Demonstracija sustava Vegvisir

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji 9. svibnja 2023. održano je testiranje i demonstracija integracije i uporabe sustava za svijest o situaciji Vegvisir na borbenom oklopnom vozilu Patria u operativnoj uporabi Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske. Prezentaciju su uz potporu HKoV-a organizirale hrvatske i estonske tvrtke koje zajednički razvijaju sustav Vegvisir

Vozačev senzorski sustav

 Demonstracija je bila podijeljena u teorijski dio s prezentacijom te terenski dio u kojem je BOV Patria bio opremljen komponentama sustava Vegvisir među kojima su kamere, senzori i misijsko računalo. Osnovni su ciljevi razvoja sustava, među ostalim, bolja svijest o situaciji, donošenje najboljih odluka, brži odgovor na prijetnje te veća sigurnost posade BOV-a. Prema opisu proizvođača, navedeni sustavi u kombinaciji s tzv. HMD (Head/Helmet Mounted Display) naočalama pružaju vozaču BOV-a svijest o situaciji, odnosno “pogled kroz vozilo” u punom krugu od 360 stupnjeva, kao i trenutačan uvid u podatke poput pozicije vlastitog vozila ili lokacije prijateljskih i protivničkih postrojbi. Sustav Vegvisir još je u fazi razvoja prototipa. Prije Hrvatske vojske testirale su ga estonske oružane snage i to na borbenom oklopnom vozilu na gusjenicama CV9035, kao i na oklopnim vozilima na kotačima u konfiguraciji 6 x 6: Pasi XA–180EST te Pasi XA-188EST.


HMD (Head/Helmet Mounted Display) naočale

“Spremni za korištenje najnaprednijih tehnologija“

Demonstraciji sustava Vegvisir nazočio je i ministar obrane RH Mario Banožić istaknuvši da testiranje i demonstracija dokazuje iznimno visoku razinu obučenosti hrvatskih vojnika koji su, kako kaže, spremni za korištenje najnaprednijih tehnologija na tržištu vojne industrije. “Sve što smo vidjeli svjedoči kako je za Hrvatsku vojsku i njezine pripadnike određen jasan smjer razvoja, a on podrazumijeva stalno razvijanje, unapređivanje i modernizaciju njezinih sposobnosti,“ rekao je ministar obrane.


TEKST  Domagoj Vlahović ; FOTO  Filip Klen