Broj 554, lipanj 2018.

Broj 554, lipanj 2018.

U ovom vam broju donosimo niz reportaža s vježbi, Kuna 18, Patria 18 i Saber Strike 18...   Vježba Kuna 18 prvi je put prikazala integrirano, sinkronizirano i združeno djelovanje izvidničko-borbenih helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior te borbeno djelovanje Panzer haubica 2000. Patria 18 imala je cilj prikazati uvježbanost, osposobljenost i integraciju svih sudionika u provedbi napadnih taktičkih aktivnosti, pri čemu je naglasak bio na integraciji kopnenih i zračnih elemenata. U sklopu vježbe predstavljen je i novi model integrirane obuke u GMBR-u. Vježba Saber Strike 18 godišnja je vježba koja se već osmi put provodi s ciljem jačanja spremnosti i interoperabilnosti savezničkih snaga te provjere sposobnosti brzog razmještaja združenih NATO-ovih snaga visoke spremnosti (NATO Very High Readiness Joint Task Forces).

 

Pogledaj
Broj 553, svibanj 2018.

Broj 553, svibanj 2018.

U ovom broju donosimo prikaz brojnih aktivnosti kojima je krajem svibnja obilježen Dan Hrvatske vojske, 27. obljetnica njezina ustrojavanja te Dan HKoV-a… Posebni je program organiziran na zagrebačkom Jarunu, gdje su pripadnici Hrvatske vojske javnosti prezentirali svoje vještine te je bio organiziran TT zbor naoružanja i opreme. Donosimo i razgovore s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te s načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom. Satnija specijalne Vojne policije PVP-a GS OSRH bila je domaćin međunarodne i međuresorne intergranske obuke koja je od 14. do 23. svibnja provedena u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu, a dio se odvijao i u vojarni "Josip Jović" u Udbini…

 

Pogledaj
Broj 552, svibanj 2018.

Broj 552, svibanj 2018.

U ovom broju prisjećamo se ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška, koji nas je prije 20 godina zauvijek napustio. Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018." održano je početkom svibnja. Pobijedio je poručnik fregate Ante Jović, najbolji iz 2016. godine. Satnica Gorana Orlović sudjelovanje je posvetila svojem ocu Ivanu, ubijenom vukovarskom branitelju… Ekipa Hrvatskog vojnika u Litvi je posjetila pripadnike 1. HRVCON-a koji u okviru Borbene grupe sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti, a u Poljskoj pripadnike 2. HRVCON-a na poligonu "Bemowo Piskie"… U vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji obilježena je 27. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi…

 

Pogledaj
Broj 551, svibanj 2018.

Broj 551, svibanj 2018.

U ovom broju donosimo reportaže sa svečanog obilježavanja niza obljetnica. Četvrta gardijska brigada proslavila je 27. obljetnicu u Splitu, a posebno svečan trenutak bila je ceremonija uručenja 39 crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci GMBR-a HKoV-a. Na taj je način vraćena tradicionalna ceremonija kojom se inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gbr.

” Vi ste bili naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljih posebno mjesto zauzimaju i višestruko odlikovane Kune,” rekao je ministar Krstičević na obilježavanju 27. obljetnice osnutka 3. gbr Kune u Đakovu.

U Okučanima je 1. svibnja obilježena 23. obljetnica akcije Bljesak, a središnji dio svečanosti bilo je otkrivanje spomenika Kristalna kocka vedrine u spomen na 51 branitelja koji je poginuo ili preminuo od posljedica ranjavanja u akciji. 

Pogledaj
Broj 550, travanj 2018

Broj 550, travanj 2018

U ovom vam broju donosimo reportažu o prvom hrvatskom pilotu, pukovniku Željku Niniću koji je prvi letio u izraelskom avionu F-16 Block 30 Barak. ”Ovo je san svakog pilota te velik dan za HRZ. Ponosan sam što sam prvi imao priliku letjeti na ovom vrhunskom avionu. Veseli me što će moji kolege svoj posao uskoro raditi na ovim avionima, ” izjavio je pukovnik Ninić nakon zajedničkog leta s izraelskim kolegom. ”Naša je zadaća spremnost i sposobnost za izvršenje dodijeljenih misija,” rekao je, među ostalim, u razgovoru za naš časopis komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik HRM-a. U Hrvatskom je saboru obilježena 9. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO, a Gardijska mehanizirana brigada obilježila je svoju 11. obljetnicu. Uz novosti iz vojne tehnike donosimo i drugi dio teksta o strateškim podmornicama...

 

Pogledaj
Broj 549, travanj 2018.

Broj 549, travanj 2018.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ušlo je u dinamično razdoblje – nabavom OH-58D Kiowa Warrior ojačana je helikopterska flota, a donesena je i dugo odgađana odluka o kupnji borbenih aviona. Tim povodom donosimo razgovor s četvoricom pilota koji su se prisjetili svojeg profesionalnog puta…
U Vinkovcima je svečano ispraćen 2. hrvatski kontingent u sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku. Ujedno je obilježena 11. obljetnica ustrojavanja GOMBR-a.
Središte za borbenu obuku proslavilo je 15. obljetnicu…Komemorativnim skupom na Plitvičkim jezerima 31. ožujka obilježena je 27. obljetnica akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.
Donosimo prvi dio teksta o strateškim podmornicama klase Columbia te novosti iz vojne tehnike…

Pogledaj
Broj 548, ožujak 2018.

Broj 548, ožujak 2018.

U ovom broju donosimo razgovor s viceadmiralom Colinom J. Kilrainom, zapovjednikom NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije, koji je početkom ožujka posjetio Hrvatsku.
Pročitajte kako je Hrvatska vojska pružila veliku pomoć stanovništvu u borbi s poplavama te i dalje stoji na raspolaganju svim svojim kapacitetima i sposobnostima.
O svemu što je učinjeno, što je u tijeku te kakvi su budući planovi u Eskadrili helikoptera govori njezin zapovjednik pukovnik Krešimir Ražov.
Zauvijek smo se oprostili od stožernog generala Petra Stipetića. "Bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima," rekao je na komemoraciji ministar obrane Damir Krstičević…

Pogledaj
Broj 547, ožujak 2018.

Broj 547, ožujak 2018.

 Snježno nevrijeme i velike hladnoće obilježile su protekla dva tjedna. Kao i uvijek do sada Hrvatska vojska je među prvima priskočila u pomoć. U tjedan dana 566 pripadnika OSRH s 40 radnih strojeva i 30 motornih vozila bilo je angažirano u aktivnostima čišćenja snijega na brojnim lokacijama u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i na karlovačkom području.
U ovom broju donosimo reportažu o proslavi triju značajnih obljetnica Vojne policije i razgovor s brigadirom Matom Radošem, zapovjednikom Pukovnije Vojne policije.
”Letenje nije samo profesija – to je životni poziv koji zahtijeva potpunu predanost i odricanja, ali je ujedno i privilegija onih odabranih i najboljih,” istaknuo je u razgovoru za naš časopis brigadni general Mato Mikić, zapovjednik HRZ-a i PZO-a...
Donosimo također niz zanimljivosti iz vojne tehnike...

Pogledaj
Broj 546, veljača 2018.

Broj 546, veljača 2018.

”Temeljna zadaća dočasnika je svakodnevna obuka i briga za vojnika. Bez angažmana svakog vojnika nema uspjeha ni u jednoj postrojbi. Naravno da se od njih puno očekuje, a posebice u idućim godinama kad se OSRH oprema i modernizira,” rekao je časnički namjesnik Mario Mateljić, prvi dočasnik OSRH u razgovoru koji vam donosimo u ovom broju.
Najavljujemo također prvu kibernetičku vježbu koordinacije za sustav domovinske sigurnosti koja će se održati u ožujku u organizaciji Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a.
”Hrvatski vojnik uvijek je bilo ime za hrabrost, viteštvo i odanost domovini, posebice u Domovinskom ratu,” istaknula je, među ostalim, Predsjednica RH na primanju najboljih vojnika i dočasnika u prošloj godini.Pogledaj
Broj 545, veljača 2018.

Broj 545, veljača 2018.

”Budi aktivan i spreman” geslo je programa održanog na HVU-u ”Dr. Franjo Tuđman”, a u povodu proglašenja 2018. godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Športskim aktivnostima, demonstracijama te stručnim predavanjima nazočili su pripadnici MORH-a i OSRH, predstavnici HOO-a i mnogi poznati hrvatski športaši. Donosimo vam reportažu  o tom danu športa u OSRH...
”Danas potpisujemo ugovore ukupne vrijednosti oko 28 milijuna kuna s domaćom industrijom, a za dva mjeseca imat ćemo ugovore vrijedne još dodatnih 200 milijuna kuna,” rekao je ministar Krstičević na potpisivanju 35 ugovora o nabavi vojne opreme za OSRH s 26 hrvatskih tvrtki.
Brigadni general Siniša Jurković preuzeo je dužnost zapovjednika HKoV-a pa smo s njim razgovarali o planovima i projektima u idućem razdoblju...

Pogledaj