Radari MMR za nizozemsku vojsku

(Foto: Thales Nederland)

Nizozemska vojska zamijenit će od sredine 2021. svoje TPQ-36 radare s devet novih višemisijskih radara tvrtke Thales Nederland, javio je Jane’s 18. veljače.
Vrijednost ugovora nije otkrivena, no Strategija obrambene industrije Vlade Nizozemske definira cijenu između 100 do 250 milijuna eura (113 do 282 milijuna dolara).
Sustav MMR Thales Nederland u inozemstvu se prodaje pod oznakom GM200 MM/C. Riječ je o najnovijoj kopnenoj inačici S-band radara (radara u frekvencijskom pojasu S), s aktivnim faznim antenskim nizom (AESA), iz obitelji u kojoj su NS100, NS200 i SM400. Optimiziran je za zračni nadzor, lokaciju oružnih sustava i protubitničke operacije. Veći dio sustava, uključujući AESA antenu, jednak je pomorskim inačicama obitelji radara, ali kopneni MMR ima prilagođenu jedinicu za hlađenje, generator snage, mehanizam za podizanje antene i ladicu za utovar. MMR platforma nema potrebe za stabilizatorima. Montirana je na 6-metarsku ISO paletu, tako da se može transportirati bilo kojim kamionom u ISO standardu, a ukupna je masa sustava oko šest i pol tona. Prema navodima iz Thalesa, radar će se u nizozemskoj vojsci obično postavljati na Scanijin kamion Gryphus od deset tona. MMR se može postaviti za dvije minute, a sposoban je detektirati, pratiti i klasificirati više od 1000 ciljeva, uključujući helikoptere u lebdjenju i penjanju, zrakoplove fiksnih krila, besposadne letjelice te projektile. Može se koristiti i protiv raketa, topova i minobacača. U protubitničkoj ulozi, MMR može razlikovati rafalno ispaljene pojedinačne projektile.
Nakon postavljanja radara i podizanja antene, MMR se može nadzirati iz udaljene topničke ili PZO zapovjedno-upravljačke stanice. Proces otkrivanja, klasifikacije i praćenja potpuno je automatiziran.

Doris RAVLIĆ