Afganistanu isporučeni prvi avioni A-29 Super Tucano

U kabulsku su međunarodnu zračnu luku “Hamid Karzai” 15. siječnja sletjela četiri školsko-borbena aviona A-29 Super Tucano kojima će biti opremljen RZ Afganistana. Riječ je o prvim od ukupno 12 aviona koji bi trebali biti isporučeni do kraja 2017. godine. Krajem prosinca stiglo je i prvih osam afganistanskih pilota te deset zrakoplovnih tehničara koji su u SAD-u, u zrakoplovnoj bazi “Moody” u sklopu 81. borbene eskadrile USAF-a, prošli obuku.
Riječ je o avionima koji su 2013. nabavljeni u sklopu Light Air Support (LAS) programa američke pomoći RZ-u Afganistana, odnosno razvoju njegovih sposobnosti za provedbu protupobunjeničkih operacija iz zraka. Vrijednost programa procjenjuje se na oko 427 milijuna dolara i njime je predviđena kupnja ukupno 20 aviona A-29 Super Tucano od kojih će dio ostati u sastavu USAF-a. Uz kupnju aviona LAS program obuhvaća i obuku 30 afganistanskih pilota te 90 zrakoplovnih tehničara. A-29 Super Tucano proizvodi brazilska tvrtka Embraer i razvijen je na platformi aviona EMB 314 Super Tucano.

(Foto: USAF)

Osim za protupobunjeničke borbe, A-29 Super Tucano moguće je uspješno koristiti i kao ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) platformu za izviđanje i nadzor iz zraka. Odlikuje ga mogućnost uporabe u raznim meteorološkim uvjetima te s djelomično pripremljenih uzletno-sletnih staza, kao i niski operativni troškovi od oko 500 dolara po satu naleta. Na američkom je natječaju glavni suparnik avionu Super Tucano bio domaći Hawker Beechcraft AT-6B Texan II.
Pogonski blok čini turboelisni motor Pratt & Whitney Canada PT6A-68C jakosti 1600 KS koji omogućuje postizanje najveće brzine od 590 km/h te krstareće brzine od 520 km/h. Najveća masa prilikom polijetanja iznosi 5400 kg, uz mogućnost nošenja od 1500 kg korisnog tereta.


Od naoružanja, u potkrilnim kontejnerima i na nosačima Super Tucano može nositi strojnice Dillon Aero M134 Minigun kalibra 7,62 mm, FN Herstal M3P kalibra 12,7 mm, top GIAT M20A1 kalibra 20 mm, navođene i nenavođene aviobombe, nenavođena raketna zrna kalibra 70 mm, projektile zrak-zrak (Sidewinder, Piranha, Python) te projektile zrak-zemlja (AGM-85 Maverick). Osim toga, može biti opremljen i elektrooptičkom/infracrvenom turelom FLIR AN/AAQ-22 Star SAFIRE II.


Igor SKENDEROVIĆ