23. obljetnica VRO Maslenica

Ključna operacija za daljnja vojna djelovanja…

Jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i MUP-a, koja je označila svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata – operacija Maslenica, počela je 22. siječnja 1993. Izvedena je u potpunoj tajnosti i u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga oslobođeno je gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija i ostvareni su svi glavni ciljevi operacije. Operacija je bila ključna za obranu Hrvatske od neprijateljske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i MUP-a. U spomen na te slavne dane Domovinskog rata u Zadru je 21. siječnja počelo svečano obilježavanje 23. obljetnice VRO Maslenica.
Ispod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju položeni su vijenci i odana počast svim u operaciji poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence je položilo izaslanstvo Predsjednice RH na čelu s izaslanikom savjetnikom za branitelje Antom Deurom, izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Željkom Reinerom, izaslanstvo OSRH i Ravnateljstva policije na čelu sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general-pukovnikom Matom Ostovićem, predstavnici Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, predstavnici Zadra, Zagreba, Vukovara i Petrinje, udruga hrvatskih branitelja i brojni drugi. Vijenci su potom položeni i na spomen-obilježju 3. bojne 4. gbr Imotski sokolovi u Zadru.
Obilježavanje je nastavljeno mimohodom pripadnika ratnih postrojbi s ratnim zastavama, sudionika operacije Maslenica, starom jezgrom grada Zadra te okupljanjem u crkvi sv. Šime gdje je služena koncelebrirana misa za sve poginule branitelje. U sklopu obilježavanja ove važne obljetnice, u Kazalištu lutaka Zadar ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor održao je tribinu Komunikacije u Domovinskom ratu i predstavljena je knjiga Teret šutnje Andrije Tunjića. Idućeg dana položeni su vijenci i na spomen obilježja poginulim braniteljima u Kašiću i Islamu Latinskom.


Vojno-redarstvena operacija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. u šest sati ujutro pod kodnim imenom Gusar. U tri su dana hrvatski branitelji u zadarskom zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što je Novsko ždrilo i zrakoplovna baza “Zemunik”. Operacija je bila ključna za povezivanje sjevera i juga Hrvatske i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i MUP-a. U operaciji su bile angažirane sve grane OS-a, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna Vojne policije), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2. i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi Glavnog stožera HV-a, Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a te Eskadrila helikoptera HRZ-a i PZO-a. U prva je tri dana poginulo 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, ali zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.


 Vesna Pintarić
Snimio Željko Stipanović