Obilježena 20. obljetnica ustrojavanja Ratne škole

“Ratna škola od prvih se godina svojeg postojanja profilirala kao mjesto stjecanja vrhunskih znanja i sposobnosti za visoke časnike iz Republike Hrvatske i inozemstva. Njezini predavači i naraštaji polaznika dali su značajan doprinos razvoju znanja, procesima strateškog planiranja i donošenja odluka na strateškoj razini te, što je najvažnije, timskom radu,” istaknuo je u prigodnom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

U Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” 27. lipnja svečano je obilježena 20. obljetnica ustrojavanja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”.

Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, vojni i civilni dužnosnici te dosadašnji djelatnici i polaznici Ratne škole.

U sklopu programa pročitana je povjesnica i prikazan film Ratna škola od ustroja do danas, čime su se nazočni prisjetili nekih ključnih trenutaka iz njezine povijesti. U povodu 20. obljetnice Ratna škola odlikovana je Redom bana Jelačića, a njezinim bivšim zapovjednicima uručena je zastava Škole. Ministar Krstičević u svojem je obraćanju istaknuo važnu ulogu koju Ratna škola ima u obrazovanju vojnog kadra. “Naša se Ratna škola od prvih godina svojeg postojanja profilirala kao mjesto stjecanja vrhunskih znanja i sposobnosti za visoke časnike iz Republike Hrvatske i inozemstva,” rekao je ministar te naglasio: “Njezini predavači i naraštaji polaznika dali su značajan doprinos razvoju znanja, procesima strateškog planiranja i donošenja odluka na strateškoj razini te, što je najvažnije, timskom radu.”

Ministar je poručio sadašnjim polaznicima Ratne škole da nastave čuvati vrijednosti na kojima je sazdana Hrvatska vojska: “Neka vam izvrsnost, kao i vašim prethodnicima, bude imperativ! Nemojte se nikad umoriti od davanja domovini. Neka svaki dan bude nova prilika za dokazivanje i nove iskorake!”

Govoreći u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, njezin izaslanik Vlado Galić obrazložio je da Hrvatska vojska ne bi mogla izvršavati postavljene zadaće i ciljeve kad se ne bi ulagalo u cjeloživotno školovanje, obučavanje i uvježbavanje vojnog osoblja. Izrazio je vjeru da će Ratna škola i ubuduće izgrađivati svoje sposobnosti u cilju jačanja vojno-obrambenog i intelektualnog kapitala polaznika.

General zbora Mirko Šundov zahvalio je svim djelatnicima Ratne škole na naporu uloženom u njezin razvoj. “Ratna škola danas je poštovana znanstveno-obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj. Ona je mjesto sučeljavanja stavova i mišljenja iz područja političkog, vojnog i društvenog života. Kao takva, ona je i pokretač znanstveno-stručne misli iz područja obrane i sigurnosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini,” rekao je general Šundov.

Kao polaznik 3. naraštaja Ratne škole te njezin nekadašnji zapovjednik, general Šundov zamolio je djelatnike Škole da nastave ulagati jednak napor u rad svoje institucije: “Na vama je velika odgovornost prenošenja znanja i poticanja kreativnog mišljenja visokih časnika. Među njima ima onih koji će sigurno jednog dana preuzeti najodgovornije dužnosti u sustavu obrane i nacionalne sigurnosti ili obnašati visoke dužnosti u međunarodnim organizacijama. Stoga nastavite i dalje biti izvrsni!”

U ime zapovjednika HVU-a general-bojnika Mate Pađena uzvanicima se obratio i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Željko Dadić. Naglasio je važnost daljnjeg ulaganja u znanstveni i nastavni kadar Ratne škole kako bi i buduće generacije mogle stjecati visoku stručnu izobrazbu. “Cilj nam je stvoriti visokoosposobljene i obučene časnike koji su u svakom trenutku spremni odgovoriti na sve izazove i zadaće s kojima se oružane snage u XXI. stoljeću suočavaju,” zaključio je.

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” ustrojena je Odlukom prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana 25. lipnja 1998. kao najviša vojnoobrazovna institucija u zemlji, a njezin prvi zapovjednik bio je general-pukovnik Franjo Feldi. Cilj joj je izobrazba viših časnika OSRH radi stjecanja znanja nužnih za obnašanje najviših zapovjednih i stožernih dužnosti. Dosad ju je pohađalo 275 polaznika u 20 naraštaja (269 muškaraca i šest žena). Od tog je broja 231 polaznik bio iz Republike Hrvatske, dok su 44 bili pripadnici inozemnih oružanih snaga. Ratna škola redovito sudjeluje u programima razmjene polaznika i predavača s partnerskim zemljama iz NATO-a i EU-a.

Iva Gugo
snimio Mladen Čobanović