Doček preminulog hrvatskog vojnika uz vojne počasti

U zagrebačku zračnu luku sletio je 26. srpnja 2019. američki transportni avion C-17 kojim je iz Bagrama u Afganistanu u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik skupnik Josip Briški. U Afganistanu ga je ispratio zapovjednik NATO-ove misije Odlučna potpora general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

U Hrvatskoj, na zagrebačkom Plesu organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, kojem je uz obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Dočeku su nazočili i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije. Nakon dočeka uz najviše vojne počasti na Plesu, komemoracija za preminulog skupnika Josipa Briškog održat će se u Ministarstvu obrane s početkom u 11:00 sati.

Foto: MORH