Prepoznati po izvrsnosti

“Biti specijalac osobita je čast i ponos, ali i obvezuje jer samo se kroz postignuća možete odužiti svojim prethodnicima, a nasljednike zadužiti. Svojim radom, obukom i rezultatima budite prepoznati po izvrsnosti. Vjerujem u vas i siguran sam da ćete i ubuduće biti besprijekorni u provedbi svojih zadaća“, rekao je general Kundid

Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je 17. svibnja 2024. u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama 33. obljetnicu osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dan ZSS-a. Svečanoj obljetnici nazočili su izaslanik Predsjednika RH savjetnik za obranu Ivica Olujić, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Branko Hrg, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, predstavnici grana OSRH, predstavnici Vojno-diplomatskog zbora, umirovljeni pripadnici postrojbe, predstavnici udruga te obitelji poginulih. Obilježavanje je počelo svetom misom za sve poginule pripadnike specijalnih postrojbi koju je predvodio vojni kapelan don Željko Savić. Izaslanstva Predsjednika RH, ministra obrane RH, izaslanstvo Primorsko-goranske županije, Grada Delnica, bivši pripadnici specijalnih postrojbi HV-a i ostali uzvanici odali su počast poginulima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježje za sve poginule pripadnike specijalnih postrojbi HV-a. Izaslanik Predsjednika RH Ivica Olujić istaknuo je kako ZSS baštini hrabrost i pobjede hrvatskih specijalnih postrojbi. “Danas u miru vaša je zadaća obuka i borbena spremnost. Specijalne snage oštrica su vojske koja će zajedno s ostalim sastavnicama Hrvatske vojske odvratiti svakog od pomisli da može napasti Hrvatsku“, kazao je Olujić.

Izaslanik ministra državni tajnik u MORH-u Branko Hrg prenoseći ministrove čestitke kazao je kako je pred nama razdoblje nastavka poboljšanja uvjeta za pripadnike Hrvatske vojske, prije svega čovjeka i vojnika jer bez njega nema razvoja, te izrazio uvjerenje kako će se nastaviti s naporima da se Hrvatska vojska još brže i bolje razvija i ima status koji zaslužuje. Uputivši čestitku pripadnicima ZSS-a načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid istaknuo je kako se obilježavajući ovakve obljetnice čuva sjećanje na povijest nastanka ZSS-a i postrojbe koje su bile njegove prethodnice i koje su dale velik doprinos u Domovinskom ratu, a posebno one koji su dali svoje živote. “Biti specijalac osobita je čast i ponos, ali i obvezuje jer samo se kroz postignuća možete odužiti svojim prethodnicima, a nasljednike zadužiti. Svojim radom, obukom i rezultatima budite prepoznati po izvrsnosti. Vjerujem u vas i siguran sam da ćete i ubuduće biti besprijekorni u provedbi svojih zadaća“, rekao je general Kundid.

Zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš podsjetio je kako su protekli mjeseci za ZSS bili obilježeni intenzivnom obukom, uvježbavanjima i međunarodnim aktivnostima. Ujedno je istaknuo ponos uspjehom tima ZSS-a na nedavno održanom natjecanju “Memorijal Davor Jović – Prvi za Hrvatsku“, ali i reprezentativnim uspjesima i afirmacijom koje pripadnici  hrvatskih specijalnih snaga postižu u zajednici postrojbi NATO-ovih specijalnih snaga. “Zajednički nazivnik svakog našeg uspjeha je čovjek, izraženog timskog duha, motiviran, posvećen zadaći i spreman na odricanje“, kazao je na kraju brigadir Miloš. U sklopu svečanosti uručene su nagrade i pohvale najzaslužnijim pripadnicima te održan kratak prikaz sposobnosti po radnim točkama pripadnika ZSS-a.

TEKST: Vesna Pintarić; FOTO: Filip Klen