Najskuplji projekt produljit će klasu Virginia

Ilustracija: General Dynamics Electric Boat

Američka ratna mornarica dodijelila je ugovor za gradnju devet novih jurišnih podmornica na nuklearni pogon klase Virginia serije V (Block V) tvrtki General Dynamics Electric Boat (GDEB) i njezinu partneru Huntington Ingalls Industries (HII), tj. diviziji Newport News Shipbuilding (NNS). Ugovor obuhvaća razdoblje od 2019. do 2023. godine, vrijedi 22 milijarde dolara i najveći je u povijesti američke vojne brodogradnje.

Osam podmornica bit će opremljeno modulom VPM (Virginia Payload Module), s četirima cijevima za korisni teret, koje će im trostruko povećati kapacitet raketnog udara. Konkretno, modul će biti smješten u srednjem dijelu trupa, što će produljiti plovilo, no i omogućiti mu smještanje i lansiranje dodatnih 28 projektila Tomahawk. Podmornice u serijama I-IV duge su 115 m i istisnine 7800 t, a s VPM-om duljina će im se povećati na 140 m i istisnina na 10 200 t.

Ugovor također uključuje opciju za desetu podmornicu Block V s VPM-om, što bi mu povećalo vrijednost za još dvije milijarde dolara, no i to je manje plovila od 11 prvotno planiranih. Inače, tvrtke su mornarici od 2004. godine isporučile 18 podmornica klase Virginia u trima serijama. U gradnji je deset podmornica serije IV, a isporuke serije V planirane su između 2025. i 2029. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ