Robotsko vozilo američke vojske

(Foto: Alexander Gago / Fort Benning Public Affairs Office)

Američka kopnena vojska odabrala je u srpnju 2020. tvrtku General Dynamics Land Systems za razvoj sustava u okviru programa Small Multipurpose Equipment Transport (S-MET). Riječ je o besposadnim kopnenim vozilima za transport manjih količina, tj. zapremnine različite vojne opreme. Dvije godine kasnije, točnije 2. studenog 2022., tvrtka je isporučila početnu tranšu od 16 vozila i tako dobila svoje prve kopnene robote te vrste u povijesti.

Temeljen na GD-ovu sustavu višenamjenskog taktičkog transporta (Multi-Utility Tactical Transport – MUTT), S-MET je vozilo na osam kotača. Osim što olakšava transport kao “robotska mazga” za nošenje opreme, sustav je fleksibilan i za ugradnju široke palete borbenih funkcija i borbene potpore. Uz daljinsko upravljanje i hibridno-električni pogon, može služiti i kao svojevrsno ekspedicijsko sredstvo za proizvodnju električne energije.

MUTT primjenjuje posebne metode kontrole jednostavne za korištenje, koje minimiziraju opterećenje vojnika tijekom misija. Buduće sposobnosti uključivat će autonomnu opskrbu; PZO sustave protiv besposadnih letjelica; kemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu obranu; obavještajno djelovanje, nadzor i izviđanje; elektroničko ratovanje te izravnu i neizravnu paljbu.

Janja Marijanović