Pošalji dalje

Eurosatory u znaku eurotenka

Od 11. do 15. lipnja u Parizu je 26. put održana velika međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme. Hrvatski vojnik, već tradicionalno, predstavlja najzanimljivije premijere...

I novo izdanje Eurosatoryja obilježio je niz noviteta, u veličini izložbenog prostora i u njegovoj organizaciji (sigurnost je dobila zaseban prostor). Također, prostor za demonstracije uživo postavljen je bliže izložbenom. Za manje i tvrtke koje se tek počinju razvijati (tzv. start-up), njih 80-ak, osiguran je poseban prostor pod nazivom Eurosatory LAB. Površina ukupnog izložbenog prostora zauzela je čak 167 217 m², stigle su1802 izlagačke tvrtke iz cijelog svijeta koje je obišlo 57 024 posjetitelja i 713 novinara. Tijekom izložbe održano je više od 70 konferencija iz različitih područja obrane i sigurnosti, na kojima su se okupili međunarodni stručnjaci (think tank). Naravno, najveću pažnju izazvale su mnogobrojne premijere sustava naoružanja i vojne opreme.

Vježba pariške interventne policije na Eurosatoryju. Niti jedan pariški sajam dosad nije bio iskorišten za toliki broj demonstracijskih vježbi i to u neposrednoj blizini izložbenog prostora (Foto: Eurosatory/Facebook)

Leclerc na Leopardu

Francusko-njemačka KNDS grupa koju čine trvrtke Nexter i Krauss-Maffei Wegmann predstavila je prvi zajednički projekt, Europski glavni borbeni tenk EMBT (European Main Battle Tank). Radi se o demonstratoru koji bi u konačnici trebao imati ugrađenu najnoviju tehnologiju. Tenk se sastoji od modificirane platforme Leopard 2A7 na koju je postavljena kupola s tenka Nexter Leclerc. Dva su temeljna elementa integrirana u Nexterovu postrojenju u Roanneu i otad se na EMBT-u provode ispitivanja pokretljivosti i paljbe, a testiranja su provedena i u Portugalu. Izabrana je Leclercova kupola jer ima automatsko punjenje, lakša je i kompaktnija, što u konačnici smanjuje kombiniranu masu za šest tona i to se može iskoristiti za dodatnu zaštitu. S druge strane za tenk je dovoljna posada od dvaju članova (Leopard 2 zahtijeva četveročlanu, a Leclerc tročlanu). KNDS grupa već sada radi na razvoju dvaju novih sustava. Prvi je Main Ground Combat System koji će zamijeniti tenk i trebao bi biti uveden u operativnu uporabu 2035. Ta se godina smatra prekretnicom u kojoj će tenkovi Leopard 2 i Leclerc MBT biti zastarjeli i neće se moći više nadograditi. Drugi je budući topnički sustav Common Indirect Fire System, a trebao bi zamijeniti njemačku samohodnu haubicu na gusjenicama PzH 2000 155 mm i francuski samohodni topnički sustav na kotačima Caesar 155 mm. Iako je još u razvoju i o njemu ne postoji puno podataka, europski je tenk na Eurosatoryju izazvao najveće zanimanje posjetitelja i stručne javnosti. Tenk nije bio jedini iz Nextera, tvrtka je izložila i borbeno oklopno vozilo Jaguar EBRC 6 x 6, dio Scorpion programa kojim će Francuzi zamijeniti sadašnje oklopnjake u vojsci. To uključuje isporuku 248 Jaguara koja bi mogla započeti u 2020. Isporuka prvih 110 vozila očekuje se do 2025. Jaguar će imati kupolu 40 CTAS naoružanu topom 40 mm s automatskim sustavom punjenja i učinkovitom daljinom gađanja na do 1500 m. Svaka strana kupole bit će opremljena protuoklopnim projektilom MMP. Jaguar ima posadu od triju članova (vozač, zapovjednik i ciljač). Ima oklopnu zaštitu STANAG 4569 razine 4 koja osigurava zaštitu od vatrenog oružja 14,5 x 114 mm AP, topničkih fragmenata 155 mm na 30 m i zaštitu od eksplozije 10 kg TNT-a pod kotačima. Samostalni izložak Krauss-Maffei Wegmanna bio je konceptualni demonstrator iz programa amfibijskog zaštićenog (oklopnog) gusjeničnog vozila. Sličan je postojećim oklopnim prijevožnjacima, a stalni dio posade čine dva člana i može prevoziti do osam vojnika. Pokreće ga MTU dizelski motor (816 KS) koji omogućuje maksimalnu brzinu od 70 km/h i operativni doseg do 550 km. Brzina kretanja u vodi je 13 km/h, a ima doseg više od 50 km.

Iz Finske i Njemačke

Patria 6x6 nasljednica je oklopnog prijevožnjaka Pasi nastalog 1980-ih i dopuna je flote dobro nam poznate Patrije AMV 8x8. I Patria 6x6 višenamjensko je vozilo, struktura podvozja temelji se na istim komponentama kao i AMV, ali s jednom osovinom manje. Vozilo ima sve tri pogonske osovine i upravlja dvjema prednjima, ili svima trima, ovisno o opremi. Dostupne su različite razine balističke i zaštite od mina, sustavi oružja, sustavi samozaštite i druga oprema za unutarnju ugradnju. Patria 6x6 može se opremiti različitim sustavima oružja i, ako je potrebno, NEMO minobacačem 120 mm. Maksimalna nosivost je 8,5 tona. Balistička zaštita doseže STANAG razinu 4, što znači zaštitu od teškog vatrenog oružja. Zbog dobre nosivosti 6x6 ima bolju zaštitu od prethodnika. Zaštita od mina je vrhunska, čak i na osnovnoj razini, ali može se dostići i zaštita od do deset kilograma eksploziva. Uz posadu od dva do tri člana, vozilo ima mjesta za deset vojnika što ovisi o namjeni i konfiguraciji. Vozač se lako može prilagoditi upravljanju jer su komande iste kao na kamionu. Finci ističu i da je 6 x 6  jedinstven koncept u smislu njegove proizvodne tehnologije. Završna montaža i ugradnja opreme može se obaviti u zemlji-kupcu. Svjetsku premijeru imalo je Rheinmetallovo borbeno vozilo pješaštva Lynx KF41 koje je nova generacija oklopljenog vozila na gusjenicama srednje mase. Pokreće ga motor Liebherr 1140 KS (850 kW). Fleksibilni sustav ovjesa koji je razvila australska tvrtka Supashock omogućuje da se vozilo konfigurira raznovrsnim paketima za preživljavanje i kompletima za misiju bez ugrožavanja mobilnosti. Ima opću otvorenu arhitekturu koja omogućuje integriranje novih sustava za specifične misije. Lynx KF41 opremljen je i kupolom Lance 2.0 koja ima fleksibilne nosače opreme s lijeve i desne strane tako da se mogu ugraditi razni podsustavi. Paketi balističke i protuminske zaštite mogu se instalirati na vozilo, uključujući aktivne sustave zaštite. Prema Rheinmetallu, kad je vozilo konfigurirano s kupolom Lance 2.0 i paketom za preživljavanje koji je pogodan za borbu protiv istih borbenih oklopnih vozila ima masu od oko 44 tone, omjer snage i mase je 26 KS/t. U kupolu Lance 2.0 bit će integriran novi električni top Wotan 35 koji koristi streljivo u kalibru 35 x 228 mm.

Premijere na gusjenicama

MBDA s estonskim Milremom razvija malo besposadno vozilo koje bi trebalo postati standard za bojišnice budućnosti (Ilustracija: MBDA)

BAE Systems je pažnju u Parizu privukao oklopnjakom CV90 MkIV, koji je nova generacija gusjeničnog vozila u obitelji CV90. MkIV ima novi motor s 1000 KS i snažniju X300 transmisiju, nudi i novu digitalnu kupolu, koja je polazište za buduće borbeno vozilo poznato kao iFighting. Generacija MkIV također će biti prvo zapadno borbeno vozilo pješaštva s kvalificiranim sustavom aktivne zaštite. Model prikazan na Eurosatoryju opremljen je dvočlanom kupolom naoružanom automatskim topom, koaksijalnom strojnicom 7,62 mm, automatskim bacačem granata 40 mm i dvjema protuoklopnim vođenim raketama postavljenim na desnoj strani kupole. General Dynamics European Land Systems (GDELS) predstavio je dvije nove ponude u ASCOD obitelji gusjeničnih vozila. ASCOD srednji glavni borbeni tenk MMBT (Medium Main Battle Tank) ima masu od 42 tone, opremljen je kupolom s glatkocijevnim topom 120 mm i koaksijalnom strojnicom 7,62 mm. Top koristi standardno NATO-ovo streljivo i uvezan je s računalnim sustavom upravljanja paljbom. Zapovjednik i ciljač imaju stabiliziranu dnevno/ termalnu ciljničku spravu koja uključuje laserski daljinomjer. Borbeno vozilo pješaštva ASCOD IFV ima masu od 35 tona i povećan prostor odostraga za iskrcajni dio posade. Besposadna kupola naoružana je topom 30 mm koji ima dvostrano punjenje, koaksijalnom strojnicom 7,62 mm, modulom s dvjema protuoklopnim vođenim raketama, razaračkim aktivnim sustavom zaštite i naprednim sustavom situacijske svijesti u svih 360 stupnjeva. 

Besposadni lovac na oklop

Zajednički projekt predstavili su paneuropska tvrtka MBDA i estonski Milrem Robotics, sustav IMPACT (Integrated MMP Precision Combat Turret) koji će biti integriran na daljinski upravljano besposadno terensko vozilo THeMIS. Glavno je oružje protuoklopni sustav 5. generacije MMP koje je već u operativnoj uporabi u francuskim oružanim snagama. Ima domet od 5 km i dva načina rada - zaključavanje cilja prije lansiranja i zaključavanje nakon ispaljenja. Ideja je da se s pomoću daljinskog upravljača djeluje na ciljeve na bojištu na udaljenostima na koje protivnik nema adekvatnu protupaljbu, tako da operater bude skriven iza zaklona ili unutrašnjosti zgrada u urbanom okruženju. Paljbena jedinica MMP-a integrirana na besposadno vozilo također pruža ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, & Reconnaissance) sposobnost i izravnom integracijom s C4I mrežom isporučuje podatke o ciljevima na bojištu koji su izvan vidne granice pješačkog voda. Turska tvrtka Otokar na štandu je istaknula laki tenk Tulpar. Na oklopno podvozje integrirana je kupola CMI Cockerill 3105 s autopunjačem, kompatibilnim sa svim vrstama NATO-ovih streljiva u kalibru 105 mm, a kroz top se može ispaliti i protuoklopni projektil Falarick. Sustav za upravljanje paljbom ima potpuno stabiliziranu dnevno/noćnu (termalnu) ciljničku spravu s vrlo velikom vjerojatnosti pogotka prvim hitcem na nepokretne i na pokretne ciljeve. U kupoli su dva člana posade. Zahvaljujući pokretljivosti, može se upotrijebiti na terenima na kojima glavni borbeni tenkovi nemaju pristup zbog svoje mase i veličine, npr. u urbanim područjima. Na tenk se mogu integrirati aktivni sustavi zaštite. Posada je tročlana (zapovjednik, ciljač i vozač), a dodatno se mogu smjestiti još dvoje. Tursku je predstavljao i FNSS, na bazi svoje platforme PARS u konfiguraciji 4x4 pokazao je prvi put kvalifikacijski prototip protuoklopnog lansirnog oružja ATV (Anti-Tank Vehicle). PARS 4x4 ATV osmišljen je kao vozilo koje ima veliku brzinu i manevarske sposobnosti na svim terenima. Podrazumijeva dovoljnu paljbenu moć da uništi neprijateljske tenkove i druga oklopna vozila sa sigurne udaljenosti, te da djeluje na druge ciljeve nakon brzih promjena položaja. PARS 4x4 ATV konstruiran je i kao amfibijsko vozilo sposobno prijeći vodenu zapreku bez posebnih priprema. Zbog toga je motor premješten u stražnji dio vozila, a ispušni i drugi dijelovi odostraga u gornji dio.

Tajanstveni lanser

Na Eurosatory 2018 stigle su 1802 izlagačke tvrtke iz cijelog svijeta koje je obišlo 57 024 posjetitelja i 713 novinara (Foto: Eurosatory)

U Parizu su imale što pokazati i tvrtke iz Južne Amerike, npr. brazilski Mac Jee svoj prototip višecijevnog lansera raketa Armadillo TA-2. Najveća njegova značajka jest što se lanser uvlači u vozilo i skriva tako da protivnik ne može pretpostaviti o čemu se zapravo radi. Lanser se može okretati u 360 stupnjeva, a sastoji se od tri modula s po 16 raketa u kalibru 70 mm. Ukupno 48 raketa je u lanseru, dok se isto toliko prevozi skriveno u vozilu. Vrijeme potrebno za pripremu djelovanja je 20 sekundi, a isto toliko treba za napuštanje položaja. Razvoj sustava započeo je 2015. i trebao bi biti završen krajem ove godine. Prototip je već izgrađen i bit će ugrađen u vozilo američke tvrtke AM General, model M1152 HMMWV. Nakon montaže, slijede opsežna testiranja u u Riju de Janeiru. Želja proizvođača jest da se sustav može ugraditi na bilo koje vozilo konfiguracije 4 x 4. Očekuje se da će biti u serijskoj proizvodnji od 2020. s godišnjim kapacitetom proizvodnje od 50 do 100 komada. Mac Jee radi i na novim inačicama sustava za protuzračnu obranu Armadillo SHORAD te protuoklopnog raketnog sustava Armadillo ATGM.

Humvee nakon Humveeja 

Od manjih vozila zanimljiv je bio i novitet spomenutog AM Generala, lako taktičko vozilo NXT 360 nova je inačica proslavljenog HMMWV-a (Humveeja). Iako je izgubio ugovor za nova laka vozila američke vojske, AM General je nastavio razvijati novu generaciju. NXT 360 pruža veću zaštitu, nosivost i bolje vozne karakteristike nego prethodnici. Veća zaštita podrazumijeva veću sposobnost preživljavanja posade jer ima balističku zaštitu u svih 360 stupnjeva od oružja do kalibra 7,62 mm. Vozilo također ima i dobru protuminsku zaštitu. Moguće je naručiti paket za nadogradnju postojećih Humveeja koji uključuje iste sposobnosti kakve ima NXT 360. Na izložbi je od ove iste tvrtke prikazana i samohodna haubica Hawkeye u 105 mm koja je također montirana na novu laku platformu. Belgijska tvrtka CMI Defense prikazala je svoju najnoviju oružnu stanicu Cockerill Protected Weapon Station Generation 2 (CPWS Gen 2). Kupola se sastoji od zavarenih aluminijskih oklopnih ploča, a može biti naoružana različitim oružjem. Izložbeni primjerak kupole bio je opremljen široko rasprostranjenim topom M242 25 mm s dvostranim punjenjem i koaksijalnom strojnicom 7,62 mm na lijevoj strani koja se može ponovno puniti iz unutrašnjosti pod punom zaštitom oklopa. Alternativno oružje uključuje M230LF top 30 mm, a osim toga može se još postaviti modul s dvjema raketama izvana na desnoj strani. Obično je opremljena i s dvama setovima električno upravljanih bacača dimnih granata, a nudi se niz rješenja ciljničkih sprava. Izložbeni primjerak imao je stabiliziranu panoramsku spravu s dnevnim/termalnim kanalima i laserskim daljinomjerom. Ciljač sjedi pod punom zaštitom kupole i cilja pomoću zaslona, koji je povezan s računalnim sustavom upravljanja paljbom. Vrlo neobična značajka jest da postoje četiri moguća položaja poklopca na kupoli - potpuno zatvoren, otvoren (podignut), povišen iznad kupole i uklonjen. Konačno, CPWS Gen 2 zadržava prednosti prethodnika. To znači da se daljinski upravlja iz vozila na kojem je integrirana, ponovno se puni pod oklopom i s obzirom na malu masu može se integrirati na sve konfiguracije vozila 4x4, 6x6, 8x8 kao i gusjenične platforme. Kupola bi trebala biti spremna za serijsku proizvodnju u roku od 12 mjeseci.

Izraelski roboti

Izraelska tvrtka General Robotics specijalizirana za robotske sustave za obrambenu i domovinsku sigurnost  prikazala je Pitbull AD (Anti-Drone), ultralaku daljinsku upravljanu oružnu stanicu sa sposobnošću uništavanja besposadnih letjelica. Podržava strojnice u kalibru 5,56 i 7,62 mm, ima masu od 70 kg i malu siluetu od samo 50 cm što ovisi o tipu strojnice. Pitbull AD instalira se na sve kopnene, zračne i pomorske platforme, uključujući laka terenska vozila, kao i na nepokretne stanice. Sustav se može integrirati s bilo kojim od postojećih senzora u cilju otkrivanja i praćenja leta svih tipova besposadnih letjelica, tako da ih može neutralizirati putem radijske frekvencije, presresti ih i, ako je potrebno, spustiti ih bez uništenja ili s uništenjem. Uz Pitbull, tvrtka je predstavila i DOGO – protuteroristički robot.

Pitbull AD (Anti-Drone-), ultralaka daljinski upravljana oružna stanica sa sposobnošću uništavanja besposadnih letjelica proizvod je izraelskog General Roboticsa

Mase je samo deset kilograma, a koriste ga specijalne snage, SWAT timovi i pješaštvo širom svijeta. Standardni pištolj (Glock 26 ili Sig Sauer P320SC) može se jednostavno umetnuti u kućište na DOGO, a njime se lako pogađa s pomoću tehnologije Point & Shoot (naciljaj pa ispali). DOGO se također može integrirati s nesmrtonosnim modulima (zaštitni sprej, suzavac, dimna i šok granata). Uključuje osam videokamera koje omogućuju situacijsku svijest u svih 360 stupnjeva, prijenos slike uživo i snimanje videozapisa, a može se iskoristiti i za komuniciranje u situacijama s taocima. Idealan je za situacije gdje je prostor kanaliziran odnosno uzak tako da ga neprijatelj/terorist može lako braniti, a za svladavanje trebaju značajne snage, kako bi u takvim situacijama pružio situacijsku svijest i njime se daljinski djelovalo.

Dva topnička projektila

Francuski Nexter predstavio je i topnički projektil pod nazivom KATANA u kalibru 155 mm. Može biti ispaljen iz svih topničkih cijevi duljine 52 kalibra. Zahvaljujući specifičnoj arhitekturi, KATANA se može koristiti za blisku potporu i djelovanje protiv svih vrsta ciljeva zahvaljujući višenamjenskoj bojnoj glavi i programabilnom upaljaču za blizinsko djelovanje, udar ili djelovanje s odgodom nakon proboja prepreke (zida, zaklona i dr.). Prema proizvođaču, KATANA prve generacije pogađa ciljeve  kirurškom preciznošću na maksimalnom dometu od 30 km, a ciljeve na daljinama od 60 km dostizat će sa sljedećom generacijom. Serijska proizvodnja prve generacije očekuje se za dvije, a druge generacije četiri godine nakon prve generacije. Vođenje projektila osigurano je hibridizacijom između GNSS signalnog prijamnika i inercijske mjerne jedinice. U budućnosti, preciznost će biti mjerena u metrima što će se osigurati dodavanjem poluaktivnog laserskog mjerača udaljenosti. Projektil u istom kalibru predstavio je i njemački GIWS (zajednička tvrtka Diehla i Rheinmetalla), riječ je o pametnom programibilnom SMArt155 (Suchzunder Munition fur die Artillerie 155). Projektil ima tanku stijenku nosača, pružajući tako maksimalni prostor za smještaj dviju vrsta podstreljiva. Kombiniranje višenamjenskih senzorskih sustava s eksplozivno oblikovanim projektilom EFP (explosively formed projectile) pridonosi većoj učinkovitosti podstreljiva. Samouništenje je značajka kojom se izbjegao rizik od ostajanja neeksplodiranih ubojnih sredstava na bojnom polju. GIWS navodi da SMArt155 ne spada u zabranjeno kasetno streljivo prema strogim kriterijima Konvencije o kazetnom streljivu.

 


Hrvatski nastup

Na Eurosatoryju je vrlo zapažen bio štand proizvođača iz Republike Hrvatske površine 225 m², koji je objedinila i sufinancirala Hrvatska gospodarska komora. Agencija Alan na svojem je dijelu površine 75 m² putem izložaka i kataloškog materijala prezentirala naoružanje i vojnu opremu više od dvadeset proizvođača, a izravno su izlagale tvrtke Šestan-Busch, DOK-ING, IKOM-kovnica, Galeb, Odjeća, Šešir, Kap-Ko, Pozamanterija-mtč, Jelen i Galko.


Honey Badger - mali DOK-ING-ov adut

Hrvatska tvrtka DOK-ING na Eurosatoryju je predstavila novi kompaktni robotski sustav za borbu protiv improviziranih eksplozivnih naprava naziva MV-2 Honey Badger. Sustav je razvijen za potrebe zemalja na južnoameričkom tržištu koje moraju očistiti minama zagađene površine smještene većinom na nedostupnim i zahtjevnim terenima. Jedan od primjera je vlada Kolumbije, koja nakon mirovnog sporazuma s pobunjeničkim Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije mora očistiti bivša gerilska područja. Tim prostorima obično pokrivenim džunglom može se sigurno pristupiti samo helikopterima pa je kolumbijska vlada ciljano zatražila lako višenamjensko vozilo koje se može prevoziti tim letjelicama. Tako je nastao MV-2 Honey Badger. Mase je dvije tone, brzina vožnje je 8 km/h, a kapacitet razminiranja od 750 do 1500 četvornih metara po satu. Sustav nudi veliku fleksibilnost u promjeni alata za određenu misiju što može obaviti jedna osoba za pet minuta. Održavanje je jednostavno i ne zahtijeva velike troškove. U razvoju su dodatni alati koji će omogućiti da MV-2  bude višenamjenski EOD sustav koji može odgovoriti na čitavu lepezu zadaća iz EOD područja. 


Ivan Galović

 

 

Slični članci

Eurosatory 2016

Na svakom izdanju najpoznatije svjetske izložbe, koja se održava svake dvije godine, poboljšava se…