Novi detalji novozelandskog tankera

Kraljevska novozelandska mornarica (RNZN) objavila je dodatne detalje oko novog flotnog tankera istisnine 24 000 tona koji će moći ploviti i zaleđenim morima. Zamijenit će plovilo “Endeavour” predviđeno za umirovljenje tijekom 2019., nakon 30 godina operativne uporabe, objavio je Jane’s 4. siječnja na svojoj web-stranici. Novozelandska vlada priopćila je u srpnju 2016. kako je odobrila mornaričke planove za nabavu novog flotnog tankera za 342 milijuna dolara.

(Ilustracija: RNZN)

Taktičko-tehnički zahtjevi mornarice uključivali su plovnu platformu koja može transportirati sav potrebni provijant poput goriva, suhih zaliha, hrane, vode i streljiva, te ima i ograničen kapacitet za potporu kopnenim snagama i provedbu operacija humanitarne pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa. Traži se također sposobnost izvršavanja zadaća i misija u ledenom antarktičkom okolišu Rossova mora i McMurdova zaljeva, kao i mogućnost rada u vremenskim uvjetima do stanja mora 9. Neograničeno nadopunjavanje gorivom na moru i helikopterske operacije moraju se vršiti na stanju mora 5.
Novozelandska mornarica počela je 2012. planirati nabavu višenamjenske plovne platforme za nadopunu gorivom. Zahtjev za informaciju (RFI) izdan je u travnju 2013., a za dostavu ponuda (RFT) u ožujku 2015. godine. Ponude je dao Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) udružen s tvrtkom BMT Defence Services, zatim Flensburger te Hyundai Heavy Industries (HHI) u suradnji s tvrtkom Rolls-Royce, kao i Navantia. Hyundai je izabran u prosincu 2015., a ugovor mu je dodijeljen u srpnju 2016. godine.

M. PTIĆ GRŽELJ