GlobalEye AEW&C vidi sve

Švedski konzorcij Saab predstavio je GlobalEye AEW&C, novu zrakoplovnu platformu za obavljanje AEW (Airborne Early Warning & Control) zadaća zračnog nadzora i zapovijedanja. Riječ je o novom uspješnom integriranju radara Erieye koji je razvila tvrtka Saab Electronic Defence Systems (nekadašnji Ericsson Microwave Systems). Integracija je dosad provedena na avionima Embraer 145, Saab 2000 i Saab 340. GlobalEye AEW&C platforma kombinira novu inačicu AESA (Active Electronically Scanned Array) radara Erieye ER (Extended Range), i poslovnog mlaznog aviona Global 6000 koji proizvodi kanadski Bombardier. Prema navodima Saaba, GlobalEye AEW&C novi je visokovrijedni doprinos teritorijalnom integritetu i sigurnosti svake zemlje koja koristi ovakav tip aviona, i nudi do 70 % povećanja u ukupnim operativnim performansama.

(Ilustracija: Saab)

Temeljne odlike GlobalEye AEW&C platforme povećani su domet radara te veći operativni dolet (11 sati autonomije u zraku, uz maksimalni vrhunac leta od 9900 m). Uz to GlobalEye AEW&C odlikuje iznimna i jedinstvena mogućnost na svjetskom tržištu da s velike udaljenosti istodobno detektira, prati i nadzire ciljeve u zraku, na kopnu i na moru. Moguće je uspješno pratiti ciljeve u pokretu te ciljeve vrlo male zamjetljivosti poput periskopa s podmornice, i to u uvjetima elektroničkog ometanja. Uz to, zahvaljujući njegovoj opremi, GlobalEye AEW&C moguće je koristiti i za obavljanje SIGINT (Signals Intelligence) zadaća te kao C3 (Command, Control & Communication) platformu.


Prvi naručitelj GlobalEye AEW&C platforme Ujedinjeni su Arapski Emirati koji su za 1,27 milijardi američkih dolara naručili dva aviona. Letjelice su dobile ime Swing Role Surveillance System (SRSS).


Igor SKENDEROVIĆ