Impresivan svjedok prošlog vremena

Brojni posjetitelji iz cijele Hrvatske koji su na Danu otvorenih vrata pakračkog Muzeja vojne i ratne povijesti razgledali izložbu na najbolji način potvrđuju kako je Muzej nadmašio lokalne okvire i vinuo se uz bok većih i etabliranih hrvatskih muzeja iste tematike

Brojni posjetitelji koji su na Danu otvorenih vrata pakračkog Muzeja vojne i ratne povijesti obišli izložbu mogli su svjedočiti teškim i bremenitim vremenima naše povijesti

I ove je godine Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu otvorio svoja vrata brojnim posjetiteljima koji su iskoristili tu mogućnost i razgledali uistinu impresivnu zbirku od nekoliko tisuća eksponata. Ovogodišnji Dan otvorenih vrata upriličen je u sklopu velikog međunarodnog Sajma Slavonski banovac, koji je ugostio hrvatske povijesne postrojbe, a posjetitelji su mogli vidjeti pokaznu srednjovjekovnu bitku za pakračku kovnicu. Pakrački muzej vojne i ratne povijesti vodi profesor Mario Tušek, koji sa suradnicima ulaže iznimne napore u permanentno osvježavanje zbirke tako da ćete u razdoblju od samo godinu dana vidjeti brojne nove eksponate, a nerijetko ćete imati prigodu vidjeti i raritetne primjerke. Svi oni rade kao volonteri i zaljubljenici u hrvatsku povijest, što nimalo ne umanjuje njihovu vrijednost, nego, naprotiv, svemu tome daje vrijednost više.

Muzej čuva primjerak prvog broja časopisa Hrvatski vojnik, na čijoj je naslovnici objavljena fotografija nastala na pakračkom bojištu

Mario Tušek profesor je tjelesnog odgoja u Srednjoj školi Pakrac, osnivač Kluba ratničkih vještina Bujinkan Seishin Dojo Pakrac i učitelj japanske borilačke vještine, a Muzej vojne i ratne povijesti dio je Kluba ratničkih vještina. Kako Muzej nema sigurne mehanizme financiranja ni zaposlenike, postoji i radi isključivo zahvaljujući entuzijazmu i dobroj volji volontera, opet članova Kluba ratničkih vještina Pakrac. Mario Tušek naglašava kako bez njih ništa ne bi mogao napraviti.

Putovanje iz sobe u sobu gdje se nalaze eksponati zapravo je jedan vremeplov koji vas s iznimnom kronološkom preciznošću vodi kroz povijest. U prvoj prostoriji izložene su odore povijesnih postrojbi – povijesna odora Varaždinske građanske garde, Turopoljskog banderija, Karlovačke građanske garde, Kumpanjije iz Blata s otoka Korčule te odora Počasno-zaštitne bojne. Već u sljedećoj prostoriji upoznajete se s ranom poviješću Pakraca, počevši od rimskih legija koje su imale odmorište na tom području, preko srednjeg vijeka, vitezova templara, Osmanlija, Zrinskih i Frankopana pa sve do hajduka i pandura baruna Trenka. Brojni su eksponati vezani uz Prvi i Drugi svjetski rat, da bi se tako stiglo do najbogatijeg dijela zbirke – vezane uz Domovinski rat, ali i modernog, danas prepoznatljivog hrvatskog vojnika.

Najmlađi zatočenik logora Bučje imao je samo četiri godine. Kao podsjetnik na taj događaj Muzej čuva otisak ruku njegova četverogodišnjeg sina

Izlazak iz zadnje izložbene prostorije osim osjećaja zadovoljstva što ste mogli razgledati izložbu i podsjetiti se na našu tešku povijest, ostavlja upečatljiv dojam ponosa ne samo na te ratne dane nego i ponosa što je netko s voljom, marljivošću i entuzijazmom prikupio sve te izložbene primjerke želeći tako zaboravu oteti našu recentnu povijest. Naš dojam bio je to jači jer nas je kroz izložbu vodio sam profesor Tušek, koji o svakom eksponate iz glave izvlači nebrojene podatke – od toga gdje i kad je određeni predmet korišten, kako je do njega došao ili tko ga je Muzeju poklonio. Ono što posebno veseli i što s neskrivenim ponosom ističe, jest da sve veći broj organiziranih skupina školske djece kao nezaobilaznu destinaciju bira upravo ovaj muzej, bez obzira na to radi li se samo o proputovanju ili u njega dolaze kao na svoje krajnje odredište. Teško je iz zbirke nešto posebno izdvojiti jer svaki eksponat ima svoju priču i neprocjenjivu vrijednost, no ono što nas je, možda subjektivno, posebno razveselilo uokvirena je naslovnica prvog broja Hrvatskog vojnika, koji je izišao u studenom 1991., a kraj nje originalna fotografija koja se tada našla na naslovnici našeg časopisa. Ovogodišnji je Dan otvorenih vrata Muzeja svojim odabranim fotografijama obogatio i Željko Gašparović Gašo, hrvatski branitelj, fotograf, fotoreporter koji je na ratištima devedesetih godina napravio neke od najboljih ratnih fotografija. Puni dojmova i obogaćeni brojnim podacima i novim spoznajama ostavili smo profesora Tušeka i njegove suradnike brojnim posjetiteljima koji su, sigurni smo, učinili vrlo mudru odluku i došli u ovaj muzej u kojem imaju što vidjeti i novo naučiti.


  1. Sajam Slavonski banovac

Sajam Slavonski banovac, koji se u Pakracu održava već 14 godina, postao je jedan od najvećih sajmova i manifestacija ovog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj. Tradicija je nastavljena i ove godine, u kojoj je Sajam imao međunarodni karakter jer su na njemu sudjelovali gosti iz Češke i Slovačke. Zahvaljujući pakračkim i lipičkim obrtnicima i ove je godine na Sajmu organizirana i enogastroprezentacija udruženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske. Atraktivnu su gastroponudu predstavili hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi gosti, a svoje su delicije tradicionalno predstavili i pripadnici nacionalnih manjina koji žive i djeluju na ovom području.

Organizator je ove godine pripremio još bogatiju ponudu srednjovjekovnih sadržaja, a svi su sudionici bili dio mimohoda gradskim ulicama. Tradicionalno su članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik spravljali delicije “Kod veprove glave”, Streličarski klub “Kuna” organizirao je srednjovjekovni streličarski turnir, a središnja bitka za kovnicu novca održana je u večernjim satima. Posjetitelji su imali priliku i uživo vidjeti kako se kuje slavonski banovac, novac koji je još sredinom XIII. stoljeća kovan upravo u Pakracu.


Tekst I Foto: Željko Stipanović