U helikopteru HRZ i PZO rođena još jedna beba

U helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-8 MTV, noćas, 6. kolovoza 2015., u 03,34 sati na hitnom medicinskom letu s otoka Visa rođena je beba.
Majka (29) je rodila dječaka iznad Šolte 10-ak minuta prije planiranog slijetanja na helidrom KBC-a Split, a sretnom trenutku porođaja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze u sastavu: kapetan satnik Joško Ivančević, kopilot poručnik Marko Maradin, te tehničari letači narednik Jakov Matković i časnički namjesnik Leonardo Dumanić dok su dežurni liječnički  tim iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije činili doktor Ante Pojatina i medicinski tehničar Jadran Aranza.
Nakon poroda u zraku, beba je zbrinuta u rodilištu splitskih Firula.Kapetan posade satnik Joško Ivančević kazao je kako su zadnjih dana imali puno hitnih medicinskih letova, a 4. kolovoza bio je jedan od rekordnih dana kada su helikopterima prevezli ukupno 11 pacijenata. „Ovo mi je treći porod u helikopteru od čega drugi sa Visa. Nakon dobivenog poziva krenuli smo prema Visu gdje smo saznali kako je riječ o trudnici, a u njezinoj pratnji bio je i suprug. Negdje iznad Šolte počeo je porod, uzbuđenje je naravno bilo prisutno. Sve se brzo odigralo i brzo smo sletjeli na Firule gdje smo sretnim roditeljima čestitali i pomogli u prihvatu bebe u porodilište. Sve je proteklo bez komplikacija, majka i beba su dobro i to je za naše letačke posade bilo najvažnije „izvješće“ koje možemo čuti. Prekrasan osjećaj i trenutak koji pamtite i to je ono što čini ljepotu letenja i humanih misija kada smo u funkciji ne samo spašavanja ljudskih života nego i svjedoci rađanja jednog novog života“, istaknuo je Ivančević.
Posljednji porod bebe u vojnom helikopteru bio je 14. srpnja. 2015. između otoka Lošinja i Rijeke.

foto: HRZ i PZO/G. Petrović