Spremnost potvrđena i ovaj put

Zbog obilnih oborina koje su pale tijekom prošlog tjedna uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava, a pripadnici Hrvatske vojske pomagali su na područjima Sisačko–moslavačke i Karlovačke županije. Na temelju zahtjeva Civilne zaštite i sukladno odluci ministra obrane od 15. do 22. svibnja angažirano je 500 hrvatskih vojnika

Nepredvidive vremenske (ne)prilike i ovaj su put pokazale svu svoju snagu i razornost ozbiljno zaprijetivši izlijevanjem brojnih rijeka diljem Hrvatske što je zahtijevalo angažman svih službi pa tako i pomoć pripadnika Hrvatske vojske kako bi posljedice bile što manje. Temeljem zahtjeva Ravnateljstva Civilne zaštite i u skladu s odlukom ministra obrane od 15. do 22. svibnja angažirano je 500 pripadnika Hrvatske vojske koji su spremno priskočili u pomoć civilnom stanovništvu na području Hrvatske Kostajnice, Nove Drenčine, Petrinje i Galdova u Sisačko-moslavačkoj te na području grada Karlovca u Karlovačkoj županiji. Tijekom obilaska poplavljenih područja 16. svibnja na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije ministar obrane Mario Banožić rekao je:  “Uz 300 pripadnika Hrvatske vojske koji su angažirani na području Sisačko-moslavačke županije, temeljem zaključaka sa sastanka sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije, stavit ćemo na raspolaganje dodatnih 150 vojnika, od čega će njih 50 u roku sat vremena početi puniti vreće i raditi pripremu s ostalim sastavnicama koje su uključene u obranu od poplava u Karlovačkoj županiji.“ Ministar je također izvijestio i o dotadašnjem angažmanu pripadnika Hrvatske vojske u poplavljenim područjima Sisačko-moslavačke županije istaknuvši: “Sukladno zahtjevima Civilne zaštite i procjeni stručnog tima Hrvatskih voda u zadnja 24 sata angažirano je 300 vojnika, od čega je 150 u stanju pripravnosti i 150 je na terenu, napunili su oko 45 000 vreća te oko 500 metara zečjeg nasipa i stavljeni na raspolaganje sukladno svim potrebnim aktivnostima koje trebaju izvršiti u svrhu zaštite od poplava u navedenim područjima.“ Kako situacija s nabujalim rijekama nije nudila optimizam ministar Banožić najavio je i daljnje sudjelovanje Hrvatske vojske na poplavljenim područjima: “U nadolazećem razdoblju stavit ćemo na raspolaganje i povećati spremnost Hrvatske vojske za još određeni broj vojnika, a sve u cilju uspješne obrane od poplava.“ Još je jednom zahvalio hrvatskim vojnicima i svim drugim sastavnicama na angažmanu u pomoći stanovništvu u obrani od poplava.


HRVATSKA VOJSKA U REKORDNOM ROKU RASPOREĐENA NA TERENU

Pripadnici Hrvatske vojske u rekordnom su roku – u manje od 40 minuta iz vojarne u Petrinji stigli na kritičnu lokaciju Galdovo kod Siska gdje su bili angažirani na puknuću nasipa. Riječ je o prostoru Udruge za terapijsko jahanje Kas, objektima drugih udruga te skladištu Hrvatskog Crvenog križa koji su bili poplavljeni. Zahvaljujući brzoj reakciji spašeni su konji, a pripadnici Hrvatske vojske zatvorili su prodor vode.


Nakon susreta s pripadnicima Hrvatske vojske, koji su od 15. svibnja angažirani na poplavljenim područjima Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, ministar obrane Mario Banožić donio je Odluku o ostvarivanju prava na naknadu pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske angažiranim u pružanju pomoći u provedbi mjera obrane od poplave. Drugim riječima, hrvatske vojnikinje i vojnici koji su od 15. svibnja angažirani na poplavljenim područjima umjesto dosadašnje naknade od 20, primit će za svaki dan angažmana naknadu u netoiznosu od 40 eura.


TEKST OJI; FOTO Filip Klen, Jospi Kopi