Hrvatska vojska nakon 28 godina ustanovila vojne medalje

Pravilnik o vrstama vojnih medalja, uvjetima i postupku njihove dodjele stupio je na snagu u ljeto prošle godine, a 16. siječnja 2020. pamtit će se kao dan kad su prve novoustanovljene medalje uručene zaslužnim pripadnicima Hrvatske vojske

Zlatna domovinska medalja najviše je priznanje za vojne zasluge u našoj zemlji, a na znaku medalje je hrvatski grb uokviren stiliziranim srcem. Upravo tom medaljom posmrtno je odlikovan skupnik Josip Briški, koji je smrtno stradao tijekom obnašanja dužnosti u Afganistanu kao pripadnik 10. HRVCON-a u NATO-ovoj misiji potpore miru Odlučna potpora. Priznanje je za svojeg smrtno stradalog supruga preuzela Stella Briški.

Tako je 28 godina od ustrojavanja Hrvatske vojske na snagu stupio Pravilnik o vrstama vojnih medalja, uvjetima i postupku njihove dodjele, a 16. siječnja 2020. pamtit će se kao dan kad su pripadnicima Hrvatske vojske uručene prve novoustanovljene medalje.

Dodjelom prvih vojnih medalja u povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, javnosti su predstavljene kao novi oblik priznanja i počasti za postignuća i vjernu službu, kakve inače imaju sve moderne vojske unutar NATO-a i EU-a.

Upravo zbog tog događaja koji je obilježio njezin početak, 2020. proglašena je godinom ponosa. I ubuduće bi dodjelom vojnih medalja hrvatski vojnici trebali osjetiti da se njihovo zalaganje i marljiv rad prepoznaju u hrvatskom društvu.

“Na početku ove godine koju smo, upravo zbog implementacije Pravilnika o vojnim medaljama proglasili godinom ponosa, počinjemo proces dodjele medalja. Danas uručujemo pet kategorija medalja pripadnicima Hrvatske vojske i civilima koji su svoje djelovanje i sposobnosti ugradili u ugled, snagu i prepoznatljivost Hrvatske vojske,” rekao je na svečanosti potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

U Hrvatskoj vojsci nakon 28 godina ustanovljene su vojne medalje za doprinos postignućima u izvršavanju misija ili zadaća u mirnodopskom razdoblju | Foto: MORH / J. Kopi

 

Odlikovanja koja su dodjeljivana hrvatskim braniteljima tijekom i nakon Domovinskog rata odgovaraju ponajprije događajima u ratnom razdoblju, a postojeći sustav dodjele državnih odlikovanja ne pokriva trenutačne aktivnosti i djelovanje Hrvatske vojske. Nove medalje prikladne su i primjenjive na mirnodopske situacije ili operacije potpore miru te namijenjene mlađim generacijama hrvatskih vojnika.

Prema Pravilniku, ukupno je 27 vojnih medalja, a dodjeljuje ih predsjednik Republike, predsjednik Vlade RH, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OSRH u raznim svečanim prigodama poput Dana OSRH, Dana državnosti, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Dana neovisnosti i dr.

Medalje su okruglog ili ovalnog oblika, a u njima se nalaze stilizirani motivi koji simboliziraju našu državu i vojsku te državne institucije.

Uz medalje za vojne zasluge, tu su još i medalje za civilno-vojnu suradnju, medalje za sudjelovanje u operacijama, zatim za iznimna osobna postignuća, Medalja za vježbe, Medalja za pomoć institucijama civilne vlasti te Medalja za najboljeg dočasnika i vojnika/mornara godine.

Uz Zlatnu domovinsku medalju, posmrtno dodijeljenu skupniku Josipu Briškom, Zlatna medalja Hrvatske vojske dodijeljena je general-bojniku Borisu Šeriću, Srebrna medalja Hrvatske vojske brigadiru Alanu Srpaku, a Brončana medalja Hrvatske vojske razvodniku Hrvoju Kalaici. Medalja za najboljeg dočasnika godine dodijeljena je naredniku Josipu Ilijeviću, a Medalja za najboljeg vojnika/mornara godine razvodniku Ivici Glavinoviću.

Zbog suradnje i pružanja potpore MORH-u i Hrvatskoj vojsci alpinist Stipe Božić, sudionik Domovinskog rata i pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja, odlikovan je Brončanom medaljom za civilno-vojnu suradnju ministra obrane.


Povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske dodijeljene su sljedeće vojne medalje:

Zlatna domovinska medalja – skupnik Josip Briški

Brončana medalja za civilno-vojnu suradnju – alpinist Stipe Božić

Zlatna medalja Hrvatske vojske – general-bojnik Boris Šerić

Srebrna medalja Hrvatske vojske – brigadir Alan Srpak

Brončana medalja Hrvatske vojske – razvodnik Hrvoje Kalaica

Medalja za najboljeg dočasnika godine – narednik Josip Ilijević

Medalja za najboljeg vojnika/mornara godine – razvodnik Ivica Glavinović.

 

Petra Kostanjšak

Foto: Josip Kopi