Čast, dužnost i domovina  

 RAZGOVOR: Brigadir Tihomir Zebec, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne

“Ovdje nema mjesta prosječnosti i normalno je da se očekuje izvrsnost jer mi pružamo zaštitu, osiguranje i potporu Predsjedniku, koji je ujedno i vrhovni zapovjednik OSRH. Kad obavljate takvu zadaću, nema mjesta za pogreške niti za bilo kakva odstupanja od onoga što je propisano i svaki pripadnik ove postrojbe mora biti svjestan toga”, naglasio je zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Tihomir Zebec

Nakon što je nedavno preuzeo dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadir Tihomir Zebec za Hrvatski vojnik govori o njezinim temeljnim zadaćama. Spomenuti su i izazovi s kojima se susreće kao zapovjednik te posebne postrojbe, od koje se uvijek očekuje izvrsnost u obavljanju zadaća.

Obilježili ste 30. obljetnicu ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora i Dan Počasno-zaštitne bojne. Koliko je postrojba danas drugačija u odnosu na vrijeme kad je ustrojena?

Postrojba je u svojim temeljnim zadaćama ostala jednaka. Zaštita, sigurnost, potpora Uredu Predsjednika, Glavnom stožeru i Ministarstvu obrane zadaće su koje je obavljala i prije i njihov se popis nije promijenio. U vrijeme ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora još uvijek je trajao Domovinski rat, a Zbor su činile četiri bojne te 1. hrvatski gardijski zdrug kao borbena postrojba za izvršavanje najsloženijih i najzahtjevnijih zadaća u svim uvjetima. Ustrojavanjem Počasno-zaštitne bojne 2000. godine Zbor je prestao djelovati, a mi smo danas njegova sljednica. Iako nismo toliko brojni i nemamo sve sastavnice kao što je imao Zbor, temeljna je zadaća jednaka: potpora Uredu Predsjednika, njegova sigurnost i zaštita.

Mnogi govore da je Počasno-zaštitna bojna elita Hrvatske vojske. Koje su po vašem mišljenju njezine specifičnosti i po čemu se razlikuje od drugih postrojbi?

Ne volim koristiti riječ elita jer svaki pripadnik Oružanih snaga na određeni način izvršavanjem svojih zadaća pokazuje kvalitete koje se mogu mjeriti s elitom. Istina, Počasno-zaštitna bojna postrojba je s drugačijim načinom djelovanja i rada te se samom svojom misijom i zadaćama razlikuje od drugih postrojbi. Istaknuti smo kao elita jer imamo Počasnu satniju i svečani postroj koji se upriliči prilikom dolaska stranih državnika u Ured Predsjednika RH te, osim toga, ustrojstvene jedinice Bojne koje izvršavaju druge zadaće kako bi sigurnost i zaštita Predsjednika i vrhovnog zapovjednika OSRH bila potpuna i besprijekorna. Kod nas je posebno to da moramo imati vojnikinje i vojnike koji zadovoljavaju određene predispozicije i uvjete, a kad se objavi natječaj za prijam djelatnici moraju biti spremni na izazove najtežih zadaća i, što je najbitnije, moraju biti spremni u svakom trenutku odgovoriti na sigurnosne ugroze. Budući da smo jedini koji pružamo osiguranje Uredu Predsjednika u vidu zaštite, sigurnosti i potpore, to nas čini posebnijim od drugih postrojbi.

Od postrojbe se očekuje izvrsnost u obavljaju zadaća. Koja su njezina temeljna načela?

Ovdje nema mjesta prosječnosti i normalno je da se očekuje izvrsnost jer mi pružamo zaštitu i osiguranje Predsjedniku RH, koji je ujedno i vrhovni zapovjednik OSRH. Kad obavljate takvu zadaću nema mjesta za pogreške niti za bilo kakva odstupanja od onoga što je propisano i svaki pripadnik postrojbe mora biti svjestan toga. Temeljna načela postrojbe još od ustrojavanja Zbora glase ŠTIT I DIKA. U grbu postrojbe nalazi se štit, a dika pokazuje koliko su u to vrijeme pripadnici bili ponosni jer osiguravaju svojeg Predsjednika i vrhovnog zapovjednika. Mi smo danas sljedbenici tih načela, a moto nam je Čast, dužnost i domovina. Prije svega smo vojnici i ovdje smo da časno obnašamo svoje dužnosti, a sve to u interesu domovine.

Postupak pristupanja postrojbi provodi se na temelju posebnih uvjeta popune. Što se traži od budućih pripadnika PZB-a?

Kad prođu administrativnu selekciju i zadovolje sve postavljene uvjete, djelatnici idu na psihotestiranje. Ako to zadovolje, dolaze nam na selekcijsku obuku, gdje vidimo njihove motoričke sposobnosti, tjelesnu spremnost, volju da budu ovdje, te prolaze kroz elemente koje će raditi. Kad zadovolje sve navedeno, piše se prijedlog za njihov raspored i postaju naši pripadnici. Za budućeg je pripadnika PZB-a najbitnije da bude motiviran i spreman, te da je svjestan kako ne smije previše govoriti o svojem poslu jer se na taj način otkriva sustav sigurnosti.

Kolika je motivacija pripadnika HV-a da postanu dijelom PZB-a i jeste li zadovoljni interesom za pristupanje?

Na prijave se uvijek javi velik broj pripadnika, ali nakon određenih testiranja i selekcije taj se broj smanji. Ove je godine bio velik interes, ali mi bismo svakako željeli da ubuduće bude i veći jer su nam potrebne snaga i mladost. Dugotrajno stajanje u stroju i spremnost 24 sata na dan zahtijeva određene sposobnosti, a mladost ima svoju energiju koja se može nositi s tim.

Kratko ste vrijeme na dužnosti zapovjednika PZB-a. Koji su glavni ciljevi koje si kao zapovjednik postavljate?

Glavni su mi ciljevi da imam motiviranog, spremnog i obučenog pripadnika koji može zadovoljiti standarde zadaća i misija koje provodimo. Bitno mi je da bude zadovoljan svojim poslom i da je ponosan što je pripadnik ove postrojbe. Nastojat ću omogućiti ljudima što više obučavanja i školovanja da steknu sposobnosti i vještine kako bi uspješno odgovorili na današnje izazove i prijetnje. Ovdje uvijek postoji tendencija da bi se nešto moglo dogoditi ili da će se nešto dogoditi i zato smo mi tu, jer da je postignuta apsolutna sigurnost ne bi nas ni trebali. Zato trebamo pripremiti ljude da budu spremni na sve izazove i da poduzmu potrebne mjere kako bi spriječili ugrozu onima koje mi osiguravamo, čuvamo i podupiremo.

Dugo ste bili pripadnik Vojne policije. Koliko su vam prijašnja iskustva pomogla da se snađete u ovoj posebnoj postrojbi?

Prije dolaska na mjesto zapovjednika PZB-a bio sam šest godina načelnik službe Vojne policije u Glavnom stožeru. Vojna policija i Počasno-zaštitna bojna imaju jednu zajedničku temeljnu zadaću, a to je čuvanje sigurnosti i zaštita. Upravo zbog te sličnosti iskustva stečena u Vojnoj policiji puno mi znače, a opis poslova koje danas obavljam ne razlikuje se previše od onoga što sam prije radio. Razlika je u nekim specijalnostima, ali zaštita, sigurnost i potpora temelj su za obje postrojbe.

Koji su vam najveći izazovi s kojima se susrećete u ulozi zapovjednika?

Kao svakome tko se bavi sigurnošću, najveći mi je izazov poduzeti sve mjere i radnje da ona bude na najvišoj razini. Treba pratiti što se događa i koje su ugroze prisutne te biti spreman na njih odgovoriti. Ne smijemo se dovesti u situaciju gdje se improvizira, nego poduzimati sve preventivne mjere i korake kako bi se spriječio neželjeni događaj. Preventiva se nikad ne vidi na van, ali to je ono što je ključno u svim zadaćama osiguranja i zaštite.

Kroz upoznavanje svih sastavnica PZB-a vidjeli smo da je velik broj dočasnika koji su u postrojbi još od ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora. Koliko vam znače ti pripadnici sa zavidnim iskustvom i kako surađuju s novim i mlađim pripadnicima?

Takvi nam pripadnici u postrojbi znače jako puno jer imaju jedno posebno iskustvo iz Domovinskog rata i određene elemente kao što su domoljublje i odanost domovini. Kad dolaze mlađi pripadnici, rade zajedno bez ikakvih problema i to znači sinergiju znanja i iskustva i mladosti. Imamo velik broj dočasnika i dosta se posla bazira na njima, a iskustvo koje steknu radeći i poslije ga prenoseći je veliko. Jako sam ponosan na to jer se svaki dan vidi ta sinergija između starijih i mlađih pripadnika.

 Dio pripadnika izmješten je u Ured Predsjednika, gdje obavljaju ključne zadaće. Kako ste zadovoljni suradnjom s Uredom i radom vaših djelatnika u Uredu?

Dio pripadnika Satnije za potporu izmješten je u Ured Predsjednika, gdje obavljaju zadaće protokola, fotografiranja i sl. Elementi vojske puno im znače, pogotovo kad su vojni protokoli u pitanju. S Uredom blisko surađujemo, a naši djelatnici koji ondje rade iskusni su i obučeni, spremni i odlučni, te sam iznimno zadovoljan njihovim radom.

Kako vidite PZB u budućnosti te imate li vezano uz to neke planove?

Prvo i osnovno mi je postrojbu maksimalno obučiti, spremiti i motivirati za zadaće. Svakim danom očekujemo mlađe pripadnike, koji će polako početi preuzimati nove dužnosti i voditi na način da budu spremni za misiju koja im je dodijeljena, a to je sigurnost, zaštita i potpora Uredu Predsjednika.

Razgovarala: Janja Marijanović Šaravanja; Foto: Tomislav Bušljeta