Životni poziv – obrana domovine

Rješenja o prijmu kadetima je uručio ministar obrane Mario Banožić. U obraćanju je istaknuo kako je svaki od kadeta svojim posebnostima, znanjima i vještinama neprocjenjivo važan za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku

U Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“ održan je svečani prijam 60 kadeta u djelatnu vojnu službu | Foto: MORH/ F. Klen

U Domu Hrvatske vojske ”Zvonimir“ u Zagrebu održan je svečani prijam 60 kadeta u djelatnu vojnu službu kadeta 15. i 16. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. ”Posebno pozdravljam spremnost za pridruživanje Hrvatskoj vojsci u vremenu novih sigurnosnih izazova za suvremeni svijet. Obučenost i izobrazba našeg djelatnog sastava temelj su i jamac sigurnosti domovine. Nemojte dopustiti da itko ugrozi ime domovine za koju su hrvatski branitelji izborili slobodu i samostalnost u kojoj danas živimo. Vi ste budućnost Hrvatske vojske, ali i njezine buduće vođe,” poručio je ministar Banožić.

Govoreći o Sveučilištu za obranu i sigurnost, ministar je naglasio kako je transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost ”Dr. Franjo Tuđman” od posebnog državnog interesa te da se ulažu značajni napori kako bi se sustav vojnog obrazovanja podigao na višu razinu. ”Vlada je to prepoznala i osnivanjem Sveučilišta stvaraju se ključni uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti,” kazao je ministar obrane.

Podsjetio je kako je fokus rada u Hrvatskoj vojsci na čovjeku – vojniku, dočasniku i časniku. ”Naša dužnost i obveza prema hrvatskom narodu je razvoj Hrvatske vojske, a osnova je razvoja upravo znanje. I dalje ćemo nastaviti raditi na unapređenju svih procesa sustava, a obrazovanje je jedan od temeljnih,” rekao je Banožić.

“Odlučili ste da vaš životni poziv bude obrana domovine, što je iznimno časna i odgovorna dužnost. Postajete dio organizacije koja, zbog očekivanja građana, zbog svojih misija i zadaća, zbog svojeg etičkog kodeksa, mora biti elitni dio hrvatskog društva. Iskreno vjerujem da ćete i vi pridonijeti tom cilju, jer vašim smo dolaskom svi mi zajedno postali bolji te još malo pametniji i mlađi. Svi vi koji danas završavate jednu fazu svojeg školovanja u Hrvatskoj vojsci predstavljate zajednički uspjeh sustava vojne izobrazbe. Prije svega, to je vaš osobni uspjeh, vaše osobno postignuće na koje imate pravo biti ponosni. U ime pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime svim kadetima 15. i 16. naraštaja čestitam od srca,” rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj.

Kadetkinje i kadeti rekli su kako je posebna čast biti dio obitelji Hrvatske vojske te vjeruju da će stečena znanja i vještine uspješno koristiti za daljnja napredovanja i profesionalni razvoj. U 15. naraštaju studijske programe završilo je 38 kadeta, od toga zvanje magistra Vojnog inženjerstva steklo je 23 kadeta, a 15 kadeta zvanje magistra Vojnog vođenja i upravljanja.

U 16. naraštaju studijske programe završilo je 22 kadeta od toga zvanje prvostupnika Vojnog inženjerstva steklo je 5 kadeta, a 17 kadeta zvanje prvostupnika Vojnog vođenja i upravljanja. Kadeti se u djelatnu vojnu službu primaju 1. rujna 2022., dodijelit će im se prvi časnički čin poručnika/poručnice i bit će raspoređeni na početne časničke dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Uz kadete, svečanosti su nazočili i državni tajnici, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin i drugi.

TEKST  OJI  

Foto  Filip Klen