Hrabrost, junaštvo, odlučnost i zajedništvo donijeli su slobodu hrvatskom jugu

“Državni vrh svoju je vjeru, nadu i sudbinu države i naroda položio u ruke hrvatskih ratnika koji su bili malobrojni i slabije opremljeni, ali hrabriji i motivirani najvišim moralnim ciljevima slobode i obrane domovine. Kao ni prije ni poslije toga, hrvatski vojnici nisu iznevjerili povjerenje svojeg predsjednika i vrhovnog zapovjednika,” rekla je Predsjednica te naglasila kako su hrvatski vojnici jasno pokazali svoje sposobnosti, odlučnost i jedinstvo u obrani domovine. “To zajedništvo nas je obranilo i spasilo u Domovinskom ratu. Zajedništvo svih krajeva Hrvatske mora nam ostati trajnim uzorom, jer sve možemo stvoriti kad smo složni,” rekla je Predsjednica te napomenula kako uspomenu na te dane ponosa i slave trebamo trajno čuvati kao zalog naše slobode…

Na povijesnom mjestu u dubrovačkoj gradskoj luci Gruž, gdje je 29. listopada 1992. održana velika dubrovačka festa slobode, 25 godina poslije na isti je datum u nazočnosti najvišeg državnog vrha te vojnih i civilnih uzvanika svečano obilježena jubilarna obljetnica vojno-redarstvenih operacija oslobađanja juga Hrvatske.
Tad je pobjedonosnim završetkom operacija, nakon teških šestomjesečnih borbi i jednogodišnje okupacije, vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli privremeno okupiran teritorij krajnjeg juga Hrvatske i omogućen povratak u domove više od 20 000 prognanika i izbjeglica. Hrvatska vojska i policija oslobodile su 1210 km² kopnenog i 1080 km² morskog prostora, izišle na međunarodno priznate državne granice te uspostavile čvrst i pouzdan sustav obrane dug oko 105 km, oslonjen na više od 120 dominantnih utvrđenih visova, koji neprijatelj do završetka Domovinskog rata nije nikad ozbiljnije ugrozio.
Svečanost velike obljetnice uveličali su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH prvi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, hrvatski branitelji sudionici operacija oslobađanja i brojni drugi.
Prigodom velike obljetnice, u spomen na sve poginule branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg križa na gradskom groblju Boninovo, a vijenac je s raketne topovnjače položen i u more ispred tvrđave Lovrijenac. Misu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom i biskupom dubrovačkim mons. Matom Uzinićem.
Dvanaest postroja OSRH, među kojima i postroj ratnih zastava postrojbi sudionica operacija s oko 400 pripadnika krenulo je potom u svečanom mimohodu od Katedrale preko Straduna, ulaza Pile sve do luke Gruž gdje su se svečano postrojili.
Prelet dvaju borbenih MiG-ova u čast poginulih hrvatskih branitelja najavio je središnji događaj u gruškoj luci. Kratka povjesnica podsjetila je na prijelomne ratne godine i povijesno postrojavanje na istom mjestu prije 25 godina, koje je tad uveličao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman s najbližim suradnicima, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom i zapovjednikom južnog bojišta generalom Jankom Bobetkom.
U prigodnom obraćanju predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je sve nazočne da odaju počast svim znanim i neznanim junacima hrvatskog juga na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. “Državni vrh svoju je vjeru, nadu i sudbinu države i naroda položio u ruke hrvatskih ratnika koji su bili malobrojni i slabije opremljeni, ali hrabriji i motivirani najvišim moralnim ciljevima slobode i obrane domovine. Kao ni prije ni poslije toga, hrvatski vojnici nisu iznevjerili povjerenje svojeg predsjednika i vrhovnog zapovjednika,” rekla je Predsjednica te naglasila kako su hrvatski vojnici jasno pokazali svoje sposobnosti, odlučnost i jedinstvo u obrani domovine. “To zajedništvo nas je obranilo i spasilo u Domovinskom ratu. Zajedništvo svih krajeva Hrvatske mora nam ostati trajnim uzorom, jer sve možemo stvoriti kad smo složni,” rekla je Predsjednica te napomenula kako uspomenu na te dane ponosa i slave trebamo trajno čuvati kao zalog naše slobode. Ministar obrane Damir Krstičević uputio je pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske čestitku na 25. obljetnici oslobađanja juga Hrvatske.
“Ključ naše pobjede bili ste vi, hrvatski branitelji, pod odlučnim vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka. Vi ste oni koji su izvojevali pobjedu i slobodu i na tome vam hvala. Vi ste oni bez kojih ova velika pobjeda ne bi bila moguća. Kroz operacije oslobađanja juga, na kršu, na kamenu, izgradili smo pobjednički karakter Hrvatske vojske i policije i dokazali i potvrdili da je hrvatski vojnik pobjednik!” istaknuo je ministar Krstičević te pozvao zapovjednika obrane Dubrovnika i zamjenika zapovjednika Južnog bojišta umirovljenog generala Nojka Marinovića da se obrati. General Marinović podsjetio je na značaj operacija koje su dovele do oslobađanja juga te na postrojbe koje su u tome sudjelovale, istaknuvši na kraju: “Država koja je stvarana i vođena srcem i razboritošću mora imati svijetlu budućnost.”
Čestitke u ime predsjednika Hrvatskog sabora uputio je njegov izaslanik Branko Bačić, zahvalivši svim sudionicima operacija oslobađanja na pokazanoj spremnosti na žrtvu za svoj narod, domovinu i slobodu.
General zbora Mirko Šundov istaknuo je: “Ovaj dan obilježavamo da se ne zaboravi hrabrost, junaštvo, odlučnost i zajedništvo predvođeno prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Nema ništa jače od srca branitelja koji brani svoj dom i domovinu i to se ovdje pokazalo.”
O ratnim događanjima u Dubrovniku i njegovu zaleđu te ratne jeseni 1991. govorili su i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. Naglasili su, među ostalim, kako je Dubrovnik unatoč napadima neprijatelja ostao i opstao i kao feniks se izdignuo iz pepela. Gradonačelnik i župan zahvalili su braniteljima, pripadnicima gardijskih brigada i svima ostalima koji su sudjelovali u njegovoj obrani.
O ulozi policije u operacijama na jugu govorio je glavni ravnatelj policije Nikola Milin, istaknuvši: “Nemjerljivo domoljublje trajan je zalog i kapital na kojem trebamo izgrađivati naše društvo i budućnost.”
Svečani program u gruškoj luci završio je atraktivnim letačkim programom akrogrupe “Krila Oluje”.
Večer uoči središnje svečanosti održan je na Stradunu ispred crkve sv. Vlaha koncert Orkestra OSRH i Klape “Sveti Juraj” HRM-a, a građani su tijekom cijelog vikenda mogli u gruškoj luci razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme.
Na taktičko-tehničkom zboru bilo je izloženo naoružanje i vojna oprema svih grana Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice.
Od sredstava Hrvatske kopnene vojske izložena je bila, među ostalim, jurišna puška VHS-D2, jurišna puška VHS-K2, borbeno oklopno vozilo Patria, vozila MRAP MaxxPro i MRAP M-ATV, tenk M-84, samohodni višecijevni lanser raketa M-92 Vulkan, robot thEODor, raketni protuoklopni sustavi, besposadna letjelica SKYLARK i minobacač MB 120 mm/82 mm. Hrvatska ratna mornarica izložila je protubrodsku raketu RBS-15B, raketnu bitnicu (MOL) i autonomno podvodno vozilo REMUS. Za posjetitelje su bile otvorene i raketne topovnjače “Vukovar” i “Dubrovnik”, desantni brod minopolagač “Cetina”, lovac mina LM-51 “Korčula”, spasilački brod SB-73 “Faust Vrančić” i ophodni brod “Novigrad”. Uz helikopter OH-58D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, posjetitelji su imali priliku razgledati i odore pripadnika OSRH koje se koriste u zemlji i inozemstvu, naoružanje i opremu specijalnih i interventnih policijskih snaga Ministarstva unutarnjih poslova te vatrogasna vozila Hrvatske vatrogasne zajednice.


VRO oslobađanja juga Hrvatske (travanj – listopad 1992.)
Vojno-redarstvene operacije oslobađanja juga Hrvatske prve su i najveće napadne operacije Hrvatske vojske i policije u 1992. Omogućila ih je uspješna i herojska obrana Dubrovnika tijekom prethodne godine.
Mirovnim planom Cyrusa Vancea, dubrovačko područje bilo je među onim hrvatskim krajevima s kojih se jugovojska trebala bezuvjetno povući te stoga nije bilo uključeno u područja pod zaštitom UN-a (UNPA). Republici Hrvatskoj time su dane odriješene ruke za oslobađanje juga Hrvatske vojnim putem. Ujedno su razmještajem međunarodnih snaga i promatrača na znatan dio hrvatskih prostora, koji su dotad bili aktivne bojišnice, oslobođene potrebne snage Hrvatske vojske za uporabu na tom bojištu.
Početkom travnja 1992., neposredno nakon izbijanja rata u BiH, snage Jugoslavenske armije pokušavaju ovladati dolinom Neretve, izbiti na more i potom zauzeti južnu Hrvatsku. Nastojeći onemogućiti planove agresora i izbjeći nove gubitke državnog teritorija, Glavni stožer HV-a izdaje 4. travnja Zapovijed snagama Sektora Dubrovnik i HRM-a za provođenje uporne obrane i sprečavanje neprijateljskog proboja u dolinu Neretve. Obrambene snage dodatno se ojačavaju dolaskom 1. i 4. gardijske brigade HV-a te osnivanjem Zapovjedništva Južnog bojišta pod zapovijedanjem generala Janka Bobetka, kako bi nakon slamanja neprijateljskih napada mogle prijeći u napadna djelovanja, deblokirati Dubrovnik i osloboditi južnu Hrvatsku.
Agresor je dugo planiranu napadnu operaciju poduzeo od 11. do 23. travnja 1992. godine. Zahvaljujući uspješnoj obrani bojišnice, od Bistrine preko Gradca, Hutova do prijevoja Stolovi, Hrvatska vojska 18. svibnja 1992. prelazi u opći napad na cijeloj bojišnici te angažiranim snagama koje su brojile 5300 vojnika prodire prema Dubrovniku.
Oslobađanje privremeno okupiranog dubrovačkog područja i izlazak naših snaga na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske izvršeni su nizom povezanih i uspješno izvedenih operacija Hrvatske vojske. Nositelji svih napadnih djelovanja bile su profesionalne gardijske brigade, bolje naoružane i jače formacije, koje su probijale neprijateljske crte i vršile prodore koristeći i manje skupine za napade na značajne ciljeve u dubini neprijateljeva rasporeda. Za njima su nastupale pričuvne brigade koje su osiguravale i učvršćivale zauzete crte te potiskivale zaostale neprijateljske snage. Taj način ratovanja, prvi put korišten na Južnom bojištu, bit će uspješno primjenjivan u svim budućim oslobodilačkim operacijama HV-a.
Prva operacija, koja je za cilj imala deblokadu Dubrovnika, provedena je od 18. svibnja do 30. lipnja 1992. godine. Provele su je 4. brigada Pauci, 1. brigada Tigrovi te pričuvne postrojbe 115. brigada HV-a, 163. brigada HV-a, MOMP Pelješac, Primorska satnija i Odred naoružanih brodova Dubrovnik.
Snage koje su brojile 2700 vojnika 26. svibnja izlaze iz Grada i prelaze u napadna djelovanja oslobađajući Rijeku i Župu dubrovačku, čime je uspješno izvršena deblokada Dubrovnika.
Krajem lipnja dolazi do pregrupiranja naših snaga i priprema za daljnja napadna djelovanja u sklopu operacije Tigar, koja je počela 1. srpnja u 4:50 sati, djelovanjem borbenih zrakoplova HRZ-a po dubini neprijateljskih snaga. Cilj operacije bio je ovladavanje sustavom neprijateljskih utvrđenja odakle je agresor još uvijek izravno ugrožavao Dubrovnik. Tijekom višednevnih teških borbi, snage HV-a koje su činile 1., 2. i 4. gardijska brigada te 163. dubrovačka brigada potisnule su neprijatelja i do 13. srpnja u potpunosti ovladale prostorom.
Snage Južnog bojišta, predvođene gardijskim brigadama, od 23. srpnja do 15. rujna planiraju i provode novu napadnu operaciju pod nazivom Oslobođena zemlja, koja se odvijala na planinskom prostoru u zaleđu Dubrovačkog primorja. Temeljni cilj bilo je uspostavljanje i učvršćivanje nove crte obrane na obroncima uz južni rub Popova polja. Uspješnim završetkom napadnih djelovanja stabilizirana je dosegnuta crta obrane i počinju intenzivne pripreme za obranu u zimskim uvjetima i operaciju oslobađanja Konavala.
Operacija oslobađanja Konavala i dubrovačkog zaleđa provedena je od 21. do 25. listopada 1992. godine. U njoj su bile angažirane 1. brigada Tigrovi, 2. brigada Gromovi, 4. brigada Pauci, 163. brigada HV-a, borbena grupa Konavle, 1. domobranska bojna Dubrovnik, 156. brigada HV-a, snage HRM-a i inženjerije te jedinice Specijalne policije MUP-a RH Lučko, Karlovac i Dubrovnik.
Naše snage oslobađaju cjelokupan prostor Konavala te izbijaju na državnu granicu s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.
Istodobno, 2. i 4. gardijska brigada te 163. brigada izvode napadna djelovanja i 25. listopada ovladavaju Vlašticom i visovima iznad Župe dubrovačke, čime je u potpunosti završena VRO Oslobađanje juga Hrvatske.
U borbama na Južnom bojištu poginulo je više od 270 hrvatskih branitelja te 19 civila, a teže je i lakše ranjeno više od 900 pripadnika HV-a i MUP-a. Gubici neprijatelja bili su višestruko veći.
U stalnim agresorskim topničkim napadima cjelokupno dubrovačko područje pretrpjelo je nova teška razaranja i uništavanja materijalnih dobara i spomeničke baštine.
O stvarnoj veličini tih oslobodilačkih operacija i njihovoj ulozi u izgradnji i stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske najbolje svjedoči izvojevana pobjeda nad još uvijek dobro organiziranim jedinicama JNA, koje su i u tom vremenu zadržale značajnu nadmoć u opremljenosti i naoružanju.
Veliku dubrovačku festu slobode, održanu 29. listopada 1992. u gruškoj luci, svojom je nazočnošću uveličao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je u Grad stigao raketnom topovnjačom “Petar Krešimir IV.” u čijoj su pratnji bile i RTOP “Dubrovnik” i “Vukovar”. Pred svečanim postrojem snaga Južnog bojišta, tom je prigodom Hrvatskoj vojsci, stanovništvu dubrovačkog područja i njegovim braniteljima odao još jedno priznanje na velikoj pobjedi. Tog su dana točno u podne zazvonila sva dubrovačka zvona u čast slobode Dubrovnika i juga Hrvatske.


Vesna Pintarić; foto Tomislav Brandt