CSDP Olimpijada – dominacija hrvatskih kadeta

Kadeti su tijekom natjecanja obrađivali teme iz domene Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije, a ocjenjivane su sljedeće kategorije: pisanje seminarskog rada, prezentiranje njegove teme, te pojedinačno i grupno natjecanje u znanju iz predmetne domene

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta postigli su na 7. Olimpijadi Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (Common Security and Defence Policy – CSDP) u Budimpešti izvanredan uspjeh i pokazali zavidno znanje iz predmetne domene. Od mogućih 12 osvojili su ukupno pet medalja, što je za hrvatske kadete dosad najveći broj priznanja na međunarodnim natjecanjima.

Faze natjecanja

Navedeno natjecanje održano je od 1. do 5. srpnja, u sklopu mađarskog predsjedanja Europskom unijom, a domaćin je bilo Sveučilište javne službe “Ludovika” iz Mađarske. Predvođeni predavačicom engleskog jezika i višom stručnom savjetnicom nastavnicom Središta za strane jezike “Katarina Zrinska” mr. sc. Majom Ivanović, kadeti Luka Kirac, Doris Dasović, Vilim Đura i Ilija Ivanović na Olimpijadi su predstavljali Republiku Hrvatsku i Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”. Ovo je bio prvi put da sudjeluju čak četiri hrvatska kadeta, što je i maksimalan broj predstavnika jedne zemlje. Kadeti su tijekom natjecanja obrađivali teme iz domene Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije, a ocjenjivane su sljedeće kategorije: pisanje seminarskog rada, prezentiranje njegove teme, te pojedinačno i grupno natjecanje u znanju iz predmetne domene.

CSDP Olimpijada odvija se u dvije faze, nerezidencijalnoj i rezidencijalnoj. Prva faza počinje godinu dana prije i uključuje online učenje, gdje se kadeti pripremaju za provjere znanja, te odabir teme seminarskog rada i njegovo pisanje. Nakon što kadeti predaju svoje radove, ocjenjivači iz svih zemalja sudionica pregledavaju ih i ocjenjuju u skladu s jasnim uputama i pravilima kojih se treba pridržavati. Kako bi se izbjegla pristranost, svaki rad ocjenjuju dva ocjenjivača, a ocjenjivač ne smije ocjenjivati rad kadeta iz svoje zemlje. Kad rezultati budu gotovi, oni kadeti koji idu dalje u rezidencijalnu fazu provode završne pripreme za obranu rada i usmenu provjeru znanja. Rezidencijalna faza odvija se u zemlji koja u tom trenutku predsjeda Europskom unijom, a ovaj put to je Mađarska. Uz hrvatske kadete i kadete zemlje domaćina, sudjelovali su i natjecatelji iz Austrije, Bugarske, s Cipra, iz Češke, Estonije, Francuske, Grčke, Italije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Španjolske.

Rad i zalaganje daju odlične rezultate

Kadet nadnarednik Luka Kirac, student 5. godine Vojnog pomorstva, napisao je seminarski rad Vojni razvoj oružanih snaga u Europskoj uniji uzrokovan ratom u Ukrajini (Military developments of armed forces in the European Union caused by the war in Ukraine), s kojim je osvojio prvo mjesto u kategoriji pisanja rada i njegove obrane. Kadet desetnik Vilim Đura, njegov kolega, osvojio je treće mjesto za najbolje napisan rad. U individualnom natjecanju iz poznavanja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije kadet Luka Kirac opet je bio najbolji i zbog izvanredne izvedbe osvojio je posebnu nagradu kao pobjednik 7. CSDP Olimpijade. U kategoriji timskog natjecanja iz poznavanja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije kadet narednik Ilija Ivanović sa svojom je skupinom osvojio prvo, a kadetkinja desetnica Doris Dasović sa svojom skupinom drugo mjesto. Hrvatskom vojnom učilištu uručena je prijelazna plaketa, koju će za dvije godine na Cipru dobiti pobjednik 8. CSDP Olimpijade.

Nastavnica Maja Ivanović u razgovoru za Hrvatski vojnik istaknula je da je iznimno ponosna na kadete, koji su, uza sve fakultetske i vojne obveze, sami postigli ovakve rezultate: “Kao netko tko već 20 godina radi u izobrazbi mladih generacija, sretna sam kad vidim mlade pametne ljude koji rade na sebi i žele učiti još više.” Naglasila je kako je ideja Olimpijade povezivanje s kadetima iz drugih zemalja, što će zasigurno pridonijeti njihovim budućim časničkim karijerama kad se budu susretali na vježbama ili u misijama. Dodala je kako vjeruje da je ovo dobar početak internacionalizacije vojnih studija, jer se sve više pažnje posvećuje međunarodnim semestrima na vojnim školama. Mladi danas sve bolje znaju engleski jezik, koji im je samo oruđe, a ne prepreka kao što je to možda nekad bio. Posebno je pohvalila domaćine u Budimpešti, koji su napravili izniman posao i organizirali zanimljiva događanja kako bi im boravak bio što ugodniji.

Nakon što je uspješno završio sve fakultetske obveze, kadet nadnarednik Luka Kirac otišao je na zasluženi odmor i sad mu samo slijedi čekanje promocije, kad će dobiti prvi časnički čin i postavljenje u jednu od postrojbi Hrvatske vojske. Uspjeli smo doći do njega telefonski te čuti dojmove o održanoj Olimpijadi, kao i razloge prijave na takvo natjecanje. “Na Olimpijadu sam se prijavio jer sam htio steći neka nova znanja i poboljšati svoje prezentacijske vještine, a kao glavni razlog naveo bih razmjenu iskustava i ideja s kadetima iz drugih zemalja”, rekao je. Dodao je da se prvom mjestu nije nadao i da je bio iznenađen kad je dobio rezultate. “Smatrao sam da je konkurencija na jako visokoj razini što se tiče znanja i zato sam uložio puno rada i zalaganja kako bih dostojno predstavio Hrvatsko vojno učilište evaluatorima i kadetima iz drugih zemalja”, govori nam. Za Olimpijadu se najviše pripremao za vrijeme praznika, kad nije imao nikakve akademske ni vojne obveze. U pripremi rada i prezentacije ističe profesora Hrvoja Karnu i profesoricu Silvanu Kokan, koji su mu pomogli te im ovim putem zahvaljuje na podršci. Kadet nadnarednik Kirac smatra da sudjelovanje na CSDP Olimpijadi donosi mnoge koristi, kao što je stjecanje novih znanja i vještina, stručno usavršavanje, razvoj kritičkog razmišljanja i engleskog jezika, suradnja u međunarodnom okruženju te diskusija o aktualnim temama na području EU-a. Prva CSDP Olimpijada organizirana je u kontekstu doprinosa Cipra Europskoj inicijativi za razmjenu mladih časnika inspiriranoj programom Erasmus. Glavni cilj Olimpijade bio je upoznati kadete sa Zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom, dajući im poticaj za učenje, pisanje rada o toj temi i natjecanje u znanju s kolegama iz drugih članica. Prvo izdanje Olimpijade održano je od 3. do 5. listopada 2012. na Cipru, a sudjelovalo je 11 zemalja. Nakon njezina uspjeha odlučeno je da će se održavati svake dvije godine.

TEKST: Janja Marijanović Šaravanja; FOTO: HVU