Računalno potpomognuta vježba Sljeme 22/1

”Prijetnje u zadaćama Počasno-zaštitne bojne asimetrične su te se mijenjaju iz dana u dan. Računalno potpomognuta vježba izvrstan je alat u kojem možemo provjeriti svoje sposobnosti i procedure,“ doznajemo od satnika Zvonimira Andrića, zapovjednika Satnije za potporu, trenutačno  voditelja MEL-MIL sekcije

U Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu provedena je od 12. do 16. rujna 2022. računalno potpomognuta vježba Sljeme 22/1. Riječ je o vježbi na kojoj su sudjelovali pripadnici svih postrojbi Počasno-zaštitne bojne, a provedena je na simulacijskom sustavu JCATS.

Stožer Bojne, kao primarna obučna skupina, provjeravao je svoju osposobljenost u provedbi operacija na simuliranom terenu kompleksa Ureda predsjednika i  vojarne ”Peneda” na Brijunima. Kroz simulaciju stvarnih procedura i incidenata pripadnici Počasno-zaštitne bojne prošli su cjelokupan proces vojnog donošenja odluke, izrade operativne dokumentacije, vođenja operacije, izvješćivanja i završne raščlambe. U scenarij vježbe uključena je organizacija i zaštita prijma visokih dužnosnika, u ovom slučaju predsjednika strane države te zaštita Predsjednika Republike Hrvatske tijekom tog događaja. Radi se o velikom štićenom događaju u kojem se pojavljuju prijetnje na koje postrojba mora znati odgovoriti. Incidenti se temelje na događajima s kojima se pripadnici mogu susresti pri svakodnevnom obavljanju zadaća. Uključeni su svi elementi koji se koriste na štićenim događajima, a osiguravaju da događaj bude štićen i osiguran na svaki način. To uključuje i elemente MUP-a i drugih službi domovinske sigurnosti kao i druge ustrojstvene cjeline Hrvatske vojske.

”Prijetnje u zadaćama Počasno-zaštitne bojne asimetrične su te se mijenjaju iz dana u dan. Računalno potpomognuta vježba izvrstan je alat u kojem možemo provjeriti svoje sposobnosti i procedure. Pri kreiranju incidenata stvaramo realnu situaciju u kojoj skrivamo zamku koju naši pripadnici trebaju prepoznati. Iz toga možemo vidjeti kako će naše postrojbe odgovoriti na postavljene prijetnje te uočiti eventualne potrebe za ažuriranjem procedura kroz naučene lekcije,“ pojašnjava nam satnik Zvonimir Andrić, zapovjednik Satnije za potporu, trenutačno u ulozi voditelja MEL-MIL sekcije, koja osmišljava i vodi vježbovne incidente.

”Zbog specifične misije i zadaća Počasno-zaštitne bojne izazov je i ujedno napraviti vježbu koja odgovara našim potrebama. Budući da je program potrebno prilagoditi našim procedurama, djelatnici Simulacijskog središta odradili su kvalitetan posao kako bi nam omogućili maksimalno iskoristiti ovu računalno potpomognutu vježbu za što kvalitetniju pripremu za vježbu na zemljištu te uočiti i otkloniti moguće nedostatke,“ kaže nam satnik Andrić.

Satnik Marko Kranjčec, operativni časnik u Odsjeku S-3 bojne, trenutačno voditelj Stožera i čelnik Odsjeka S-3 izrazio je zadovoljstvo prikazanim na vježbi: ”Prije svega zadovoljan sam motiviranošću pripadnika, a posebno onih koji su nedavno došli u postrojbu iz drugih postrojbi. Ovdje su se susreli sa specifičnim zadaćama i misijom postrojbe te su pokazali veliko znanje iz bivših postrojbi te ga proširili obukom i radom u Počasno-zaštitnoj bojni. Pokazali su da su kvalitetni ljudi koji se brzo prilagođavaju i stječu znanje.“ Počasna satnija najatraktivniji je dio Počasno-zaštitne bojne, no najveći dio postrojbe odnosi se na sigurnosni i potporni element u Uredu Predsjednika. Uvježbavanje je od velikog značaja za održavanje i povećanje kvalitete obavljanja zadaća.

Tekst i foto  Martina Stanković