Serija novih plovila

(Foto: Sjevernaja Verf)

Ruski državni dužnosnici objavili su kako je domaća vojnobrodograđevna industrija počela gradnju novih fregata, desantnih brodova i drugih plovila te vojnopomorskih objekata za mornaricu. Objava je stigla 23. travnja, nakon porinuća podmornice na nuklearni pogon “Belgorod” projektne oznake 09852 u brodogradilištu Sevmaš. Mornarica je od 2012. primila više od 80 novih borbenih plovila, uključujući tri strateške podmornice Projekt 955 na nuklearni pogon naoružane balističkim projektilima, višenamjensku jurišnu podmornicu na nuklearni pogon Projekt 885, šest dizelsko-električnih podmornica Projekt 636.1 i 21 površinsko borbeno plovilo. Istog su dana u brodogradilištu Jantar položene kobilice dvaju velikih desantnih brodova klase Ivan Gren (Projekt 11711), imena “Vasilij Trušin” i “Vladimir Andrejev”.
Izgradnja Belgoroda počela je davno, u srpnju 1992., kao dijela klase podmornica Projekt 949A (Oscar II). U izvješćima ruskih medija navodi se da je odluka o pretvaranju Belgoroda u posebnu podmornicu namijenjenu specijalnim zadaćama (Projekt 09852) donesena 2012. godine. “Belgorod” će, kako se navodi, biti sposoban nositi do šest torpeda Status-6 na nuklearni pogon. Ti 24-metarski torpedi moći će nositi nuklearnu bojnu glavu od 100 megatona i postići najveću brzinu od 185 km/h, no još su u razvoju. Sevmaš će nastaviti radove opremanja na samom pristaništu, a podmornica će početi pokusne plovidbe nešto prije očekivane isporuke iduće godine.
Osim toga, brodogradilište Sjevernaja Verf počelo je gradnju pete i šeste fregate klase Gorškov (Projekt 22350), imena “Admiral Čičagov” i “Admiral Amelka”, te je uspješno spojilo module i sekcije korvete Merkurij (Projekt 20386). Isto brodogradilište poslalo je 21. travnja dva nova plovila na seriju pokusnih plovidbi. To su fregata Projekta 22350 “Admiral Kasatonov”, kojoj je to druga serija pokusnih plovidbi nakon one u prosincu 2018., te prva korveta istoimene klase Gremjaščj (Projekt 20385, na fotografiji), kojoj je to prva serija takvih plovidbi.

Maja PTIĆ GRŽELJ