Obilježena 25. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

“Vi ste ogledalo Hrvatske vojske, vi ste onaj prvi dojam kod prvog susreta, ali ste i slika snage, sposobnosti i spretnosti. Vaša prisutnost tijekom različitih svečanosti daje im posebnu dimenziju, a vi ste uvijek na razini koja se od vas očekuje. S ponosom mogu naglasiti da ste bili i ostali elita pobjedničke Hrvatske vojske,” rekao je ministar Krstičević

Uručenjem beretki pripadnicima Počasno-zaštitne bojne 25. veljače u vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” u Zagrebu svečano je obilježena 25. obljetnica Počasno-zaštitne bojne i Dan Vojne kapelanije “Sv. Valentin”. Svečanosti je nazočila predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima. U prigodnom programu povodom obljetnice Počasno-zaštitne bojne prvi su put sudjelovali i pripadnici Gardne enote Slovenske vojske, koji su, kao i pripadnici PZB-a, izveli vojno-akrobatsku vježbu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svojem je obraćanju pripadnicima Počasno-zaštitne bojne zahvalila na požrtvovnosti, odanosti domovini i hrabrosti koju pokazuju prilikom izvršavanja svih svojih zadaća. “Moram vam zahvaliti i kao predsjednica Republike Hrvatske, ali i kao čovjek. Hvala vam što i vi shvaćate složenost moje funkcije i besprijekorno obavljate sve zadatke koje pred vas stavimo, a svjesna sam kako oni često nisu jednostavni. Vi ste slika hrvatske vojničke tradicije,” poruka je Predsjednice.

Ministar Krstičević istaknuo je kako je Počasno-zaštitna bojna, kao sljednica časnog 1. hrvatskog gardijskog zbora, postrojba dokazana u borbama za hrvatsku slobodu. Naglasio je kako su njezine odore postale prepoznatljiv simbol i hrvatskoj javnosti i međunarodnoj diplomaciji. “Vi ste ogledalo Hrvatske vojske, vi ste onaj prvi dojam kod prvog susreta, ali ste i slika snage, sposobnosti i spretnosti. Vaša prisutnost tijekom različitih svečanosti daje im posebnu dimenziju, a vi ste uvijek na razini koja se od vas očekuje. S ponosom mogu naglasiti da ste bili i ostali elita pobjedničke Hrvatske vojske,” rekao je ministar. Objasnio je nadalje kako suvremeni izazovi postavljaju visoku ljestvicu svakom sigurnosnom sustavu te kako su znatno drukčiji nego prije 25 godina. Upravo zato dobro obučen, uvježban i opremljen hrvatski vojnik jamac je stabilnosti i sigurnosti. “Izdvajanje za obranu i sigurnost nije trošak nego ulaganje u budućnost, kako bismo stvaranjem sigurnog okružja omogućili prosperitet našem narodu i domovini. Zahvaljujući odlukama ove Vlade i potpori Predsjednice, uspjeli smo osigurati potrebna financijska sredstva i u ove smo dvije godine, mogu slobodno reći, vratili sjaj Hrvatskoj vojsci,” rekao je ministar i zaključio: “Želja nam je budućim generacijama ostaviti u nasljeđe moderan sustav na koji mogu biti ponosni.”

Čestitajući im 25. obljetnicu, general Šundov poručio je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne kako je ponosan na sve njihove rezultate, koji dokazuju kako je uistinu riječ o elitnoj postrojbi Hrvatske vojske. “U ovom trenutku s posebnim pijetetom prisjećamo se svih branitelja koji su dali svoj život za domovinu. Svi poginuli i nestali pripadnici Hrvatske vojske obvezuju nas na trajno sjećanje na njihovu i žrtvu njihove obitelji te očuvanje svih vrijednosti u koje su i oni vjerovali,” rekao je general Šundov.

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul istaknuo je kako su pripadnici te postrojbe dokazali i pokazali kako im nije potrebna obuka iz hrabrosti te kako je hrvatski vojnik ratnik kojem narod uvijek vjeruje te uvijek i iznova poklanja svoje povjerenje. “Naša misija i zadaće nameću nam veliku odgovornost, a generacijama hrvatskih vojnika prenosimo duh pobjednika. Danas svjedočimo snazi Počasno-zaštitne bojne, elitne vojne postrojbe koja gradi i čuva hrvatski identitet. U njezinim sjajnim odorama ogleda se sama povijest hrvatskog naroda. U našem cilju zato mora biti istinitost, a u karakteru snaga i volja,” poruka je brigadira Burčula.

Pripadnicima Počasno-zaštitne bojne uručene su tijekom svečanosti poticajne mjere. U sklopu obilježavanja 25. obljetnice izaslanstvo Počasno-zaštitne bojne položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora. Misu u spomen na sve poginule pripadnike postrojbe te poginule i nestale hrvatske branitelje služio je vojni biskup u miru monsinjor Juraj Jezerinac. Na svečanosti je nastupila Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice.

Jelena Jakšić

snimio Josip Kopi