Brdo 19 – vježba zaštite i osiguranja

Vježba Brdo 19 glavni je obučni događaj Počasno-zaštitne bojne u 2019. godini, čiji je cilj uvježbavanje zapovjedne strukture Počasno-zaštitne bojne u procedurama tijekom procesa donošenja odluka s posebnim naglaskom na koordinaciji ustrojstvenih jedinica OSRH i MUP-a

U skladu s vježbovnim scenarijem, u štićenom objektu Ureda Predsjednice Republike Hrvatske u Zagrebu provedena je 26. listopada vojna vježba Počasno-zaštitne bojne Brdo 19. Vježba je provedena u realnim uvjetima, prostoru i vremenu te situacijama u kojima Počasno-zaštitna bojna djeluje i nastavak je slijeda vojnih vježbi Otok 18 i Velebit 18, kojima se provjerava spremnost Počasno-zaštitne bojne za provedbu misije i zadaća.

Provedena vježba glavni je obučni događaj Počasno-zaštitne bojne u 2019. godini, čiji je cilj uvježbavanje zapovjedne strukture Počasno-zaštitne bojne u procedurama tijekom procesa donošenja odluka zapovjednika s posebnim naglaskom na koordinaciji ustrojstvenih jedinica OSRH i MUP-a, a u svrhu zaštite i osiguranja. Drugi je cilj vježbe uvježbavanje taktika i procedura u zadaćama zaštite i osiguranja, uključujući širok spektar djelovanja na taktičkoj razini i djelovanje u sinergiji s pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

U skladu sa scenarijem, uspješno su provedene sve planirane obučne aktivnosti. Tijekom vježbe provedeno je samoocjenjivanje ustrojstvenih cjelina Počasno-zaštitne bojne sukladno propisanim standardima iz djelokruga zaštite i osiguranja. Vježbu su uz zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula pratili načelnik Operativne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Senad Fejzić i brigadir Ivan Hodak, stožerni časnik u Operativnoj upravi. (OJI, foto: Mladen Čobanović)