Pokusna plovidba USS “Forda”

Prvi nosač zrakoplova na nuklearni pogon nove generacije istoimene klase “Gerald R. Ford”  američke ratne mornarice početkom je travnja završio seriju brodograđevnih pokusnih plovidbi te ispitivanja.
Viceadmiral Thomas Moore, zapovjednik Uprave za mornaričke sustave NAVSEA (Naval Sea Systems Command) američke mornarice tim je povodom rekao da brod ispunjava sve uvjete za početak primopredajnih ispitivanja i pokusne plovidbe. Rok dostave mornarici  je rujan ove godine, no to uvelike ovisi o detaljima koje će trebati optimizirati nakon ispitivanja.

(Foto: US Navy)

Podsjetimo, uz veće dimenzije i pogonsku snagu, ”Ford” je prvo novo oblikovno rješenje i dizajn američkog nosača zrakoplova u više od 35 godina. Prema taktičko-tehničkim zahtjevima, razvijen je, projektiran i dizajniran kako bi njime učinkovito upravljala posada s gotovo 700 članova manje u odnosu na klasu Nimitz. Poboljšanja i inovacije u dizajnu plovila omogućit će zrakoplovnoj skupini djelovanje i rad s oko 400 djelatnih osoba manje. Nosači zrakoplova nove generacije imaju istisninu oko 100 000 tona, duljine su 333 m. Primopredajom “Forda” američkoj mornarici započet će zamjena klase Nimitz. Planira se gradnja 11 nosača nove generacije, od kojih su trenutačno tri ugovorena za ukupnu cijenu od 40,5 milijardi dolara, a klasa bi bila kompletirana do 2058. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ