“Darivanje krvi postalo mi je način života”

Pedesetak djelatnika Remontnog zavoda redovito daruje krv, no rekorder je među njima desetnik Zdravko Razum, koji je to učinio 105 puta. Zbog te plemenite i humanitarne aktivnosti odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske

“Prvi sam put darovao krv još u srednjoj školi. Tako je počelo i traje do danas, već 35 godina,” govori dobrovoljni darivatelj krvi djelatnik Remontnog zavoda desetnik Zdravko Razum. Više od tri desetljeća desetnik Razum četiri puta godišnje daruje krv, a krajem prošle godine, to je učinio 105. put, čime je postao svojevrstan rekorder u Hrvatskoj vojsci. Za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka više od sto puta za muškarce, odnosno više od sedamdeset pet puta za žene, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je krajem listopada prošle godine Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske 137 dobrovoljnih darivatelja krvi, među kojima je i desetnik Zdravko Razum.

“Ponosom me ispunjava osjećaj da nekomu mogu pomoći i vratiti osmijeh na lice. To je postao moj način života,” objašnjava nam. Kaže da krv daruje zbog plemenitih pobuda, no ističe kako je to i dobar način za provjeru zdravstvenog stanja s obzirom na to da prije svakog darivanja prolazi liječnički pregled.

Taj vojni specijalist − tehničar defektant radi u Pododsjeku za održavanje topničkog naoružanja, a u Remontnom zavodu zaposlen je od samih početaka.

Tradicija od 1992.

Iako desetnik Razum prednjači po broju darivanja krvi, on nije jedini djelatnik Remontnog zavoda koji je uključen u tu humanitarnu aktivnost. Naime, od oko 170 djelatnika Remontnog zavoda, njih pedesetak to čini redovito.

“U Remontnom zavodu svake se godine četiri puta organizira darivanje krvi, a tu akciju vodimo zajedno s tvrtkom Končar. Na svakom je darivanju oko 30 djelatnika jer ne mogu svi darivatelji svaki put sudjelovati. Ponosni smo i zato što akciju kao postrojba ne organiziramo samo prigodno, poput, primjerice, akcije povodom obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje, nego ta tradicija traje od 1992.,” kaže zapovjednik Remontnog zavoda pukovnik Milan Slavica. Ponosno ističe kako je u Remontni zavod u zadnje vrijeme došlo i 27 novih djelatnika, mladih vojnika koji zamjenjuju djelatnike pred mirovinom, a i oni se rado uključuju u akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

“Drago mi je što dobar dio njih nastavlja našu tradiciju i to nam govori da će se taj kontinuitet održati, da naša tradicija neće nestati nakon što stariji odu u mirovinu,” navodi pukovnik Slavica.

Suradnja s Crvenim križem

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Remontnom zavodu organizira volonter i koordinator Crvenog križa inženjer strojarstva Neven Ribarić. U Remontnom zavodu je, kao i rekorder Razum, od samih početaka, a darivanje krvi u Zavodu “preuzeto” je od tvrtke Jedinstvo.

“S Crvenim križem dogovaramo termin, a ja pripremam teren i oglašavam akciju kako bi se odazvalo što više djelatnika. Rekorder je naš djelatnik Razum, a karakteristično je za njega da daje punu krv. Srećom, dobrog je zdravlja pa može dati krv četiri puta godišnje. Akciju nastojim organizirati bez obzira na to tko je zapovjednik Remontnog zavoda, no, srećom, svi su dosad imali sluha za darivanje krvi. Svaki darivatelj dobiva dva slobodna dana i to im je zahvala i velika motivacija. Važno je i što smo uspjeli pridobiti i mlade,” zaključuje Ribarić.

Martina Butorac

Foto: Mladen Čobanović