“Neka mimohod krene!”

U Vukovarskoj je ulici u Zagrebu 4. kolovoza točno u 18 sati započeo svečani mimohod povodom obilježavanja dvadesete obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. 
U mimohodu su bile gotovo tri tisuće sudionika. Jedni do drugih branitelji koji su prije 20 godina oslobodili Hrvatsku i mladi pripadnici OSRH, danas moderne vojske NATO-a. U svečanim postrojima – pješačkom, zrakoplovnom, motoriziranom, mehaniziranom i oklopnom – s opremom, borbenim i neborbenim vozilima u koloni dugoj gotovo pet kilometara dostojanstveno su čekali zapovijed za početak mimohoda.
Na središnjoj su svečanosti u Vukovarskoj ulici bili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović koja je prethodno u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika GS OSRH generala zbora Drage Lovrića obišla i pozdravila svečane postroje, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministri, saborski zastupnici, drugi visoki civilni i vojni dužnosnici te izaslanstva brojnih nama partnerskih zemalja. Mimohod su na zagrebačkim ulicama pratili i građani koji su u velikom broju došli pozdraviti pobjedničku Hrvatsku vojsku stvaranu tijekom Domovinskog rata.
Dok je dvanaestogodišnja Mia Negovetić u pratnji Klape HRM-a “Sveti Juraj” izvodila državnu himnu, iznad pozornice zavijorila se hrvatska zastava koja je prije dvadeset godina podignuta na Kninskoj tvrđavi. Zastavu su na svečanost ponosno donijeli mladi kadeti OSRH.
Nakon što je riječima “Neka mimohod krene!” Predsjednica Republike izdala zapovijed za početak mimohoda, ispaljeni su počasni plotuni, a nebom iznad Zagreba preletjela su tri aviona MiG-21. Mimohod je mogao početi.

Foto: Josip Kopi