Obilježena 25. obljetnica Časničke škole

Časnička škola “Andrija Matijaš Pauk” obilježila je 11. studenog 25. obljetnicu ustrojavanja. Na prigodnoj svečanosti koja je tim povodom organizirana na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” bili su zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Zlatko Ferenčević, dekan HVU-a brigadir Slobodan Čurčija, načelnik Ratne škole brigadir Krešimir Trstenjak, načelnik Zapovjedno-stožerne škole brigadir Dragan Basić, zapovjednik Časničke škole brigadir Slobodan Kratohvil, prodekani, načelnici katedri, nastavnici, polaznici Časničke škole, kadeti i drugi djelatnici HVU-a.
Čestitajući obljetnicu, general Barić prisjetio se početaka stvaranja i razvoja sustava školovanja hrvatskih časnika koji je formaliziran 11. studenog prije 25 godina. Istaknuo je potrebu stalnog učenja i usavršavanja. Od nastavnika koji sudjeluju u procesu školovanja hrvatskih časnika traži da daju maksimum. Njihova je dužnost i obveza stvoriti hrvatskog časnika koji ima karakter, stav, jasnu viziju, perspektivu, koji voli domovinu, koji je pošten, spreman boriti se za svoj stav, mišljenje, razvoj, te za svojeg vojnika i dočasnika.
Brigadir Ferenčević istaknuo je kako je izobrazba, odnosno stručno usavršavanje, jedna od najbitnijih sastavnica razvoja ljudskih potencijala u OSRH. Napomenuo je i da su u izobrazbu časnika ugrađena iskustva iz dosadašnjeg školovanja, iz posjeta vojnim školama drugih zemalja, Domovinskog rata i međunarodnih misija. Djelatnicima Časničke škole poručio je da im u radu i nadalje temeljne odlike budu stručnost, profesionalnost i kolegijalnost.
Brigadir Kratohvil podsjetio je kako je Časnička škola tijekom godina prošla brojne transformacije. Danas je u sastavu Centra vojnih škola “Petar Zrinski” i sastoji se od satnije Napredne časničke izobrazbe i Temeljne časničke izobrazbe te Kadetske bojne. Brigadir Kratohvil istaknuo je da Časnička škola, osim prenošenja znanja, ima još jednu važnu zadaću: odgoj i obuku mladih časnika, a upravo su oni jamstvo budućnosti Hrvatske vojske.
U sklopu svečanosti djelatnicima i polaznicima Časničke škole uručene su nagrade i pohvale.

Leida Parlov
Foto: HVU