Položena kobilica turskog LHD-a

Turska brodograđevna tvrtka Sedef održala je početkom veljače svečanost postavljanja kobilice velikog desantnog broda/nosača helikoptera u brodogradilištu u Tuzli blizu Istanbula.

(Foto: Navantia)

Brod će biti prvi takve vrste u operativnom sastavu turske mornarice. Temelji se na projektu španjolske tvrtke Navantia, iz kojeg je proizišao španjolski brod “Juan Carlos I” i australska klasa Canberra. Ugovor za desantni brod “Anadolu” (L-408) potpisali su tursko Podtajništvo za obrambenu industriju i Navantia još 2015. godine.

Osim dizajna te projektne i građevne dokumentacije, Navantia će isporučiti pet kompleta dizelskih generatora te integrirani sustav upravljanja brodskom platformom (Integrated Platform Management System – IPMS). “Anadolu” će biti klasificiran kao laki nosač zrakoplova, a isporuka turskoj mornarici predviđena je za 2021. godinu. Istisnina je 28 000 tona pri najvećem stanju krcanja, duljina 225 metara, a postizat će brzinu do 21 čvora. Međutim, za razliku od sestrinskih desantnih brodova, turski pogonsko-propulzijski sustav temeljit će se isključivo na dizelskim motorima, njih pet tipa MAN 16V32/40, svakom snage 7680 kW. Doplov je procijenjen na 9000 NM.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Foto: Navantia)