znanja i vještina iz područja navigacije, prve pomoći i metodike, koje su usavršavali u svim uvjetima i okruženjima. Mladog S.E.R.E. specijalista najviše se dojmilo izvlačenje helikopterom pomoću vitla, usavršavanje borilačkih vještina, okus destilirane morske vode, a od najizazovnijih iskustava ističe paljenje vatre u zimskim uvjetima, preživljavanje na splavu za spašavanje usred otvorenog oceana te ”solo fazu“ u kojoj je morao preživjeti četiri dana individualno (za razliku od ostalih faza gdje su radili u grupama) s oskudnom količinom hrane, plastičnom vrećicom i nožem. Obuka visokog intenziteta bila je iznimno izazovna, polaznici su se suočavali s dehidracijom, hipotermijom, morskom bolešću, izgladnjivanjem, te psihofizičkim naporima u svakoj fazi obuke. Šestomjesečna obuka pružila je S.E.R.E. specijalistu nove metode prenošenja znanja, vještina i tehnika preživljavanja u navedenim uvjetima te će iskustvo i znanje koje je stekao na obuci biti od iznimne važnosti pri uspostavi Personnel Recovery sustava na razini OSRH. Središte za međunarodne vojne operacije ”Josip Briški“ ponovno će 2021. godine nominirati kandidata za upućivanje na S.E.R.E. specijalističku obuku.

Instruktorski tim S.E.R.E. obuke Središta za međunarodne vojne operacije ”Josip Briški“, među ostalim, sudjeluje i na brojnim međunarodnim aktivnostima iz područja sustava Personnel Recovery: SSLWG (S.E.R.E. School Leaders Working Group) ASSIS (advance S.E.R.E. Instructor Standardization Seminar) te su ove godine sudjelovali na međunarodnoj vojnoj vježbi Chimera Ruin, koju su na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju provodili pripadnici američkog ratnog zrakoplovstva i OSRH, a ove godine instruktorski tim S.E.R.E. obuke radi na potpori i pripremi provedbe 34. SSLWG-a, kojem će Republika Hrvatska biti domaćin, a održava je EPRC (European Personnel Recovery Centre). Sudjelovanje na tim međunarodnim aktivnostima omogućuje instruktorskom timu S.E.R.E. obuke redovito evaluirati i unaprijediti obuku sukladno najnovijim smjernicama NATO-ove doktrine.

Tekst i foto: Jelena Dedaković