Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991. u Zagrebu

Temeljni je cilj izložbe iznova upoznati širu javnost s bogatstvom novoprikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja omogućava utvrđivanje brojnih važnih do sada nepoznatih povijesnih činjenica

Prošlo je 29 godina otkako su srpske pobunjeničke skupine raketirale središte Zagreba sustavom Orkan M-87 s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima. U povodu obljetnice tog nemilog događaja otvorena je krajem travnja u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995. gostujuća izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik pod nazivom Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991. Stvarna i virtualna izložba koja cjelovito prikazuje najteže razdoblje rata, od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991., ostaje otvorena za sve posjetitelje do 12. listopada 2024. godine. Čine je tri zasebne tematske cjeline: početak općeg vojnog napada na dubrovačko područje (listopad 1991.), najteži dani herojske obrane Grada (studeni 1991.) i dan za sve dane – 6. prosinca 1991. U prvoj tematskoj cjelini prikazan je tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. Obilježili su je rušilački napadi neusporedivo nadmoćnijih agresorskih snaga, ali i herojski otpor malobrojnih dubrovačkih branitelja. O tome svjedoči činjenica da je umjesto planiranog brzog zauzimanja juga Hrvatske, trpeći neočekivane teške poraze i gubitke, neprijatelj tek koncem listopada, nakon što je okupirao Konavle i Župu dubrovačku, došao na same prilaze gradu Dubrovniku.

U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenog 1991., praćeni velikim ljudskim žrtvama, ali i stalnim nastojanjem agresora da prisili branitelje na predaju i tako zauzme Grad. U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događaja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom hrvatskih branitelja nanesen agresoru odlučujući vojni i politički poraz. Iako je tog dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre, uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – Slobodu i navijestiti konačnu pobjedu. Temeljni je cilj izložbe iznova upoznati širu javnost s bogatstvom novoprikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja omogućava utvrđivanje brojnih važnih do sada nepoznatih povijesnih činjenica. Izložba prikazuje dokumente civilne i vojne provenijencije, a posebno cjelovito obrađenu građu Kriznog štaba, izvorne ratne dnevnike Centra za obavješćivanje i Zapovjedništva obrane općine Dubrovnik, kao i izvorne fotografije iz muzejske zbirke. Izloženi su i opsežni izvodi iz dnevnih izvješća Radio Dubrovnika i dubrovačkog studija HRT-a, kao i članci iz ratnih izdanja Dubrovačkog vjesnika, Slobodne Dalmacije, te crnogorske Pobjede i njezinih posebno tiskanih izdanja Rat za mir. Projekt Dani ponosa ostvarili su tijekom 2021. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, dok koncepciju i autorstvo izložbe potpisuje Varina Jurica Turk. Za vizualni identitet i likovni postav izložbe zaslužan je viši kustos voditelj Zbirke fotografija Mišo Đuraš i viša kustosica voditeljica Zbirke dokumenata Varina Jurica Turk.

PriPREMILA: Janja Marijanović Šaravanja; Foto: Janja Marijanović Šaravanja, Tihomir Stančec