Instruktori ZSS-a proveli alpinističku obuku

Instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga organizirali su i proveli od 7. do 18. lipnja na području matične vojarne te na penjalištu Vela Peša, a u okviru obuke vojnog planinarstva, temeljnu obuku iz alpinizma za pripadnike Središta za razvoj vođa “Marko Babić” te Satnije mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a.

Svrha obuke koju provode instruktori ZSS-a upoznavanje je s načinima prelaska vodoravnih i okomitih prepreka u prostoru upotrebljavajući alpinističku opremu.

Na temeljnoj obuci polaznici usvajaju osnove alpinizma kroz teorijski dio na kojem se upoznaju s alpinističkom opremom, opasnostima u planini, mogućim ozljedama i njihovom prevencijom, a potom slijedi praktični dio. Na praktičnom dijelu uče i uvježbavaju osnovne čvorove, tehnike penjanja i spuštanja po užetu, izradu sidrišta, pripremu penjačkog uspona, pravila kretanja u stijeni uz penjanje kratkih smjerova, osiguravanje binoma tijekom svladavanja uspona, izradu improviziranog penjačkog pojasa i prsnog naveza, izradu ferate i prijelaz postrojbe preko osiguranog puta, penjanje top-rope. Svi su polaznici uspješno završili obuku, pokazali veliku profesionalnost te istodobno postigli brz napredak u svladavanju alpinističkih tehnika.

Tekst: OJI

Foto: OJI