Na Trgu sv. Marka održana Velika smjena straže

“Ceremonija Velike smjene straže u funkciji je identiteta hrvatske države, vrijednosti Domovinskog rata, popularizacije vojnog poziva i u funkciji turističke atrakcije,” naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

U sklopu programa obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga 26. svibnja na ulicama i trgovima u središtu Zagreba održan je prigodni program. Svečano obilježavanje u središtu Zagreba započelo je prigodnim koncertom Orkestra Hrvatske vojske na Zrinjevcu. Središnji događaj bila je ceremonija Velike smjene straže na Trgu sv. Marka koju su izveli pripadnici Počasno-zaštitne bojne pred brojnim okupljenim građanima i gostima te uz nazočnost predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Zrinka Petenera, načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, zamjenika načelnika Glavnog stožera general-pukovnika Drage Matanovića, veleposlanika Države Izraela Ilana Mora te drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika. Ovom izvedbom ceremonije Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne započela je ovogodišnja sezona, koja će trajati do 8. listopada 2019., a građani i turisti imat će je prilike vidjeti svake subote. Nakon ceremonije Velike smjene straže ministar Krstičević svim je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan podsjetivši kako je ova Vlada RH nakon 17 godina vratila ceremoniju na Trg sv. Marka. “Ova je ceremonija u funkciji identiteta hrvatske države, vrijednosti Domovinskog rata, popularizacije vojnog poziva i u funkciji turističke atrakcije,” naglasio je ministar Krstičević.

General zbora Mirko Šundov čestitao je Dan Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske svim vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima u zemlji i u operacijama, misijama i aktivnostima širom svijeta. “Zahvalan sam im na trudu, zalaganju i naporu koji ulažu kako bi Hrvatska vojska izvršavala svoje zadaće u skladu s Ustavom, zakonima i zapovijedima,” rekao je general Šundov.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković podsjetio je kako je novim operativnim rasporedom vraćena vojska u Vukovar, Varaždin, Sinj i Ploče te je tako ostvarena iznimno dobra suradnja s lokalnim vlastima. “Vratiti vojnika među hrvatski narod obostrano je korisno i za građane i za vojnike koji su se vratili svojim kućama. Vojnici su samim time motiviraniji, zadovoljniji i bolje izvršavaju svoje zadaće,” zaključio je general Jurković.

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul istaknuo je kako je njegova postrojba jedan od značajnih simbola državnosti. “Danas su ovdje bili mladi ljudi koji su prikazali obučenost i sposobnost hrvatskog vojnika. Izvrsnost nije opcija u Počasno-zaštitnoj bojni, ona je uvjet. U našu postrojbu ulaze samo najbolji i najsposobniji,” rekao je brigadir Burčul.

Nakon toga na Trgu bana Josipa Jelačića hodni sastav Orkestra Hrvatske vojske izveo je glazbeni program, a pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojnoakrobatsku vježbu, prikaz ceremonijalnih radnji koje su kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka. Program se nastavlja na Jarunu gdje je izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske, a za građane je organizirana i podjela vojničkog graha u 17 sati. Od 18:30 sati slijedi program Hrvatske vojske koji je obuhvatio ispaljivanje počasnih plotuna, atraktivne padobranske skokove, vojnoakrobatski program Počasno-zaštitne bojne te pokaznu vježbu. Nastupila je akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Martina Butorac

snimio Josip Kopi